Reklama

Reklama

Bosch

(seriál)
  • USA Bosch
Trailer 1
USA, (2014–2021), 52 h 11 min (Minutáž: 39–52 min)

Předloha:

Michael Connelly (kniha)

Hudba:

Jesse Voccia

Hrají:

Titus Welliver, Jamie Hector, Amy Aquino, Lance Reddick, Madison Lintz, Mimi Rogers, Paul Calderon, Sarah Clarke, Troy Evans, Gregory Scott Cummins (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(68)

Hieronymus „Harry“ Bosch (Titus Welliver) je v drsném a špinavém podsvětí Los Angeles jako doma. Zkušený a ostřílený detektiv dře dnem i nocí, aby odhalil a dopadl nebezpečné kriminálníky bez ohledu na to, jak moc jsou podlí nebo jak dobré mají konexe. Bosch se řídí heslem „buď záleží na každém, nebo nezáleží na nikom“. A proto opakovaně naráží na chyby systému, který umožňuje lidem s černým svědomím, jako jsou Raynard Waits, Veronica Allenová, nebo dokonce policejní komisař Los Angeles, proklouznout mezerami mezi nedokonalými právními předpisy. Na druhou stranu ubohé oběti zločinů, mezi nimi i Boschova vlastní matka, prostitutka, se kvůli nim nikdy nedočkají spravedlnosti… Bosch a jeho všemi respektovaný parťák Jerry Edgar (Jamie Hector) pracují pod velením poručíka Grace Billetsové (Amy Aquino), schopné a soucitné policistky, jež se ke svému velkému zklamání už několikrát nedočkala zaslouženého povýšení. Billetsová má pochopení pro Boschovo odhodlání nastolit spravedlnost za každou cenu, a když je potřeba, leccos mu odpustí. Oblíbenec celého Los Angeles a současný náčelník policie Irvin Irving (Lance Reddick) se s nejlepším detektivem z oddělení vražd zná už hodně dlouho, ale ne vždy schvaluje Boschovy pracovní metody – zvlášť pokud jdou proti jeho vlastním zájmům. Zdaleka nejvíce si však Bosch rozumí se svou dcerou Maddie (Madison Lintzová), studentkou univerzity, která by se ráda jednoho dne stala právní zástupkyní. V Boschově životě hraje velkou roli také metropole Los Angeles – ať už jde o jeho ikonický dům z padesátých let, který stojí v Hollywood Hills vysoko nad světly velkoměsta, nebo oblíbená místa, jako je mexická restaurace El Compadre, Hotel Ace a lanová dráha Angels Flight. Bosch zná L. A. jako své vlastní boty, možná ještě lépe! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele M.i.k.e k tomuto seriálu (7)

Season 1 (2014) (S01) 

Connellyho knížky jsem nečetl, ale asi to budu muset časem napravit. Bosch je na tom velmi podobně jako Linclon Lawyer. Chytrá, svým způsobem obyčejná, ale o to víc chytlavá a vtahující podívaná se skvělou atmosférou a charismatickým hlavním hrdinou. Svojí atmosférou se Bosch mnohem víc blíží severským detektivkám a sám Bosch je extrémní sympaťák, který sice má svoje mouchy, ale divák mu je velmi rád odpustí. Titus Welliver byl pro hlavní roli velmi dobrá volba a Bosch tak naprosto v pohodě chytí hned na začátku a nepustí až do konce. Osobně jsem z téhle série, kterou sem si dlouho sušil upřímně nadšený, nicméně pátou hvězdu si ještě chvilku pošetřím…85% ()

Season 2 (2016) (S02) 

a já Harrymu tu plnou palbu dám. Stačily dvě série abych si tenhle seriál a jeho hrdiny zamiloval a přijal Bosche jako plnohodnotnou náhradu za Wire. Druhá řada krom hlavního případu opět řeší ještě pár dalších odboček a postupem času do sebe většina krásně zapadne. Píši většina, protože podobně jako ve Wire tak ani tady nedojde vždy k uspokojivému rozuzlení přesně tak jako v reálném světě. I když sice úplně nechápu proč sem Bosche minul při premiéře, ukazuje se tohle opomenutí ve finále jako výhoda a v klidu se tak bez čekání mohu vrhnout na další sérii...85% ()

Season 3 (2017) (S03) 

oproti dvojce lehčí ústup ze slávy. Jako obvykle i tentokrát se řeší hned několik případů, ale jeden není zas až tak zajímavý, druhý je zase extrémně překombinovaný a třetí se nijak neuzavře (leda že by to byla připravená půda pro další série). Sám Bosch je tu navíc ve vší své tvrdohlavosti a umíněnosti chvílemi skoro až otravný a jeho charisma jede sotva na půl plynu. Na druhou stranu si díky tomu pro sebe krade víc prostoru Jerry a ten si ho docela zasloužil. Bosch je stále výborná kriminálka, ale po prvních dvou sériích sem čekal přeci jen trošičku víc...75% ()

Season 4 (2018) (S04) 

stále velmi dobrá detektivka, kterou ale tentokrát lehce brzdí soukromé linie (hlavně ta Edgarova) a vlastně i sám Bosch. Já beru že je jaký je, ale tentokrát mi ta jeho zatvrzelost a potřeba vše vyřešit po svém ke konci dost iritovala (jakkoliv sem měl pro jeho pohnutky pochopení vzhledem k tomu jak moc osobní pro něj tahle série byla). Trošku mě mrzí i styl vyřešení případu Kat, u kterého jsem docela dlouho čekal co z něj vyleze a kam se posune a nakonec skončil tak jak skončil. I když i takové věci se nejspíš stávají...80% ()

Season 5 (2019) (S05) 

hlavní linka (respektive linka s největším prostorem) ve které Harry vyšetřuje v utajení je tentokrát slabší než byl divák zvyklý, ale naštěstí je tu opět kopec vedlejších, různě se protínajících linek, které to táhnou nahoru. Ať už to je J. Edgarova haitská linka, o něco větší prostor pro Bednu a Suda a nebo Boschovo spojení s Honey Chandler. Tvůrci navíc velmi dobře umí to, že i přes velké množství postav a dějových zákrut je Bosch stále velmi přehledný a zvládá držet nastavenou laťku...70% ()

Season 6 (2020) (S06) 

Pro mě nejlepší série. Z počátku jasný hlavní případ se postupně solidně zamotá a jak je dobrým zvykem u tohoto seriálu je tu ještě asi deset dalších vedlejších linií, které jsou také zajímavé (snad až na Irvingovu politickou kariéru). Samozřejmě se tu opět velmi dobře pracuje s postavami a prostor dostávají i ty mnohdy vedlejší figurky a dostávají ho zaslouženě…85% ()

Season 7 (2021) (S07) 

Úmrtí desetileté holčičky nastartuje vyšetřování ovlivňované politikou, kompromisy a sledováním “vyššího dobra” a Boschovo nasrání a zklamání ze systému se každou další minutou jen stupňuje. Bosch se rozloučil se vší parádou a naservíroval divákům nejintenzivnější a nejsilnější sérii, které vyloženě prospělo zkrácení o dva díly a tempo, kterým závěrečná řada letí kupředu je přímo zběsilé. Samozřejmě nechybí kupa vedlejších linek, které fungují velmi dobře a hlavně ta kolem poručíka nabídne slušně uspokojivé vyústění…90% ()

Související novinky

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

17.03.2023

Šok a obrovská tragédie. Tak nějak by se dala popsat nečekaná zpráva o smrti herce Lance Reddicka, jemuž bylo pouhých 60 let. Hvězda nespočtu seriálových a filmových rolí se zapsala do paměti diváků… (více)

Reklama

Reklama