Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele stitch7 k tomuto seriálu (14)

Národní hymna (2011) (S01E01) 

/// Poctivě vygradovaný příběh. Přivítal bych ale více informací o tom umělci. ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

/// Instantní depka. Parádně využitý prostor epizody, nic nechybí, nic nepřečnívá. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

/// Skvělý nápad s hutnou, tíživou atmosférou. Bohužel se mi ale i při druhém zhlédnutí potvrdilo, že Black Mirror moc nezvládá dát dílům nějaký pořádný konec. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

/// Moc mě to nezasáhlo. Téma s androidy jsem už viděl zpracované zajímavěji. A ten poněkud bezradný konec hodnocení taky nepomáhá. ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

/// Zatím nejpovedenější díl se zajímavou pointou. Škoda slabších hereckých výkonů. ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

/// Zajímavá myšlenka, kterou pohřbívají nesyympatické postavy a neschopnost ji nějak zajímavě rozvést. Nuda. ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

/// Silně nadhodnocené. Pointu lze odhadnout od půlky, což by ani tak nevadilo, kdyby nebyla ještě rozvedená tak hloupě. Mám rád špatné konce, ale to, co se stane hlavní postavě je prostě pitomé. Bohužel stejně jako další nedomyšlenosti.  Člověk se nemůže přiblížit na deset metrů k osobě, ale u domu očumovat může? A ten prostřední "podpříběh" neoslnil. ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Tohle jsem doslova protrpěl. A mohlo za to obsazení ještě horší, než v epizodě White Bear. Protože ten TÝPEČEK musel každý třetí SLOVO z nějakýho DŮVODU zařvat. Z epizody si skoro pamatuju jenom jeho hůůůů, hoooooúúúúúúúúúúúúú a naprosto idiotský hláškování. Ani jsem pořádně nevnímal tu finální pointu, jak jsem z toho byl víc a víc vytočenej. Opravdová noční můra. ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Ani po třech řadách tvůrci nemají schopnost příběhy nějak uzavřít. Další z otevřených konců, který akorát naštvou. ()

Joan je hrozná (2023) (S06E01) 

/// Díl, který dokazuje, že i když jsou epizody v novějších řadách občas slabší, dá se pořád přijít s něčím velice originálním a že formát tohoto seriálu vůbec není vyšťavený. Zábavné a s velmi překvapivým závěrem a je mi celkem jedno, že to nedává úplně dokonalý smysl. Jen bych ubral nadávek. ()

Loch Henry (2023) (S06E02) 

/// Nebudu říkat, že to nebylo zajímavé nebo napínavé, jenom mi to naprosto vůbec nesedí do Black Mirror. Tohle byla spíš epizodka do American Horror Stories. ()

Beyond the Sea (2023) (S06E03) 

/// Ačkoliv byl příběh zhruba od půlky téměř bez překvapení, užil jsem si ho. Zasloužil by si ale údernější koncovku. A samozřejmě nesmí chybět propagace heterosexuality 🙄 ()

Mazey Dayová (2023) (S06E04) 

/// Black Mirror, ale spíše American Horror Stories v této řadě podruhé. Nebylo to úplně špatné, jen to vlastně nemělo vůbec co říct a v tomto seriálu je to úplně mimo. ()

Démon 79 (2023) (S06E05) 

/// Demon 79 mi velmi sedl. Originální, lehce hororový námět (v téhle řadě třetí!), kde se hlavní postava chová logicky, i když se nachází v nelehké situaci. Dobovost a povedený soundtrack jsou taky velké plus. K absolutní spokojenosti mi však chybí buď ještě silněji zatlačit na pedál a humorem a nebo naopak vyprávět velmi vážně. A i když se mi epizoda líbila, zase to není Black Mirror - žádná tech vychytávka nebo tak něco. Každopádně asi nejlepší díl série. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama