Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Videa (36)

Trailer

Recenze (686)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Malý pitaval reloaded. Zatím to vypadá na průměr, možná až se ke slovu dostanou zajímavější vyšetřovatelé a jiné případy, zlepší se to, takhle je z toho šeď, která nijak zvlášť nevyniká, snad jen tím, že duo Miroslav Vladyka, Bolek Polívka vypadá spíš než jako vyšetřovatelé, tak jako dvojička šílených sériových vrahů s lehce pedofilními sklony a rozsáhlou sbírkou gumových kačenek. Nicméně reálnost případu je docela fajn.____EDIT____ I hle, po poctivě odkoukaných čtrnácti dilech zvolávám, ono to není tak průměrní, jak se zdálo. Případy jsou zajímavé a jednotlivé postavy taky nejsou jenom figurky. Sice to nejsou čtyři hvězdičky nejsilnější, ale pořád zasloužené. ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Halo, halo, slyšíme se?!" "To je Maigret?" Z druhé strany telefonického spojení se ozývá: "Ne, jakej dekret?!" "Tady je Polívka, z prvního oddělení kriminální ústředny." Odpovídám zklamaně: "Aha, tak já zavolám, až tam bude Maigret". Na druhý den volám znovu: "Halo, halo, je tam Hercule Poirot?" Rozespalý hlas mně odpovídá nevrle: "Jakej zas polaroid, tady je kriminální ústředna - první oddělení!!!" A vztekle zavěsil. Třetí den volám naposledy, naléhavě a s prosbou: "Dobrý den, je tam alespoň kapitán Bábovka?!" "Mně se totiž ztratil křeček z chovného páru, můžete mně, prosím Vás, pomoci ho nalézt?" Otrávený a zachrchlaný hlas znějící po asi třiceti cigaretách odpovídá až po pomlce: "Jo, dobře, už tam jedeme!" A tahle prvotřídní blbost si dovolila vlézt na obrazovky a otrávit 14 večerů svým neumětelstvím po všech stránkách. Od technické až po řemeslnou. Prosím pěkně, vzkažte někdo těm dvou nemožným režisérům, aby šli točit dokument o hovniválech. Tam snad nic neposerou. 0% ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebojím se říct, že to co The Wire udělal pro policii v USA, dokázaly Případy 1. oddělení pro Policii ČR. Samozřejmě je třeba dodat, že The Wire šel ještě podstatně dál, ale to už je vedlejší. Případy úspěšně demýtizují práci policie, kdy detailně vykreslují proces vyšetřování tak, jak probíhá doopravdy. Metodika, nástroje, technologie, terminologie, dokonce i interakce mezi kolegy jsou v jistém zjednodušení vyobrazeny tak, jak probíhají v reálu. Zjednodušení, či vynechání nezajímavých částí je nutnost, ať už z hlediska ochrany informací, nebo prostě proto, aby si seriál zachoval nějakou dramatičnost, spád, dokázal překvapit atd. Případy jistě patří mezi to nejlepší, co kdy bylo v ČR natočeno, snad nad každým dílem mohu uznale pokývat hlavou, jen při srovnání se světovou špičkou tomu chybí určitá přidaná hodnota navíc... 8/10 ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Vyšetřování vražd podle skutečných událostí oživené známými hereckými tvářemi, které potěší. Jediné, co mě štvalo a kvůli čemu jsem i na čas sledování seriálu přerušila, bylo vylíčení samolibého šéfa oddělení. Ono to tak asi v reálu může být, že lidi, co jsou u moci, nejsou ani zdaleka tak schopní, jak by měli být a spíš těží ze svých podřízených, ale tenhle mě vytáčel na maximum. Nicméně případy mě bavily, ať už se jednalo o ty medializované (vražda novináře) nebo o ty méně známé, takže sázím spolehlivé 4*, mohli by přitočit další. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

"Jedno vám ale řeknu, ten chlap už seděl" - "A jak jste na to přišel?" - "Když se na to podíváte - jednou klasicky, jednou orálně, ten si nevybírá..." V tomhle dialogu je shrnut hlavní problém téhle české kriminálky, která je jinak na poměry docela slušná. Chybí zkrátka logika, dedukce nemají tu sílu, jakou mají kriminální seriály mít. Přitom problém není v námětech - ty jsou dost slušné. Zpracování je takový lepší tuzemský standard - kamera není zajímavá, ale ani nijak tristní. Jen vás to prostě neposadí na zadek. Herecký výkony člověk od člověka - hlavní role ujdou (jen Vetchému a Vladykovi to moc nevěřím), s vedlejšíma je to znatelně horší. Pozitivum je, že Případům 1. oddělení nechybí taková ta správná špinavost - hodně tomu nahrává výprava a pak - hlavní postavy nejsou žádní übermani, ani velcí myslitelé, většinu pachatelů nakonec dopadnou kvůli osvědčeným postupům a zkušenosti. Celkově je to zatím docela příjemné, místy i napínavé. Hlavní výtky, které zaručují nemožnost poměřování se zahraniční (anglo-americkou, severskou) konkurencí, jsou zhruba tři: zmíněná zkratkovitost namísto dedukce, prázdné dialogy a neschopnost skládat děj pomocí střípků informací (Když detektiv sedí celou noc v kanclu a sbírá informace ze složek, člověk by čekal, že kamera, která tohle počínání sleduje, bude do těch složek najíždět, zdůrazňovat určité informace, které budou pro vyřešení případu nakonec klíčové atd. Namísto toho se dočkáme jen prostřihů na unavenou tvář policajta, snímanou z různých úhlů, abychom pochopili, že má těžkou fachu a skutečně tam strávil onu noc. To prostě pro vyprávění není zajímavý.) Ale sleduje se to fakt dobře a tvůrcům není možný nedržet palce, aby nastavenou lajnu udrželi a třeba i překročili. ()

Galerie (831)

Zajímavosti (269)

  • Scenáristé recyklovali některá příjmení postav. Zavražděná žena v epizodě Rozčtvrcená (2014) se jmenuje Alžběta Vránová. Ve 2. sérii (2016) nastoupí k mordpartě nový vyšetřovatel Dušan Vrána (Igor Chmela). V epizodě Hodinka k dobru (2014) je obětí vraždy Lenka Šindelářová, v díle Súdánský student (2016) se pachatel vraždy jmenuje Jakub Šindelář (Štěpán Kozub). Josef Mareš v knize „Moje případy z 1. oddělení“ uvedl, že někteří jeho známí si vysloveně přáli, aby se jejich příjmení v seriálu objevilo. Když ale postava dostala na přání druhého scenáristy Jana Malindy příjmení Javůrek, které měl shodou okolností Marešův kolega z kriminálky, dotyčný se urazil. (melica)
  • Miroslav Hanuš se na natáčení cítil tak dobře, že si dobrovolně dával „přesčasy“ a při natáčení scén, v nichž postava Korejse vystupovat neměla, v pozadí vyvěšoval papíry na nástěnku. Když to dělal podruhé a scéna už byla natočená, scriptka se vyděsila, že podle scénáře ten den Korejs vůbec nemá být v budově. Jeho postavu tak museli v záběrech rozmazat během postprodukce. (melica)
  • V epizodě Totožnost (2014) přivezla dcera majoru Kozákovi (Ondřej Vetchý) jako dárek z Anglie podepsaný dres fotbalisty Defoea. V díle Tělo (2016) má Kozák tento dres vyvěšený ve své nové kanceláři obvodního velitele a v díle  Poslední případ (2016) jako nový šéf mordparty ve své kanceláři a současně zasedačce oddělení. (melica)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama