Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Nonna k tomuto seriálu (10)

Případy 1. oddělení (2014) 

Když to srovnám s bláboly jako byl Malý pitaval a podobné seriály, tak se to vlastně ani srovnávat nedá: skvělý a autenticitou čišící scénář, dokonalé herecké obsazení nejen v hlavních rolích, spád, napětí, prostě vše, co má správná kriminálka mít. A tahle by se dala bez ostudy prodávat do světa, přičemž by převálcovala všechny uměle vytvořené rádoby kriminální seriály. Moc se mi líbí i rozkrytí vztahů a kariérismu přímo v policejní skupině, působí to lidsky, někdy až děsivě. Nejlepší herecké výkony : Bolek Polívka v roli stárnoucího detektiva, Miroslav Hanuš v roli nesnesitelného náčelníka policie (je fakt na zabití) a Filip Blažek v roli mladšího policisty. V epizodní roli mě zaujala Regina Rázlová, která svou ředitelkou čokoládovny ukázala, že ani po mnoha letech herecké absence nezapomněla hrát, naopak dozrála, jak víno. ()

Slepý svědek (2016) (S02E01) 

Na pokračování seriálu jsem se opravdu hodně těšila a rozhodně mě další díl nezklamal. Jediné, co mi po tomto díle zůstává ležet v hlavě je postava šéfa mordparty, Korejse.........vzhledem k celkové autenticitě seriálu doufám a pevně věřím, že aspoň tato postava je filmovou nadsázkou. Protože mělo-li by se jednat i zde o realitu, Bůh nám buď milostiv, pokud nám na místech policejních šéfů "pomáhají a chrání" takovíto ješitní, mstiví a neschopní blbečci. Asi mi bude v příštích jiných rolích Miroslava Hanuše docela na překážku, zlomit k němu odpor:-). ()

Informátor (2016) (S02E02) 

Čím dál lépe. A baví mě obsazování méně známých oblastních herců a neokoukaných tváří do vedlejších nebo epizodních rolí, je příjemné vidět, kolik dobrých herců máme, protože i ti neznámí skvěle stačí a sekundují těm hlavním, slavným. Tento díl má v sobě zachycenu dost depresivní temnotu i díky skvělé kameře a záběrům takového toho poslední dobou obvyklého podzimně nezimního počasí. Těším se na další. ()

Súdánský student (2016) (S02E03) 

Já už nechci Korejse........!!! (Skin u výslechu - herecká lahůdka - až drasticky civilní.) ()

Děti na odpis (2016) (S02E04) 

Co se případu týče, z nové série jde asi zatím o nejděsivější, ale pro mě zároveň i nejlépe zpracovaný. Z pachatele člověku naskakuje husí kůže a na vyšetřovatelích je vidět, jak jim vše, čeho se dopátrali, je odporné. Snad se mi i tento díl líbil proto, že Korejs dostal méně filmového prostoru a díky tomu jsem se mohla soustředit na děj a neskřípat zuby nad jeho povýšeneckou stupiditou.......a stejně to nemohu překousat, jestli to na vedoucích postech našich krimi složek vypadá takto...... ()

Podnájemníci (2022) (S03E01) 

Případ jsem předem znala, bohužel dost bulvárně podaný, takže jsem měla strach, jak ho 1. oddělení zpracuje a musím napsat, že nezklamalo. Navazovat na předchozí úspěšné série musí vždy být těžké, přece jen, je to závazek. Ale tentokrát se zdařilo. Stárneme s detektivy, jejichž postavy se přirozeně vyvíjí. No a co se případu týče - daleko hrůzněji, než vrahové samotní na mě působí skutečnost, když se tedy všude zdůraznuje, jak je seriál točený podle pravdy, že se v řadách elitních kriminalistů tak dlouho bezproblémově udrží takoví blbci, jako je Sršen nebo zmetkové jako Korejs. Pokud jsou i tyto postavy reálné (a proč by nemohly být), pak je boj se zločinem opravdu náročný. ()

Flaška (2022) (S03E02) 

Dobrý díl. Velice mě udivil Oldřich Navrátil. Že je to pan herec, to jsem vždy věděla, že uhraje cokoliv, to taky, ale dostal mě, jak moc dobře ve svém věku vypadá a mladistvě působí. Kéž mu to dlouho vydrží, svoji postavu ztvárnil věrohodně a skvěle.  Nová série ukazuje i na aktuální problémy ve společnosti, lihovou aféru pamatujeme z nedávna snad všichni, je zajímavé, vidět to vše uceleně jako film. ()

Veteráni (2022) (S03E03) 

Velmi efektní a elegantní návrat majora Plíška. Tento díl se povedl, vztahy tuhnou a případy jsou opravdu výborně zpracované. Malou, ale významnou roli zde má Svatopluk Skopal, který zraje jak víno a i na malém prostoru dovede vytvořit silnou postavu. ()

Exploze (2022) (S03E04) 

Ukázka toho, že i Korejs může být užitečný, tedy že nikdo nejsme černobílý. Ovšem ráda ho stejně nemám, ačkoliv kalendáříček se mu povedl skutečně úžasný:-)  Pokud by byl na prodej, visí mi celý příští rok na záchodě. To by byl marketingový tah - myslím, by se po něm zaprášilo. Jinak velmi zajímavý a poučný vhled do asijské komunity a jejich tradic. Z pohledu pachatele na konci doslova mrazilo. ()

Řetízek (2022) (S03E05) 

Dost otřesný případ. A nejen, co se spáchání zločinu týče, ale zejména v té lidské stránce vyšetřovatelky. Sama jsem matka a taky mám spoustu kamarádů, kterým to nešlo. A chtěli. A pracuju s těma, co většinou nechtěli a mají. Hrůza. Zajímavé je i zapojení Korejse. Na milost ho teda nevezmu, ale i on dokáže být užitečný - zpoza druhé strany dveří. Velmi dobře natočený díl. A taky mě baví hudba, s zčásti vykradenou Vltavou:-). ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama