Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Chudobka k tomuto seriálu (5)

Laborant (2014) (S01E05) 

Nějak jsem nepochopila, proč by se měla vyšetřovat vražda, pokud je k dispozici pouze nějaká nedůvěryhodná fotka. Navíc fotka vystavená na viditelném místě - proč by ji tam měl pachatel nechávat? Jaký by měl důvod? Připadalo mi to od začátku celé jako nesmysl a ono to tak i bylo. Vladyka dobrý, Polívkovi role sedí. ()

Hodinka k dobru (2014) (S01E11) 

Pro mě slabší díl. Bylo v něm méně Bolka Polívky, který se mi v tomto seriálu moc líbí (kromě Ondřeje Vetchého a Miroslava Vladyky). A dost mi vadilo, jak si kolegové dělají neustále legraci z Víti. Tohle už bylo hodně přes čáru. ()

Smrt novináře (2014) (S01E13) 

Vražda Michala Velíška. Kdo by si ten smutný případ nepamatoval. Vrah měl dostat doživotí. A novinářské hyeny změknou pouze v případě, kdy se jich to bezprostředně týká. ()

Podnájemníci (2022) (S03E01) 

Nevím, jak hodnotit, mám smíšené pocity. Černý humor, jak ho zde někdo chválí, mi připadal místy trapný, chyběl mi Plíšek, vůbec mi tam nesedl Juraj Loj. Byl nepřirozený, prkenný - ochotnický výkon. Pohledná tvář a to je všechno. Výborný byl Stach a Hanuš, dobrý Vladyka. Blažek mě štval už dřív a teď ještě víc přehrává. Bočková mi nevadila. ()

Veteráni (2022) (S03E03) 

Tak jako ostatní mě potěšil návrat pánů Polívky a Hanuše. Ovšem postava Vladyky už spíš působí jako karikatura, i když má občas světlé chvilky. Škoda, Vladyka je dobrý herec. Zatímco Bočková podle mě do týmu skvěle zapadla a je uvěřitelná, Juraj Loj na mě stále působí prkenně a amatérsky. Nejvíc se mi líbí Petr Stach. Víc než Ondřej Vetchý. To, že jsem pachatele odhadla hned na začátku, mi nevadilo. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama