Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Pepinec k tomuto seriálu (7)

Podnájemníci (2022) (S03E01) 

Bezchybné navázání na předchozí série, šest let je tady poznat jen na služebním autě. Navíc výborný humor, takhle vtipné dialogy bych u kriminálky snad ani nečekal. No a Ondra Vetchý má kliku, že když se nedaří Spartě, tak na 1. oddělení se vyplatí zajít vždycky. ()

Veteráni (2022) (S03E03) 

Tenhle díl dokazuje, jakou klasikou se celej seriál stal už po dvou sériích. Když se totiž na place objeví stará postava a mně naskočí husí kůže, tak to - s vaším laskavým svolením - za klasiku rozhodně považuju. Samotnej případ tady u mě byl na druhý koleji, určitě byla v minulosti k vidění spousta lepších příběhů, ale u pocty veteránům si na to stěžovat nebudu ani náhodou. ()

Řetízek (2022) (S03E05) 

S novejma postavama od začátku nemám problém, co mi ale už vážně vadit začíná, tak ta afektovaná nasranost Vetchýho. Vždyť on už pokaždý celej díl akorát proječí. Takhle drsnej měl bejt v Žižkovi, když mu chtěli zabít syna, a ne když Loj přijde o berlích... Jinak souhlas s tím, že Korejs si sérii krade pro sebe. ()

Střihač (2022) (S03E08) 

Hádám, že feministkám bojujícím za dosazování žen do vedoucích pozic tahle epizoda moc nepomůže. Já mít v práci takovouhle šéfovou, jsem na druhý straně zákona dřív než řekneš Korejs. ()

Romeo a Julie (2022) (S03E09) 

Když se tě někdo zeptá "co je to influncer", určitě mu odpověz tím, že má 70 tisíc followerů. A když máš dva lvy nezapomeň, že i tak můžeš bejt kráva. Ještě chvíli mě ta ženská arogance bude točit a jedna z příštích epizod bude o mně. ()

Smolař (2022) (S03E10) 

Jsem rád, že Ondra Vetchý dostal prostor, aby se taky vyjádřil jinak než řvaním. Tahle poloha mi k němu přece jen sedí víc. Celý mně to ale přišlo až podezřele harmonický; Korejs by měl přestal fotit kalendáře nebo škrabat jabka a vrátit se na plac s nějakou bombou. ()

Trik (2022) (S03E13) 

Na začátku třetí řady mi vadilo, jak Ondra Vetchý pořád jen řval. Na konci té samé řady jsem řval já na něj, ať řve víc! No a teď budu po pondělních večerech řvát do polštáře, protože musím hledat prvnímu dni v týdnu nový smysl. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama