Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele mh.mail k tomuto seriálu (10)

Série 1 (2014) (S01) 

70% - Hrozně se mi líbí, jak tady někteří píšou, že scénář psal někdo, kdo o skutečném vyšetřování nic neví, protože „to takhle nemůže probíhat“. Zatím však byl jedním ze scenáristů dlouholetý policista, takže bych asi spíš věřil jemu. A teď k hodnocení: Při sledování prvního dílu mě souvislost s Malým pitavalem z velkého města nenapadla, ale když jsem si to tady přečetl, tak nemohu než souhlasit. Ze seriálu mám pocit, že jeho cílem je ukázat práci skutečných vyšetřovatelů, což se daří, aspoň to na mě tak působí. Asi nejvíc se mi líbí postava šéfa (Miroslav Hanuš), která mi přijde naprosto přesná, a taky postava Ondřeje Vetchého. Naopak mi moc nesedí Polívka a Vladyka. Všechny ostatní si jako policisty představit dokážu. Po 4. díle: Po shlédnutí čtyř dílů můžu konstatovat, že seriál si jede na své vlně, kvalita je víceméně konstantní. Líbí se mi a rád se na něj dívám. Tak doufám, že to vydrží, případně se to ještě vylepší. EDIT 8.4.2014: Tak to máme za sebou, seriál skončil. Myslím, že si všechny díly udržely konzistentní kvalitu a tak neváhám nakonec celému dílu přihodit jednu hvězdičku navíc. ()

Série 2 (2016) (S02) 

90% — Pokračování úspěšných projektů v sobě vždycky skrývá velké nebezpečí spočívající ve velkých očekáváních, které mohou vyústit ve velké zklamání. S potěšením mohu konstatovat, že tvůrcům Případů 1. oddělení se podařilo ukočírovat druhou sérii v minimálně stejné kvalitě jako tu první. Nepodlehli svodům všechno překopat, převrátit na hlavu, moralizovat, hrát si na něco víc nebo vykrádat sami sebe, což se bohužel u pokračování zhusta děje. Je skvělé vidět, že to jde. Zajímavým prvkem bylo připsání postavy Dušana Vrány, jehož vývoj mi udělal největší radost. Nejprve se jevil jako nudný, namyšlený a nepříliš schopný člověk, postupem času se však ukázalo, že je minimálně stejně schopný jako ostatní a že i takoví lidé jsou ve vyšetřovacím týmu potřeba. Trochu mě mrzelo, že z postavy Korejse se stal větší blbec a hajzl, než se mi zdálo v první sérii. Ale zahraná byla skvěle, jedná se pro mě po Vránovi o druhou nejzajímavější postavu seriálu. Ale vyzdvihovat jenom dvě postavy a dva herce by nebylo spravedlivé. Myslím, že oběma režisérům se podařilo uřídit všechny herce tak, jak bylo potřeba. Vznikly tak opravdu životné postavy, které jsem si uměl živě představit. Vůbec autenticita prostředí a samotného vyšetřování je asi největší devízou seriálu. Za to budiž všem tvůrcům velký dík. Nejsilnějším dílem byly asi jednoznačně „Děti na odpis“, trošku slabší mi přišlo následující „Tělo“. Jednotlivé díly jsem hodnotil v mezích tří až čtyřech hvězdiček (60% - 80%), ale celé sérii nakonec dám plných pět. Zaslouží si to. ()

Slepý svědek (2016) (S02E01) 

60% - I první epizoda druhé série zůstává věrná kvalitě i stylu série první. Snad s jednou výtkou, která u mě měla za následek snížení hodnocení: Na můj vkus až příliš do popředí prosáknul konflikt Vetchý - Hanuš, přičemž autoři dávají jasně najevo, komu v něm fandí. Na minulé sérii se mi líbilo, že šéf byl sice šéf a tak trochu blbec, ale ne zas tak moc - přece jenom to byl kriminalista a něco o té práci věděl. Tady se ty nůžky rozevřely trochu více, než se mi líbí. ()

Informátor (2016) (S02E02) 

60% - Na tomto díle mi vadí, že vyšetřovatel Kozák (O. Vetchý), který je předkládán jako vzor kvalitního vyšetřovatele, kašle na formální úkony (nepodepsané poučení je podle mě docela problém). Mám však takový pocit (z tohoto dílu a z upoutávky na díl třetí), že bude dán do kontrastu s tím příšerně upjatým a nesympatickým vyšetřovatelem (I. Chmela), který sice má po formální stránce všechno v pořádku, ale vyšetřování případu totálně pokazí. Neboli nám bude „nenápadně“ sděleno, že tyto formální úkony vyšetřovatele pouze brzdí a že lepších výsledků dosahují ti, kteří je porušují. Možná se pletu a dostane se nám spravedlivého rozhřešení, pak se tvůrcům omluvím a v hodnocení to adekvátně ocením. Jako detektivní příběh standard série. Nebylo-li by mé úvodní výtky, dal bych i o hvězdičku více. ()

Súdánský student (2016) (S02E03) 

60% - I třetí díl druhé série si drží laťku v nastavené výši. Co se mi na seriálu doposud nejvíc líbí, je podle mého názoru vysoká míra autentičnosti. Nemám sice s vyšetřováním žádné osobní zkušenosti, ale přijde mi, že by to takhle nějak mohlo ve skutečnosti vypadat, přece jenom i vyšetřovatelé jsou normální lidi, co se mezi sebou normálně baví a občas udělají špatný úsudek nebo přímo chybu. Konflikt Kozák - Korejs se vyostřuje a šéfík neváhá používat i poněkud drsnější metody. I když i to je dost autentické a navíc Korejs v podání Miroslava Hanuše je opravdu suprovej, je to téměř jediná věc, která mě na seriálu zatím trochu vadí. Uvidíme ale, kam se to celé posune, třeba budu překvapený a nakonec to všechno přehodnotím. ()

Děti na odpis (2016) (S02E04) 

70% - Tento díl byl opravdu síla. Navíc moc dobře zpracovaný. Sice linka se skvělým Kozákem, který je stírán nadřízenými a který nakonec přijde na klíčovou indicii, byť mu v tom pomohla náhoda, pokračuje, na druhou stranu postava Vrány je stále sympaticky nejednoznačná. Laťka visí vysoko nejen v bývalé Kozákově kanceláři. ()

Tělo (2016) (S02E05) 

60% - Tato epizoda mi přišla taková neurovnaná, roztěkaná. Částečně to bylo případem, kdy pachatel byl celou dobu „zašitý“ v zahraničí, částečně i tím, že se vyšetřování rozmělnilo mezi obvod a 1. oddělení (plus ještě Německo). Válka mezi Korejsem a Kozákem mi pořád trochu vadí, ale už jsem si na ni zvykl. Nicméně cítím tam, stejně jako v postavě Dušana Vrány, jistý směr posunu, pokud budu mít pravdu, tak nadšeně zajásám a vyseknu poklonu. Zde se mi velmi líbilo, že autoři nenechali Vránu podlehnout lákavé možnosti zavléct pachatele do republiky, byť by se jednalo jenom o pár metrů. ()

Olizovač (2016) (S02E06) 

70% - Opět velmi povedený díl. Nemůžu si pomoci, ale vykreslení reality práce vyšetřovatelů a operativců (do uvedení tohoto seriálu jsem vůbec netušil, že to takhle funguje) se mi moc líbí. Trik, jak zjistit, ve kterém bytě bydlí pachatel, byl ve své jednoduchosti naprosto geniální. Na první sérii se mi hodně líbilo, že šéf byl sice blb, ale ne až tak velkej a neschopnej, tady se už bohužel posouvá stále více k velkému a neschopnému blbovi. Zato vývoj postavy Dušana Vrány se mi líbí díl od dílu víc. Jen houšť a větší kapky! ()

Krádež století (2016) (S02E07) 

60% — Konflikt Korejs – Kozák konečně vygradoval předpokládaným způsobem, i když jsem něco podobného očekával až v posledním díle. Vypadá to, že v posledním díle zbývá vyřešit Vránu, Sršně a vzhledem k názvu epizody možná i Plíška. A třeba Korejs taky ještě neřekl poslední slovo. Zpracování epizody přesně zapadlo do standardu seriálu, tedy se jedná o nadstandard v televizní tvorbě. Uvidíme, jak se to celé uzavře. Líbil se mi povzdech Otakara Brouska na konci: „Každý našel, co mu chybělo, kromě mě.“ ()

Poslední případ (2016) (S02E08) 

70% — Závěrečný díl druhé série uzavřel některé příběhy, jiné ponechal otevřené. Správně jsem si tipnul, že Plíšek v podání Bolka Polívky skončí, jen jsem netušil, že zůstane jako civilní zaměstnanec. Dušan Vrána si asi definitivně získal své místo v „mordpartě“. Sice asi bude neustále štvát své praktičtěji založené kolegy svým úzkostlivým bazírováním na předpisech, ale jak bylo řečeno, díky tomu zase vidí věci z jiného úhlu pohledu. Jsem rád, že tato postava dopadla tímto způsobem. Co se nevyřešilo, byl poručík Sršeň. Asi ho na oddělení budou trpět dál i za Kozáka. Ono je vždycky dobré, když padající lejno má na koho dopadnout a nejste to zrovna vy sám. A nějakou práci taky zastal. Korejs se zachoval přesně v mezích své postavy. Řešený případ byl taky zajímavý a pamatuju se na něj i v reálu. Takže jediná nespokojenost může být pouze s tím, že podle sdělení tvůrců seriál definitivně končí a žádná další série nebude. I když – je to vůbec důvod k nespokojenosti? Skončit v nejlepším a prakticky na vrcholu je přece tím nejlepším, co tvůrce může udělat. Takže nezbývá než poděkovat a trochu sentimentálně si povzdechnout. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama