Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (269)

  • Spoluautor scénáře k seriálu Josef Mareš v pořadu Českého rozhlasu "Host Radiožurnálu" uvedl, že po odvysílání jedné z epizod kontaktoval Českou televizi sám skutečný pachatel, který se hlásil k autorským právům ohledně vyzrazení jeho know how k provedení vraždy, a s tím související náležité odměně. Sám Mareš tuto záležitost okomentoval slovy, že to je jen důkazem, že tento díl byl udělán věrně. (peetriss)
  • Každý kraj v ČR má své obdobné 1. oddělení zabývající se nejzávažnější obecnou kriminalitou (např. vraždy). (H4dos)
  • Seriálové 1. oddělení spadá pod Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy, Odbor obecné kriminality, nižší členění jsou na Obvodní ředitelství policie Praha I-IV., pod kterými pracují mimojiné jednotlivá Oddělení obecné kriminality pro méně závažnou trestnou činnost. Proto se v některých dílech objevuje slovní spojení: "Přenechejte to obvodu" apod. (H4dos)
  • Opravdové 1. oddělení má 28 policistů + 1 vedoucího, v seriálu se soustředí pouze na 5 řadových policistů a vedoucího, zbýlí policisté jsou vidět při některých ranních poradách a u větších případů. (H4dos)
  • V úvodní znělce, na obrázcích služebních průkazů jsou vidět následující informace: Plíšek, z data je vidět 0, začátek čísla průkazu 11,  Pražák, datum 01. 10. 200, služební průkaz 11582, Anděl není vidět ani datum ani číslo, Sršeň, datum 01. 10., číslo průkazu 11582, Kozák, datum 01. 10. 2001 a celé číslo 115825. Z tohoto lze usuzovat, že byl použit jeden a tentýž služební průkaz, pouze se mění fotografie. Na služebním průkazu je podepsán tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross, který v době natáčení skutečně ve funkci působil. (H4dos)
  • Zuzana Onufráková, představitelka policejní mluvčí, je nepřehlédnutelně podobná Janě Nagyové, nyní Nečasové. Těžko určit, nakolik se jedná o záměr tvůrců, že příjmení policejní mluvčí v seriálu je právě Nečasová. (consuela1)
  • V seriálu se objeví 149 herců v 237 lokacích. Celkový počet natáčecích dní byl 284 a herci se oblékli celkem do 2 150 kostýmů. (Hepy13)
  • Předlohou pro postavu majora Plíška (Bolek Polívka) byl kriminalista Jan Štoček, který mimojiné vyšetřoval tzv. Orlické vraždy. Když se dozvěděl, že se role ujme Bolek Polívka, nebyl postavu nadšen a komentoval to slovy: "Nelíbí se mi ta postava. Působí směšně a humpolácky. Bolek snad nosí stejnou košili, jako u sebe na farmě!“ (Zdroj: Blesk.cz). (DecentFellow)
  • Ondřej Vetchý je fanouškem fotbalové Sparty a i v tomto seriálu si můžeme povšimnout několika klubových suvenýrů postavy, odkazující ke zmíněnému týmu. Jsou jimi například hrnek nebo velká klubová vlajka, kterou má ve své kanceláři. Podle scenáristy Josefa Mareše by kriminalista tak velkou klubovou zástavu vystavenou mít nesměl, protože kdyby vyslýchal fanouška Slavie, ten by ho mohl obvinit z podjatosti. (FCBLFC)
  • Pro zvýšení autentičnosti v některých scénách s tiskovými konferencemi byli do rolí novinářů obsazeni skuteční reportéři. Dotazy tak hrdinům kladou například Tereza Strnadová z České televize, Jakub Pokorný z MF DNES, Tereza Palečková z ČTK a další. (ČSFD)
  • V roce 2007 se scenárista Malinda hlásil k PČR v rámci náborové kampaně "Hledám parťáka". Neprošel tehdy přes psychotesty. „Z výsledků vyplývá, že jste výrazně vnímavý a také poněkud přecitlivělý až vztahovačný," řekla mu tehdy policejní psycholožka u pohovoru. „Pro vás by se spíš hodilo zaměstnání, kde byste mohl své zvýšené citlivosti na podněty využít. Třeba jako novinář.“ Netušila, že Malinda testy absolvoval pod skrytou identitou v rámci reportáže pro MF DNES, kde byl zaměstnán. (ČSFD)
  • Postava vyšetřovatele Tomáše Kozáka dostala jméno po spolužákovi scenáristy Josefa Mareše. Aby se scenáristé Kozákovi za propůjčení jména odvděčili, a protože projevil herecké nadání, mohl si zahrát v epizodní roli lodníka. Aby se kruh uzavřel, postava lodníka dostala ve scénáři jméno Josef Mareš. (ČSFD)
  • Postava outsidera týmu kriminalistů Víti Sršně (Miroslav Vladyka) měla být původně jen okrajová. Poté, co scenáristé shlédli hrubý sestřih prvního dílu a viděli výkon herce Miroslava Vladyky, se jednoznačně shodli, že tato postava si ve vznikajících scénářích zaslouží o poznání víc prostoru. (ČSFD)
  • Ani jeden ze scenáristů nemá filmařské vzdělání. Josef Mareš vystudoval kybernetiku na ČVUT a Policejní akademii, jeho kolega Jan Malinda žurnalistiku a mediální studia na FSV UK. Studium scenáristiky a dramaturgie na FAMU mu bylo ukončeno po seznamovacím kurzu. (ČSFD)
  • Idea kriminálního seriálu založeného na autentické policejní práci vznikla na jaře 2008. Po půlročním hledání objevil Jan Malinda policistu, který by se s ním podělil o případy, na jejichž objasnění se osobně podílel. Tím člověkem byl plk. Josef Mareš z pražského policejního ředitelství, který se v průběhu dalších let stal plnohodnotným scenáristou. (ČSFD)
  • Inspirativním předobrazem soudního znalce v oboru psychologie Vladimíra Hubáčka, kterého hraje Václav Helšus, se stal soudní znalec PhDr. Slavomil Hubálek. O záměru scenáristů věděl, natáčení se však bohužel nedožil. Zemřel náhle 5 dní před premiérovou klapkou seriálu. (fallrock)
  • Interiéry se natáčely v bývalé budově Komerční banky v pražské Sokolovské ulici ve Vysočanech. Podmínkou autorů scénářů bylo, aby prostředí policejního oddělení věrohodně odpovídalo zázemí policistů I. oddělení, které vyšetřuje vraždy, v pražské Kongresové ulici. V epizodě Sladký vyděrač (2014) se točila scéna s předáním výkupného u Motorestu Ohio na Nymbursku, v okolí obce Kersko. Záběry z nemocničního prostředí se natáčely a areálu kladenské nemocnice. (fallrock)

Případy 1. oddělení - Série 1 (2014) (série) (S01)

Případy 1. oddělení - Série 1 (2014) (série) (S01)

  • Policistou s nejlepším technickým vybavením je v 1. sérii (natáčené a odehrávající se r. 2013) Víťa Sršeň (Miroslav Vladyka). V epizodě Totožnost (2014) ukazuje veliteli fotky na notebooku Samsung s dotykovým displejem a v epizodě Klubové barvy (2014) má dotykově ovládaný smartphone, zatímco všichni kolegové z oddělení vražd volají z tlačítkových mobilů. Ve 2. sérii natáčené o 2 roky později už vidíme dotykové mobily i u dalších kriminalistů. (melica)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama