Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze (580)

Holly_Molly 

všechny recenze uživatele

Božanská záležitost co bere všechno možný už dneska existující a nápaditě až absurdně-šíleně je vystavuje ve světle, kam až to všechno může v budoucnu zajít! Fakt, že epizody fungujou nezávisle na sobě dává tvůrcům stejně jako v případě Love, death and robots volnost v nápadech a vyjádření, každej jeden díl má co nabídnout, je to poutavý a je radost to sledovat. <3 ()

Updated_Cake 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem, jestli dát 4* nebo 5*, nakonec to ohodnotím spíše více slovy. Seriál vlastně není seriál, je to jen souhrn povídek, které jsou sakra dobře zpracované a občas až nahání husí kůži, jak se přibližují naší realitě. Povídky vlastně nikde nemají mantinely, takže si můžou dělat, co si zlíbí a je to vidět i na té kvalitě, naštěstí v pozitivním smyslu slova. Nasazují se tam špičkoví herci i téměř amatéři a skvěle to spolu funguje. Jediný problém, který s tím mám, je jiná cílová skupina pro každou povídku. A tady jsem se zadrhnul s tím, že se na asi 1/4 povídek nikdy nepodívám do konce, protože mě prostě absolutně neoslovily nebo jsou až zbytečně depresivní. Předpokládám, že se ale někomu budou líbit, takže nebudu hanit něco kvalitního. ()

Bragi66 

všechny recenze uživatele

Celkově velmi pozoruhodný a filmově dobře vyrobený seriál z blízké a uvěřitelné SF technobudoucnosti. Něteré díly jsou doslova úchvatné od začátku do konce, jiné trochu otravují pomalými rozjezdy nebo mravoučností, ale vcelku to vřele doporučuji všem SF příznivcům a divákům, které moc nebolí přemýšlení nebo empatie. Tvůrci z VB ukázali Huliúdu, že kostru filmu tvoří příběh, tempo, myšlenková kostra, vyvážená nadsázka i závěr. Třeba i jen titulky na začátku a na konci signalizují, že je to opravdová kvalita. ()

Miroslav.Zac 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je první seriál, který si po všechny série zachoval vysokou laťku a mou pozornost. To se vážně často nestává. Těšil jsem se na každý díl, který byl svým způsobem vždy originální. Ještě nikdy nebyl pohled na blízkou budoucnost tak depresivní, jako v tomto seriálu. ()

pekarekoto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na hodnotenie tohoto "skvostu" sa chystám už velmi dlho. Začnem trochu zoširoka. Po prvý krát som videl seriál Black Mirror v kamarátovom Pražskom byte. Bol to hneď prvý diel prvej série. Následne bolo jasné že si všetky diely budem musieť zaobstarať. Teda všetky dostupné a dychtivo som vždy čakal na tie dalšie. Black Mirror pre mna predstavoval akýsi prielom v kinematografií, niečo skutočne nové a originálne. Patrí sem už samotná hudba. Dramatický a uplne technický až umelo znejúci syntetizátor s hlbokými basmi. Znie mimoriadne chladne. Dalej témy. Nepotrebujem svalnáčov, plamene, strelbu, vybuchujúce autá. Ani uletené vesmírne scify. Nebodaj strašidelné potvory ktoré sú skôr smiešne než desivé. Najviac človeka vydesí to čo je mu zároveň blízke a to je ono. Všetky tieto témy ako sa technika môže obrátiť proti nám. Vymkne sa z pod kontroly, zotročí, nás. Black Mirror vezme takú obyčajnú vec ako sociálnu sieť, priemyslených robotov, UI a pripraví nám dokonale sklučujúcu atmosféru pre inak uplne obyčajnú postavu, v obyčajný deň. Bohužial samozrejme všetky diely niesu tak super. Niektoré námety sa opakujú. Neviem či je to mnou ale čím novšia séria tým je moje nadšenie nižšie. Každopádne Black Mirror si rozhodne zaslúži tieto slabšie kúsky prepáčiť. ()

Thalin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nápadité, mrazivé a k zamyšlení. Asi tak by se dala popsat většina dílů. Některé už nejsou zase tak daleko od reality, hlavně ty ve světě ovládané technologií a o to víc je to znepokojující a tím spíš se člověk nedokáže odtrhnout. Každý díl má co nabídnout. Některé jsou propracovanější a zajímavější a vyrovnají tak ty slabší. I když by si některé zasloužily delší stopáž a příběh tak víc obsáhnout. ()

Kusbi 

všechny recenze uživatele

Komentář píšu až po příchodu 6. řady. Black Mirror je pro mě silně srdcová záležitost a ta scenáristická dokonalost, spojená s fiktivními příběhy blízké budoucnosti a novými technologiemi, je prostě dokonalá. Někdy to funguje naprosto brilantně (White Christmas, Entire History of You či Black Museum), někdy bohužel hůř (5. a 6. řada). Trochu se tu zaměřím na 6. řadu, byť je to trochu nefér, vím. Brooker se v ní mírně odchyluje od základní premisy Black Mirror a to tedy příběhu postaveném na nějaké futuristické technologii apod. Minimálně 3 epizody zde totiž žádný takový prvek nemají a místo toho využívají mírně hororové nadpřirozeno, což mi do jisté míry vadí, jelikož to očekávání, jak se technologie zvrtne (či naopak) mě na BM bavilo nejvíc. Nicméně dokážu to přežít. Co však už úplně nedokážu přežít je stupidita některých z posledních dílů. Například epizoda Joan is Awful je dle mě suverénně nejhorší z celého BM, epizoda Mazey Day ji těsně následuje. Scenáristicky je to naprosto hloupé a stejně tak i dějově. Zároveň mám pocit, že až do 6. řady se všechny příběhy odehrávaly v budoucnosti, což se s šestou řadou mění a 2 příběhy jsou z 20. století, a já mám přeci jen v BM rád ten znepokojující futurismus. Z těchto důvodu snižuji celkové hodnocení na 4*, ostatně už i 5. řada byla slabá a 6. to bohužel jen podtrhla. Snad se ještě někdy té dřívější kvality dočkáme. ()

Michalsafr 

všechny recenze uživatele

Seriál, ve kterém by z 90 % mohly figurovat moje scénáře a nikdo by nic nepoznal. Jinými slovy, společně s autorem máme podobný pohled na svět a moderní technologie, které nás postupem času pohlcují, protože jsou dobrý sluha, ale špatný pán. ()

creTin 

všechny recenze uživatele

Brilantně zpracovaná satira digitálního a online světa, kterýmu se všichni dobrovolně poddáváme, byť víme, že je to vlastně špatně. Umocněno na druhou tím, že jsme to až na výjimky všichni stáhli a koukli na to sami s laptopem v klíně, případně tabletem, telefonem, whatever. Přesto udělaný s nadhledem, jemnym humorem plynoucím ze situací, který nejde brát úplně pozitivně, a depresí až v druhym plánu. Ten první je přitom ve dvou futuristických epizodách technicky parádní, jasně ale vítězí síla sdělení. ()

Astu. 

všechny recenze uživatele

The national anthem 10/10 ___ Fifteen million merits 9/10 ___ The entire history of you 7/10 ___ Be right back 8/10 ___ White bear 10/10 ___ Waldo moment 9/10 ()

Duckz 

všechny recenze uživatele

5*/5*/4* zatím jsem měl možnost vidět jenom první 3 díly, ale zrcadlo naší morálně nahnuté společnosti to je tedy echt černé. 1)) Všichni chtějí vidět premiéra splnit požadavky teroristy, ale 90% lidu to nedělá kvůli životu princezny, ale kvůli tomu, aby viděli premiéra dělat to. Premiér a jeho dilema mezi smrtí a ostudou na celý život. Rozvrat rodiny. Díky médiím. 2)) Život na rotopedu, ve světě, který se nedá změnit. Jenom naše morální hodnoty a pohodlí života. Ale je to nakonec pohodlí? Nebylo by lepší zůstat u toho rotopedu? Kolik to bude stát, abyste se prodali a nemuseli dělat otroka pro všechny, ale byli otrokem pro většinu a taky pro svoje svědomí? 3)) Nechejte si implantovat paměťový modul a už nikdy nic nezapomeňte. Vaše paměť je nedokonalá a zapomíná. Nakonec ale buďme rádi, že je nedokonalá a zapomínáme. Jinak věřím, že bychom se všichni něčím donekonečna mučili úplně stejně. ()

hujerita 

všechny recenze uživatele

Už dávno som nevidel nič tak super ako je tento mini seriál. Ak ste vnímavý tak vám dá všetko a to plnými hrsťami. A je aj pravda že to treba pozerať každý diel z odstupom času, pretože o všetkom premýšlate a každý jeden diel treba vstrebať zvlášť, lebo potom neviete nad čím skôr premýšlať. Fakt ma to dostalo a je len vidno ako človeka menia technológie a doba. Krásne ukázané, že všetci ľudia na svete sú ovce :-)))))) a samozrejme zopaár baranov ktorý to všetko vedú :-))))). ()

F_Sanchez 

všechny recenze uživatele

Myšlenka je celkem zajímavá a velice originální, ale provedení už trochu zaostává. Viděl jsem první dva díly, ale nijak mě neoslovily a dál již sledovat nehodlám. Námět ohledně médií a IT je sice vysoce aktuální, ale dle mého názoru je to hooodně přitažený za vlasy, skoro až nereálný pojetí. Je to takový strašení věcmi, kterých se nebojím, takže mě to nijak nebere. Dva díly seriálu, které jsem viděl, jsou divným mixem mezi komedií, dramatem a bůhví čím ještě, takže i to poselství, které chce seríál sdělit působí divně. Kdyby to bylo natočeno stylem ala Monty Python nebo Černá zmije bylo by to pravděpodobně o třídu lepší. ()

brutalbagr 

všechny recenze uživatele

Nepříjemné sledování, které ve vás vzbudí nepříjemné, ale žádoucí myšlenky. Černému zrcadu by bylo možno vytknout občasné logické chyby, ale protože se jedná o krátké čtyřicetiminutové díly, dá se nad nimi mávnout rukou. Tohle skvělé antiutopické dílo si pět hvězdiček zaslouží bez pochybování. ()

zanony 

všechny recenze uživatele

Komedie? Upřímně, já se nesmál... Ale to není chyba samotného díla, nýbrž zvrhlé kategorizace. U sledování tohodle netradičního "seriálu" mi často stáli chlupy a běhal mráz po zádech. A to se už dlouho nestalo. Je to temné, nepohodlné a briliantní. Nejdystopictější dílo, jaké jsem kdy viděl nebo četl a to počítám i knihy od Orwella. Nejvíc mě zatím dostal druhý díl první série. Kam se může společnost dostat, když bude slepě následovat nic než své pobavení. Taky mě oslovovilo nepříme přenesení myšlenky o peer pressure, protože nakonec se ukázalo že strůjcem rozhodnuti nebyla "poslušnost" kterou jim dali doslova vypít, ale nátlak diváků a tedy celé společnosti. ()

LuH 

všechny recenze uživatele

Není to špatně udělané, ale rozhodně to není můj šálek kávy. Nevím, proč jsem se nechal přesvědčit na to koukat, když nemám rád mindfucky a rádoby nadhled a většinou se neshodnu s kritikou společnosti... A té komedie bylo v tom mixu pro mě zatraceně málo. První díl mě štval, druhý relativně zajímavý, a třetí mne HODNĚ štval. Pro tvůrce asi kritika technologií a zrcadlo společnosti, pro mě jen rozpad dysfunkčního vztahu novým, ale nepřekvapivým způsobem. Ne druhou a třetí sérii se asi nepodívám. Můj první komentář, pár hodin jsem pilně hodnotil, abych sem mohl vysvětlit, proč této pro jiné lidi dobré věci dávám tak špatné hodnocení. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama