Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Videa (36)

Trailer

Recenze (685)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších tuzemských krimiseriálů vůbec, ne-li nejlepší. Snad jen rada Vacátko a Dobrodružství kriminalistiky stojí o stupínek výš. Inspirace skutečnými případy byla trefou do černého, na jedničku jsou napsané i postavy, které k jednotlivým hercům sedí jak p*del na hrnec a z mého pohledu tu neexistuje slabý díl či hluchá místa. Jediný problém jsem měl s Hanušem. On tyhle parchanty umí, to se mu nedá upřít, ale ať mi nikdo neříká, že takovýhle člověk by vydržel v čele oddělení vražd tak dlouho. Každopádně to byla jen drobná vada na kráse. Tak doufám, že se k tomuto projektu ČT ještě někdy vrátí. Námětu na jednotlivé díly je tu dost a dost. Bohužel i bohudík. 90% ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

První díl, ten rozjezdový, mě docela znechutil. Nešlo o špatné filmařské provedení, ale nevkusné vykreslení charakteru jednotlivých postav. Především zobrazení role Miroslava Vladyky (nebo že by Míra přehrával?). Stupidněji to filmařsky vyjádřit už snad ani nešlo. No, a že vyšetřovatel tyká přeochotnému svědkovi (tedy i potenciálnímu vrahovi) mi žaludek také nestrávil dost dobře. Pokud se to tak stává i ve skutečnosti, tak je to špatně. Vykání totiž udržuje jistý odstup, a ten by si především kriminálka měla vždy udržet. Nejsme přece na diskotéce, že pánové scénáristi Malindo či Mareši, případně skuteční vyšetřovatelé. Postupně jsem sledoval i další díly a mohu nyní snad už nějakou tu hvězdu přihodit. S postupem následujících dílů docházím k již nadprůměrnému hodnocení. Následné díly jakoby napravily v mých očích špatný dojem z toho úvodního. Musím ale přiznat, že Případy 1. oddělení u mě patří mezi pořady, které mě u TV každé pondělí usadí. V ostatních dnech týdne mě však ČT televize doslova od obrazovky vyhání ke knize. Nu, a po odvysílání Kobry a užovky či Případ pro exorcistu a následujících Modrých stínech musím vyzdvihnout Případy 1. oddělení až do nebe, protože nikdo z herců nehuhňá a zvuk je skvělý. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Česká televize natočila vynikající krimi seriál, který je o to zajímavější, že se případy, jež se tu vyšetřují, doopravdy staly. Sympatická vyšetřovací parta, v němž mi byl nejsympatičtější Kozák, Plíšek a Pražák. Pobavil však pokaždé také Anděl a Víťa. Nesympatický šéf také umí "pobavit" svým chováním. Neřekl bych, že novácká Kriminálka Anděl je horší, ta mě také hodně bavila a tamní mordparta mi byla dlouho sympatičtější než ta z 1. oddělení. Doufám, že se ještě v budoucnu dočkáme dalších dílů. P. S. Když člověk delší dobu sleduje tento počin a poté si pustí jiný, třeba i mnou jmenovanou Kriminálku Anděl, kterou mám jinak také rád, tak vidí ten rozdíl. Nebe a dudy. Jeden z nejlepších krimi seriálů vůbec (napříč všemi i světovými záležitostmi). ()

Ampi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako by hudba napovídala. Titulní znělka se podobá melodii Sherlocka Holmese s Robertem Downey Juniorem. . Vyzvánění na mobilním telefonu operativce kpt. Martina Pražáka hraje orchestrionem ze Hříšných lidí města pražského (Pražák tak pražského). Sice mohou být oprávněné námitky, ale seriál má své kvality. Postavy kolektivu vyšetřovatelů se dobře doplňuji a příběhy vypadají reálně, aby ne, jsou podle reálných případů. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Čtrnáct dílů odvysíláno, a jak kdosi podotkl v diskusi na stránkách ČT - "kdybyste radši místo těch milionů na trapnou Renčovinu natočili dalších čtyřicet dílů tohohle":) Tohle je totiž ONO! Ne Yoko. Žádné bombastické přestřelky, žádná divácky vděčná korupce na nejvyšších místech, ale kriminalistická práce odváděná "skutečnými" policajty. A samozřejmě žádné zaostření obličeje vraha z odrazu ve skle projíždějícího auta natočeného kamerou z bankomatu;) Naopak hodiny studování spisů a sezení ve služebních "fábkách" při sledování, opakované vytěžování sousedů, poznatky kriminalistické vědy (hradečáci potlesk navíc pro Ondřeje Malého, jehož občasné vtípky jsou dokonalé - viz "Vašku, promiň, nepovedlo se to, jsi u nás...":)), předávání zkušeností, trocha té politiky v rámci služebního postupu, no a pak taky zničený rodinný život, vyluxovaný účet několik dní před výplatou, lákavé nabídky médií, aby se sem tam "něco pustilo"... Je tam toho opravdu dost, včetně toho, co musí policista při výkonu povolání snášet od všemožných individuí, o která by si takzvaný slušný občan kolo neopřel (a nejen proto, že už by ho nikdy neviděl;)). Jsou tam i chyby, které se dějí, včetně katastrofálního jednání vyšetřovatele s obětí znásilnění. A taky je tam zjednávání průchodu spravedlnosti, které se mně jako obhájci nemůže líbit, i kdybych těm sympošům z péčéerky fandil sebevíc a v televizi to bylo sebevtipnější ("No, tak jsme si zavolali tu matku vašeho klienta, co si ji navrhoval jako svědka, a podívejte co nám na ten úřeďák navykládala..." - z protokolu zjistíte, že ta tři čtvrtě stránka se jaksi sepisovala hodinu a půl, a na návštěvě v base se dozvíte, že matka se klientovi svěřila, jak se na ni "ty dva policajti vrhli, jestli chce skončit v báni za křivou výpověď, a že takhle teda ne, pani..."). Takže dámy a páni, za tuhle realitě velmi blízkou "tradiční" kriminálku, která má místy opravdu hustou atmosféru, dávám ČT 90%. I za to, kolik prdelí apod. pouští v pondělí hned po dvacáté hodině do éteru:) Mimochodem jistě vás překvapí, že skuteční příslušníci nemluví spisovnou češtinou a "jděte s těmi svými výmysly k šípku" není jejich obvyklý projev:) PS: Kdo sledoval StarDance 2013 a obdivoval křehkou "Aničku" Polívkovou, bude z té vyžilé drsňačky v šestém díle asi dost překvapený - respect to Anna. PS2: Předposlední díl - ta auta se opravdu takhle kradou;) ()

Galerie (831)

Zajímavosti (268)

  • Josef Mareš si prosadil, že v seriálu musí být postava vyšetřovatele (na rozdíl od většiny kriminálek, kde se mezi vyšetřovateli a operativci nerozlišuje). Jan Malinda původně chtěl, aby vyšetřovatelem byla žena. (melica)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama