Reklama

Reklama

Černé zrcadlo

(seriál)
Trailer
Velká Británie, (2011–2025), 32 h 45 min (Minutáž: 41–90 min)

Tvůrci:

Charlie Brooker

Hrají:

Rory Kinnear, Daniel Kaluuya, Julia Davis, Isabella Laughland, Colin Michael Carmichael, Jessica Brown Findlay, Lindsay Duncan, Rupert Everett (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Projekt britského Channel 4 Černé zrcadlo je antologií samostatných televizních povídek, zasazených do blízké budoucnosti. Tak blízké, že se v mnoha ohledech prolíná s dobou, kterou právě prožíváme. Mrazivě černohumorná série se prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství zamýšlí nad nečekanými a často nezamýšlenými důsledky prudkého rozvoje technologií a velmi trefně zachycuje těkavý neklid současného moderního světa. Jejím duchovním otcem a autorem je proslulý enfant terrible britské televizní tvorby Charlie Brooker (*1971), pro jehož tvorbu je charakteristický vždy přítomný prvek kontroverze. Brooker však rozhodně není žádný bezduchý prvoplánový provokatér a jeho promyšlené a inteligentní scénáře prozrazují bystrého pozorovatele, který vždy přesně ví, co chce k současnému světu říci. A že to zpravidla nebývá nic lichotivého, již patří k Brookerově naturelu. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Gelaos k tomuto seriálu (28)

Černé zrcadlo (2011) 

Black Mirror je jeden z nejlepších seriálů reflektující stinné stránky spojené s rozmachem technologií. Dané problémy (př. devalvace vztahů, digitální demence aj.) jsou sice mnohdy již dlouho známé a diskutované, ale až Black Mirror dokázal tu širokou paletu témat převést - mj. díky vysoké produčkní kvalitě seriálu - do divácky atraktivní podoby. Místy si to pomáhá vykonstruovaností (př. nerealizovatelné technologie) či hnaním věcí do extrému a občas se nevyhne jisté mrávokárnosti. Tyhle drobnosti ale umožňují seriálu dosáhnout toho nejdůležitějšího, tj. funkčního a srozumitelného sociálně-technologického komentáře, jehož význam do budoucna zcela jistě poroste. ()

Národní hymna (2011) (S01E01) 

Povedený pilot seriálu. Námět je sice vyhnaný do extrému a v reálu by to tak asi nebylo, ale účel to plní náramně. Provokativní upozornění na senzacechtivou společnost a média, na politiky jednající pokrytecky dle motta "hlas lidu = hlas boží", na amorální lačnění po "zábavě" i na jednoduchost, s níž dnes lze někomu pomocí internetu sestřelit kariéru. ()

Patnáct milionů meritů (2011) (S01E02) 

Fifteen Million Merits dělá to samé, co Orwell v knize 1984, akorát místo totalitního státu epizoda zkoumá bezvýchodnost, hodnotovou prázdnotu a antiindividualismus masového zábavního průmyslu. Díl ukazuje kontrast "šedivé" reality a překypujícího virtuálního světa, jedince a společnosti, kreativity a stádní poslušnosti. Velice trefná je kritika talentových soutěží, v nichž často vítězí sexualizace a extravagantnost nad skutečným talentem. ()

Celá tvá minulost (2011) (S01E03) 

Klasický námět o nevěře okořeněný velmi problémovou technologií. Nezdravé mísení offline a online života, devalvace sociálních vztahů a schopností, čipování, infiltrace soukromí v zájmu bezpečnosti, neschopnost odtrhnout se od minulosti - všechny tyhle věci probíhají již v současnosti, The Entire History of You to akorát posouvá kousek dopředu. ()

Přijdu hned (2013) (S02E01) 

Perfektně zpracovaný, zahraný a jako vždy vysoce aktuální námět, kterého si začínají všímat i na velkém plátně (Her, Ex Machina). Nezdravé mísení offline a online života, devalvace vztahů, závislost na sociálních sítích, neschopnost odtrhnout se od minulosti či šmejdské marketingové praktiky. Osobně za nejsilnější téma považuju otázku etičnosti oživení mrtvého člověka z jeho "internetové stopy". ()

Lovná zvěř (2013) (S02E02) 

Nejsilnější epizoda 2. série, z jejíž pointy mi spadla brada na zem. Stopáž by mohla být kratší, ale to je moje jediná výtka. Atmosféra napíná k prasknutí, sociální komentář aktuální a znepokojivý. SPOILER Z názorů, že Victoria si ten trest zasluhuje, je mi zle. Victoria je v jádru odporný člověk, to se nezmění a proto je nutné jí oddělit od zbytku společnosti, např. uvězněním. Jenže ta Victorie, kterou drží s vymazanou pamětí v parku, je jiná osoba než ta, která se spolupodílela na vraždě. Současná podoba trestu v tomhle případě postrádá svůj nápravný smysl, jelikož Victoria si nepamatuje, proč ani za co je trestána. Ve výsledku se tedy již nejedná o trest, ale o týrání v podstatě nevinné osoby. To podle mě není morální. ()

Medvídek Waldo (2013) (S02E03) 

Slabší (nikoliv slabý) díl. Rozvádí se tu témata naťuknutá v The National Anthem a díky dalším aspektům bude The Waldo Moment aktuální ještě hodně dlouho. Voličský nihilismus, nekonstruktivní urážky, lži, zkostnatělost, nečinnost i antisystémovost jsou bezesporu součástí dnešní politiky. Epizoda je sice absurdně vyhrocená, ale podobnost s realitou jí nelze upřít. ()

Bílé Vánoce (2014) (S02E04) 

Tři odlišné a dohromady trochu násilně spojené příběhy. První využívá technologii známou z The Entire History of You, ukazuje její další možné využití/zneužití a má suveréně nejmrazivější závěr z celé trojice. Druhý příběh se poněkud nudně zabývá otázkou etičnosti digitální replikace vědomí. Třetí příběh opět o kousek posouvá náměty načrtnuté v předchozích dvou příbězích a epizodách The Entire History of You a White Bear (facebookové blokování lidí v reálném světě, digitální kopie vědomí v právním systému), ale jinak mě - zejm. kvůli nesympatickému protagonistovi - příliš nezaujal. Rozsah a nápaditost témat a celkově skvělé zpracování však tomuto dílu upřít nelze. ()

Pád střemhlav (2016) (S03E01) 

Čekal jsem, až si Black Mirror vezme pořádně na paškál sociální sítě a Nosedive mě ve všech směrech nezklamal. Emoji nahrazující dialogy, nesmyslná honba za "lajky", úporná snaha mít co nejvíce followerů... A tak dále. Tyto věci se dějí již dnes, Nosedive je pouze zdůraznil ad absurdum. Nemluvě o možném využití/zneužití praktik známých ze sociálních sítí (viz čínský systém sociálního kreditu). P.S. České autíčko pobavilo. ()

Zkušební verze (2016) (S03E02) 

Poměrně slabá epizoda, která nadhazuje téma virtuální reality a jejího potenciálně ničivého vlivu na mentální stav uživatele. Oceňuji snahu tvůrců o jiný přístup, ale během hororové části jsem se moc nebál, rozuzlení na mě nezapůsobilo, postavy byly nezajímavé a protagonista otravný. ()

Sklapni a tancuj (2016) (S03E03) 

Zcela neoriginální, byť chytlavá, epizoda o tématu kybervydírání, zasazená do současné technologické úrovně. Děj odsýpá, herci jsou perfektní a ze závěrečného twistu jde mráz po zádech... Akorát to kromě napětí a stokrát omílaného moudra o internetových predátorech nic jiného nenabízí. Zdrcující zakončení každopádně táhne díl o stupínek nahoru. ()

San Junipero (2016) (S03E04) 

Značně odlišná, příběhově a charakterově lehce laciná, ale veskrze nádherná epizoda. Následují SPOILERy! San Junipero se věnuje především tématu smrti, truchlení a posmrtného života ve virtuální realitě. Twist jsem měl před shlédnutím bohužel již vyspoilerovaný, ale i tak jsem si díl velmi užil. Skvěle zahráno, super retro atmosféra a famózní soundtrack. Postavy i jejich lesbická lovestory jsou sice notně stereotypní, jenže... Zatímco ostatní epizody mívají depresivní vyznění, San Junipero je opojná svojí odlišností a optimističností. ()

Muži pod palbou (2016) (S03E05) 

Líbí se mi přesun do necivilního prostředí. Navíc je tu, narozdíl od předchozích epizod 3. série (kromě Nosedive) technologie skutečně klíčová pro příběh a poselství dílu. Téma propagandy a jejího šíření pomocí technologie je v současné "post-faktické" době vysoce aktuální a zajímavá je i otázka etičnosti eugeniky. Ke konci tomu dochází dech, ale celkově jde o standardní Black Mirror epizodu. ()

Nenávist národa (2016) (S03E06) 

Dobrá detektivka. Plusem je, že kromě obvyklého varování před důsledky využití technologie (téma hate-speech, potažmo kyberšikany) je tu poukázáno i na potenciálně katastrofický úbytek včel. Stopáž by mohla být kratší, scénář má několik děr, ale finální rozuzlení je poměrně efektivní. ()

USS Callister (2017) (S04E01) 

Fajnová Star-Trek forma. Víceméně se recyklují dřívější náměty (digitální replikace vědomí z White Christmas, virtuální videohry z Playtest), přičemž hlavním motivem je odlišnost chování ve virtuálním prostředí (viz také Hated in the Nation), resp. zneužití videoher k filtraci frustrace. Děj má sice logické díry, ale na zábavnost a celkově vysokou kvalitu epizody to nemá velký vliv. ()

Arkangel (2017) (S04E02) 

Námět helikoptérového rodičovství je příjemně civilní, technolgie jak přes kopírák z The Entire History of You, zpracování standardní a vzhledem k námětu i předvídatelné a lehce nudné. Ve všech ohledech se jedná o průměr. Ale právě ten rodičovský námět a "každodennost" jsou na epizodě to nejlepší. ()

Krokodýl (2017) (S04E03) 

Zřejmě nejtemnější epizoda. Crocodile se zaměřuje výhradně na psychologii vraha, technologie (digitální čtení vzpomínek, v upravené podobě převzatá z The Entire History of You) tu nemá žádný význam. Epizodu zachraňuje pochmurná severská atmosféra, temný soundtrack a pěkné kamerové kompozice dokreslené úchvatnou islandskou scenérií. ()

DJ na odstřel (2017) (S04E04) 

Po San Junipero tu máme další příjemnou a optimisticky laděnou epizodu. Milé, vtipné, romantické, dobrá gradace a hezký závěr. Navíc katarze a prostor k zamyšlení tu rovněž nechybí. Jsem spokojený. ()

Železná vůle (2017) (S04E05) 

Epizoda zcela postrádající jakýkoliv alespoň trochu zajímavý námět, myšlenku i pointu. Obsahově jde o přímočarou post-apokalyptickou naháněčku stylově mísící Terminátora a Cestu. To je vše. Naštěstí akce, vizuál i režie jsou velmi dobré, bez nich by Metalhead nestál vůbec za nic. P.S. Škoda Octavia koukám přežije i apokalypsu :) ()

Černé muzeum (2017) (S04E06) 

Víceméně druhé White Christmas, tentokrát navíc plné easter-eggů. Jednotlivé příběhy a náměty jsou fajn (zejm. ten druhý, byť recykluje již mnohokrát použitý motiv digitalizace vědomí), ale lepší by bylo dát každému příběhu vlastní epizodu. Black Museum totiž (podobně jako White Christmas) působí poněkud nesoudržně. Speciální pochvalu si však zaslouží Douglas Hodges za skvěle zahraného slizouna. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Netflix chystá další interaktivní seriál

Netflix chystá další interaktivní seriál

17.09.2021

Streamovací služba Netflix v roce 2018 nabídla divákům svůj první interaktivní zážitek pomocí epizody Black Mirror s názvem Bandersnatch. V té si lidé mohli na obrazovce sami vybírat, jak má hlavní… (více)

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

Tvůrci Cesty a Drive chystají spolupráci

19.05.2019

Dva oceňovaní filmoví tvůrci John Hillcoat (Cesta, Triple 9) a Nicolas Winding Refn (Drive, Neon Demon) oznámili spolupráci, které by teď měl věnovat pozornost nejspíš každý hororový fanoušek. Natočí… (více)

Netflix nabídne interaktivní zážitek

Netflix nabídne interaktivní zážitek

03.10.2018

V nové řadě netflixovského seriálu Černé zrcadlo se diváci dočkají speciální interaktivní epizody. Tzv. „choose-your-own-adventure“ typ vyprávění spočívá v tom, že tvůrci natočí několik… (více)

Reklama

Reklama