Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele JohnCZ k tomuto seriálu (2)

Případy 1. oddělení (2014) 

--- PRVNÍ SÉRIE --- Nejsem zrovna příznivce kriminálních seriálů a už vůbec seriálů českých, ale Případy 1. oddělení jasně ukazují, že lze i v našich končinách natočit poutavý, kvalitně napsaný, napínavý a co víc, dobře zahraný seriál. Žádné akční přestřelky, nereálné sherlockovské dedukce a konspirace na každém rohu, ale příjemně civilní a dle mého skromného neprofesionálního názoru dost realisticky a syrově natočená kriminálka, čemuž dopomáhá výborná dokumentární kamera, jejíž časté zoomování (nikoli přehnané) a záběry na detaily budují atmosféru. Samotné případy jsou poměrně rozmanité - nechybí sledovačky, ohledačky, neúnavné pátrání a lámání podezřelých a ani nějaké ty drobnější zásahy či povedená přestřelka. Postavy policistů tvoří rozmanitou skupinu - od veterána v oboru, až po cholerika, puntičkáře, outsidera či sukničkáře a líbí se mi přiměřená snaha je zasadit i do kontextu normálního života, díky čemuž vznikají humorné situace a celkové sepětí diváka s postavami. Postupně jsem si je oblíbil úplně všechny a i když bych rád viděl víc, těch 14 epizod je na udržení tak vysoko nasazené laťky nejspíš tak akorát. Druhá série je prý v plánu, ale tvůrci si toho jsou údajně vědomi a raději snižují počet epizod na polovic, než aby utrpěla kvalita. Tenhle přístup se mi líbí. Hodnocení série: 4/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- První sérií vysoko nastavená laťka neklesá. Divák dostává další porci poměrně rozmanitých případů z nichž jeden se dokonce táhne i po několika epizodách. Vztahy na pracovišti se vyostřují, někdy možná až moc, a nezapomíná se na humor. Co mohu posoudit, tak realistické se to snaží být opravdu maximálně a to i za cenu, že oproti vyumělkovaným krimi ze zahraničí je to takové obyčejné. To je ale na tom právě to nejlepší. Nějaké drobnosti, jako podivné adresy v internetových prohlížečích či pochybná grafika "policejních databází" zůstávají, ale to už jsou vesměs jenom prkotiny. Ocenění si zaslouží především herecké výkony, které jsou rozhodně nadstandardní, obzvlášť co se týče vedlejších rolí v několika prvních dílech této série. Hodnocení série: 4/5 ()

Súdánský student (2016) (S02E03) 

Tato epizoda nepolevuje v nastavené laťce. Opět tu máme kvalitní vyšetřování, nějaké to hašteření mezi kolegy a stupňující se napětí (překvapivě někdy až dost přes čáru aneb trochu smutná ukázka českého povyšování se nad ostatními členy kolektivu). Co mě ale donutilo napsat tento komentář byl především famózní herecký výkon vraha při výslechu. Něco tak dobře zahraného jsem v českém seriálu už dlouho neviděl. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama