Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze (580)

barcisz 

všechny recenze uživatele

Top top top,jinak to popsat nelze. Originální seriál s malými sériemi působící jako samostatný filmy,tudíž nenavazující na sebe,ale určitě spolu související. Opravdu zajímavý náměty možná z ne až tak sci-fi budoucnosti, poslední série 100%. ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Po 1. sérii zatím musím říct, že je to luxusní (i když mnohdy dost nepříjemná) podívaná. Téměř geniální příběhy, které vás opravdu donutí se zamyslet a to ne na nad příliš hezkými věcmi. Ideální před spaním, tohle fakt nemá chybu, výborný koncept, kdy se v hodince dokáže odehrát výborný postavený příběh s neotřelými náměty, které by vás ani ve snu nenapadly. 5* ()

Vabr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší díl z 1. série: Patnáct milionů meritů - 5 hvězd Nejhorší díl z 1. série: Celá tvá minulost - 2 hvězdy Nejlepší díl z 2. série: White Christmas - 5 hvězd Nejhorší díl z 2. série: Medvídek Waldo - 2 hvězdy Nejlepší díl z 3. série: Nosedive - 5 hvězd Nejhorší díl z 3. série: Playtest - 2 hvězdy Nejlepší díl z 4. série: USS Callister - 5 hvězd Nejhorší díl z 4. série: Crocodile - 3 hvězdy Nejlepší série: 4. - 3,83 hvězd Nejhorší série: 1. - 3,33 hvězd Nejlepší díl ze všech: Patnáct milionů meritů Nejhorší díl ze všech: Celá tvá minulost Nejvíce poukazující díl: Nosedive - 5 hvězd Nejkomediálnější díl: Medvídek Waldo - 2 hvězdy (nezdál se mi vtipnej) Nejdramatičtější díl: Arkangel - 4 hvězdy Nejbrutálnější díl: Lovná zvěř - 4 hvězdy | O tomto seriálu jsem se dozvěděl od Kovyho. Popravdě jsem čekal, že seriál bude nejprve řešit základní problémy a pak až nějaké, co si tvůrci vymyslí. Divím se, že z první série vůbec vznikl tento seriál, protože tak dobrá se mi nezdála. Celkově bych řekl, že tenhle seriál je prostě na 3,5 hvězd. Každý zde píše, že úplně první díl celého seriálu je nejlepší a hrozně moc poukazuje, ale jsou to blbiny. Ten díl byl špatný a poukazoval na vydírání, ale nebyl nijak výrazný. Seriál je dobrý, protože v každé sérii je díl, který jsem dal na 5 hvězd, ale pak tu jsou často díly na 3 hvězdy a někdy na 4 a 2 hvězdy. Tento seriál se mi zdá zatím jako nejvíce nadhodnocený seriál, který jsem doposud viděl. Tak vysoké hodnocení je až bláznivé. Chápu 80%, ale 88% je až moc. Vždyť Stranger Things má 91% a to je jen podle hodnocení jen o 3% lepší! Prostě přehnaně nadhodnocené. Musím pochválit, že se na seriál rychle dívalo, některé díly byly dost originální a dobré a že je každý díl o něčem jiném - tolik herců a peněz do toho. VYHODNOCENÍ: NEGR TI POŠPINIL ZRCADLO! (omlouvám se za rasismus) ()

Ivo 

všechny recenze uživatele

Š*kání prasete (a diváka) v přímém přenosu :( Už první díl mě spolehlivě ubezpečil v tom, že asi upřednostňuju o něco duchaplnější zábavu ... Nepříjemně iritujicí a ve výsledku rozpačitě prázdná nuda. ()

Miky22 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se k tomuto seriálu dostal. Během pár týdnů jsem ho zhltnul a musím říct, že na některé díly opravdu nezapomenu. Vzhledem k povídkovému stylu jsem se rozhodl každou epizodu hodnotit zvlášť, tudíž průměr vyplývá ze všech dílů. Některé epizody byly úžasné a některé mě spíš vyděsily naivností. Nemá cenu vypichovat konkrétní díly. Myslím, že záleží na chuti člověka. Co mě ale velmi otrávilo bylo sledovat, jak se seriál v čase vyvíjel. Během těch několika let seriál neskutečně nabral na sexuální stránce a předposlední série mi už spíše připomínala nějaké pornografické snímky... Myslím, že to už nebylo vůbec potřeba. Co hodnotím kladně je neskutečná hloubka některých dílů. I když se občas zastavím a uvědomím si, v jak zvrácené době a do jaké zvrácené budoucnosti se můžeme dostat, tady jsem se zastavil dvakrát. 4*. ()

ICTS 

všechny recenze uživatele

Takoví novodobí Simpsonovi, kteří nám předpovídají budoucnost. Díky tomuto seriálu si teprve uvědomíte, že nás technologie berou do hrobu a nejsou to jen skvělé vymoženosti, které mají samé plusy. Tento seriál bych doporučila učitelům, aby ho pouštěli studentům ve svých hodinách, protože se v něm objevuje mnoho poselství. Už teď Black Mirror předpověděl věci, které už tu jsou. V každém díle máme nějaké ponaučení, což je také skvělé. Rozhodně doporučuji se podívat na easter eggs, díky nim se dozvíte, že je Black Mirror ještě více propracovanější než jste si mysleli. Díly jsou totiž propojené a probíhají ve stejný čas. ()

papaguy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Black Mirror nakopne k přemýšlení. Z thrilleru se to v některých epizodách přepne do komediální či černokomediální roviny (Ashley, Rachel, Jack a Ashley Too; Striking Vipers; USS Callister; Hang the DJ, Black Museum). Někteří autoři usilují o realistickou vizi, jiní si pohrávají s absurditou a nadsázkou. Některé epizody ukazují i jiné než stinné stránky vývoje technologické společnosti (San Junipero; Striking Vipers). Ale jsou ve výrazné menšině. Některé epizody jsou zase dost nedoceněnné, např. hardcorový Metalhead, mizerně zahraný, ale s vypiplaným ztvárněním destruktivní AI. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Je pro mě naprosto neuvěřitelné jak si Black Mirror dokáže držet extrémně vysokou kvalitu s každým svím dílem a trochu polevuje jen v poslední páté sérii. Jinak co díl, to perla, požitek a skvělá myšlenka a spoustu otázek k zamyšlení. Tohle se Britům extrémně povedlo, jeden z největších seriálových zážitků v životě, tleskám. ()

pyverrn 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně seriálový počin tohoto roku. Nemohu si pomoct, ale britové mají nepřekonatelný filmový průmysl. Skvělá syrovost tohoto seriálu má za cíl ukázat nám slabiny moderních technologií, sílu sdělovacích médií a jejich schopnost beze zbytku sešrotovat člověka, který se jim dostane mezi soukolí. Slovy Borgů, "Veškerý odpor je marný, budete asimilováni!". Seriál k zamyšlení (ač nemám potřebu brát ho vážně) ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všechny zcela odlišné díly, které ale něco spojuje...tato společnost, nejen fejs, tweet a být stále online. Na tenhle seriál jsem narazil náhodou a jsem za to sakra rád! Plno otázek, málo odpovědí, depresivní atmosféra nechybí a díl od dílu lepší a lepsí. Mohu jen doporučit a těším se,že jen tak nezkončí. 9/10 Vánoční speciál velice, převelice vydařený díl. Napnutej jak struna až do konce a ten konec... A zlaté telefony, než Zed Oči a blokovací tlačítko... Tak 3.série pod vedením Netflixu, ano už zase Netflix :) Se převelice povedla, opět perfektní náměty, které vystihují dnešní dobu. Už ať se jednalo o díl s Ratingem, implantáty pro vojáky, virtuální realitou, jedním virusem v počítači, či vymřením včel...Utopie nebo dystopie, to at si řekne každý sám... Hodně k zamyšlení a jen čekám co bude za chvíli realitou, snad se toho nedožiju... tahle série 10/10 Jen doporučuji!!! ()

markotter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Národní hymna - pokud by někoho odrazovala nálepka politický thriller a neshlédl by tento film, udělal by velkou chybu. To, jak dokáže jednotlivec za pomocí sociálních sítí manipulovat další jednotlivce a potažmo celé veřejné mínění, to je teda soda. Já osobně bych se na veřejný mínění asi vyprd, princezna neprincezna, ne kvůli tomu prasátku (z čeho se dělá vepřo knedlo zelo přece nemůže bejt špatný :-), ale právě kvůli tý manipulaci zvenčí. ()

kvardis 

všechny recenze uživatele

Namet je skely provedeni taky, jen mi tomu chybi asi vice nasili ve vsech trech dilech.Povidky vypovidaji o soucasnych socialnich tematech, ktere se vesmes nejak musi vetkat do budoucnosti, tri dily jsou tri ruzne pribehy a cesty ktere si prave s tou myslenkou zahravaji - kde je meznik mezi lidstvem a technologii.jak nas to ovlivnuje v tom, co delame. ()

Jolee 

všechny recenze uživatele

Síla. Co může být děsivějšího než zvrácené vize blízké budoucnosti, které nejsou zas až tak nemožné? Skvělý námět, dobré zpracování. Čím více nad seriálem přemýšlím, tím více se mi líbí. ()

Ergon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Název Černé zrcadlo naprosto vystihuje myšlenku seriálu - temný odraz lidského pokroku (reality show, sociální sítě, moc médií,...) a společnosti. Vnímám jej jako varování, poselství, kam až to může zajít. Staneme se otroky vlastních výtvorů? Každá epizoda je unikátní, se silným příběhem a při sledování mně často mrazí v zádech, jak jsou některé epizody děsivě autentické i v dnešní době. Seriál nutí diváka přemýšlet, boří zaběhnuté klišé, morální hodnoty a dogmata. ()

Mira90 

všechny recenze uživatele

Zvrácenost. To asi nejlépe vystihuje tento počin a námět všech šesti dílů. Zvrácenost moderní společnosti (či té z blízké budoucnosti), její manipulovatelnost, chlad a odtažitost, blikající obrazovka jakožto kult a modla. Zároveň to jsou příběhy intimní, často se soustředící na jednu jedinou postavu, kterou dokáží skvěle opsat. Obsah jednotlivých epizod není povětšinou nijak ,hezký', ale často šokující až odporný, neuvěřitelný - a nepříjemně reálný, ale taky tak skvěle natočený. Podívejte a přesvědčte se sami. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama