Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (268)

Případy 1. oddělení - Série 2 (2016) (série) (S02)

  • V titulcích 2. série je soudní znalec z oboru psychologie chybně uveden jménem Hubáček. Ve skutečnosti se v seriálu jmenuje Boháček (Václav Helšus) a postava byla inspirována osobností Slavomila Hubálka – „zkřížením“ těchto dvou příjmení vznikla chyba. (melica)

Případy 1. oddělení - Podnájemníci (2022) (epizoda) (S03E01)

  • Ve scéně, kdy pan Šťastný (Rudolf Kubík) nakupuje v potravinách, má zaplatit 690 Kč. Nevíme přesně, co vše nakoupil, ale již jen díky tomu kartonu cigaret značky Marlboro ta cena neodpovídá. Seriál se má odehrávat v současnosti, maximálně před pár lety, alespoň podle vozidel, a cena kartonu těchto cigaret je už několik let přes tisíc korun. (Ruda.neck)

Případy 1. oddělení - Slepý svědek (2016) (epizoda) (S02E01)

  • Když je mjr. Kozák (Ondřej Vetchý) s advokátem doktorem Hřebíkem (Jiří Štrébl) ve své kanceláři a dozvídá se o nálezu lešenářské trubky, otvírá šuplík s pistolí. Pod ní jsou vidět desky s nadpisem „ČST Ostrava - Skladový areál / Rozpočtová část / 010 Komíny a Kouřovody“ které do kanceláře vyšetřovatele jistě nepatří. (azcr)

Případy 1. oddělení - Flaška (2022) (epizoda) (S03E02)

  • Vyšetřovatelka má na ruce hodinky typu Apple Watch. Nicméně děj epizody se odehrává v roce 2012 a první hodinky tohoto typu se začaly vyrábět v roce 2014. (fiuda)

Případy 1. oddělení - Veteráni (2022) (epizoda) (S03E03)

  • 1. oddělení koordinuje vyšetřování recidivisty Lustiga (Svatopluk Skopal) s Jihočechy, konkrétně s Táborem. Josef Korejs (Miroslav Hanuš) ke konci epizody mluví o tom, že Jihočeši prošetřují Lustiga v souvislosti s vykradenou hernou ve Voticích, které však leží ve Středočeském kraji, okrese Benešov. Tvůrci zřejmě zaměnili Votice za Mladou Vožici. (MIK0cz)

Případy 1. oddělení - Veteráni (2022) (epizoda) (S03E03)

  • Když se policisté probírají zadrženými zbraněmi pachatele, jsou krátké palné zbraně každá zvlášť v sáčku, ale dlouhá zbraň není chráněna před otisky a policisté ji berou do rukou bez rukavic. (sator)

Případy 1. oddělení - Súdánský student (2016) (epizoda) (S02E03)

  • Vyšetřovatelé od začátku popírají, že by mohlo jít o vraždu s rasovým podtextem, argumentují tím, že oba účastnici jsou černoši. Jenže definice rasismus má daleko širší význam: „Za rasismus se považuje diskriminace na základě rasy, barvy pleti, jazyka, náboženství, národnosti  k osobě nebo skupině osob.“ (sator)

Případy 1. oddělení - Děti na odpis (2016) (epizoda) (S02E04)

  • Plíšek (Bolek Polívka) říká o matce poškozeného: „To, co předvádí, je opičí láska,“ jenže z předchozího výslechu bylo zřejmé, že matka se o syna vůbec nezajímala a nic o něm nevěděla. Opičí láska je pravý opak, jedná se o přehnanou fixaci rodiče na dítě. (sator)

Případy 1. oddělení - Laborant (2014) (epizoda) (S01E05)

  • V čase 18:01 se na monitoru objeví nesmyslné číslo pojištěnce VZP: 3265874874/0214, přitom se jedná o muže narozeného (dle kontextu – je mu 22 let a Václavu Hnátkovi narozenému 17. 11. 1974 je 42 let) v r. 1994. (ladyViolet)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama