Reklama

Reklama

Bosch

(seriál)
  • USA Bosch
Trailer 1
USA, (2014–2021), 52 h 11 min (Minutáž: 39–52 min)

Předloha:

Michael Connelly (kniha)

Hudba:

Jesse Voccia

Hrají:

Titus Welliver, Jamie Hector, Amy Aquino, Lance Reddick, Madison Lintz, Mimi Rogers, Paul Calderon, Sarah Clarke, Troy Evans, Gregory Scott Cummins (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(68)

Hieronymus „Harry“ Bosch (Titus Welliver) je v drsném a špinavém podsvětí Los Angeles jako doma. Zkušený a ostřílený detektiv dře dnem i nocí, aby odhalil a dopadl nebezpečné kriminálníky bez ohledu na to, jak moc jsou podlí nebo jak dobré mají konexe. Bosch se řídí heslem „buď záleží na každém, nebo nezáleží na nikom“. A proto opakovaně naráží na chyby systému, který umožňuje lidem s černým svědomím, jako jsou Raynard Waits, Veronica Allenová, nebo dokonce policejní komisař Los Angeles, proklouznout mezerami mezi nedokonalými právními předpisy. Na druhou stranu ubohé oběti zločinů, mezi nimi i Boschova vlastní matka, prostitutka, se kvůli nim nikdy nedočkají spravedlnosti… Bosch a jeho všemi respektovaný parťák Jerry Edgar (Jamie Hector) pracují pod velením poručíka Grace Billetsové (Amy Aquino), schopné a soucitné policistky, jež se ke svému velkému zklamání už několikrát nedočkala zaslouženého povýšení. Billetsová má pochopení pro Boschovo odhodlání nastolit spravedlnost za každou cenu, a když je potřeba, leccos mu odpustí. Oblíbenec celého Los Angeles a současný náčelník policie Irvin Irving (Lance Reddick) se s nejlepším detektivem z oddělení vražd zná už hodně dlouho, ale ne vždy schvaluje Boschovy pracovní metody – zvlášť pokud jdou proti jeho vlastním zájmům. Zdaleka nejvíce si však Bosch rozumí se svou dcerou Maddie (Madison Lintzová), studentkou univerzity, která by se ráda jednoho dne stala právní zástupkyní. V Boschově životě hraje velkou roli také metropole Los Angeles – ať už jde o jeho ikonický dům z padesátých let, který stojí v Hollywood Hills vysoko nad světly velkoměsta, nebo oblíbená místa, jako je mexická restaurace El Compadre, Hotel Ace a lanová dráha Angels Flight. Bosch zná L. A. jako své vlastní boty, možná ještě lépe! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Ivo k tomuto seriálu (4)

Bosch (2014) 

První série skvělá, druhá ještě lepší. Zvláštně atmosférické s vymazlenými hereckými výkony a pulzujícím Los Angeles. Trošku morbidní a drsné ... ale kdo se do toho pustí, bude to proklínat za spoustu ušlého času, protože se od toho nejde odtrhnout :) ()

Season 4 (2018) (S04) 

Bosch a jeho (los) andělsky pulzující komunita (včetně Fantomase ve funkci policejního náčelníka) navazují standardním a možná už i lehce rutinním způsobem na předchozí příběhy, situace, postavy, dialogy i osvědčený služební i soukromý folklór. Laťka stále poměrně vysoko zavěšena, ale přesto se tak nějak nemohu zbavit dojmu, že zápletka byla tentokrát možná o chloupek méně nosná, celé trošinku upovídanější, člověku chvílemi úplně přesně nedocházelo kdo je kdo a jakou má souvislost s dějem a kupodivu i samotné finále bylo poněkud vlažnější, bez výraznější gradace a nějaké hmatatelnější snahy vytvořit opravdovou (a možná i trošku akčnější) kulminaci celého příběhu, jak by člověk tak nějak skromně očekával. Ale i tak pořád ještě více než dobré (i když lepší už možná bylo ?). A nad tím vším moudře a neúnavně doznívá onen spravedlivý chór rozhorleného místního lidu: "No justice - no piss !" :)) ()

Season 5 (2019) (S05) 

Ano, začalo to docela nadějně, ale od druhého dílu se už nějak nenápadně přehouplo do rutinního, neakčně konverzačního kaleidoskopu, kde si v pravidelných intervalech krátce a na střídačku povídá každý s každým (to vše prostříháváno stále stejnými záběry města a výhledem z Boschovy noční horské chatky) a většinou o něčem, o čem divák nemá občas moc potuchy čeho se to vlastně týká ... Na všechny strany je postupně roztrušováno x témat i osob, často bez bližšího vysvětlení a upřesnění co je co, s čím a kým to vlastně souvisí a proč se to otevírá ... no uvidíme ... trošku uspávací zatím ... (absolvováno 5 dílů). EDIT: Tak bohužel ... všech 10 částí odplynulo (a aspoň trošku zpestřilo a zkrátilo pár dlouhých přeletů). Jedna malá akční scénka uprostřed, jedna na konci a zbytek spíš už jen nekonečné, nudné, stále se opakující a čas vyplňující vznešeně rutinní dialogy členů rozvětvené úředně policejní mašinérie vysedávajících v kanceláři s pohodlnou pistolí na zadku, včetně bujarých hospodských oslav zábavných detektivů Laurela a Hardyho (t.č. na odchodu do důchodu), zádumčivého šéfa Fantomase, pár nepěkně se chovajících občanů (se samoúčelně naporcovanými humanoidními pozůstatky jejich práce) a k tomu ještě Lassie (a tokající Maddie) se vrací .... Pro mě nejslabší Bosch - o prvních dvou skvělých sériích se mu může už jen zdát ... případnou šestou už asi ponechám osudu ... ()

Season 6 (2020) (S06) 

Bosch se nám už natrvalo propadl do unyle nudné a sterilní konzervačky, kde se stále dokola a na pravidelnou přeskáčku pořád jen rutinně žvaní: v kanceláři, v hospodě, v domácí chatce (kterou jsme mimochodem loni v LA navštívili) nebo někde na návštěvě s odznakem a potom znovu nazpět v kanceláři atd. a člověk u poloviny postav už zase za chvíli ani neví kdo je kdo a co a proč se tam vlastně řeší a s čím to souvisí. A jednou za losangeleský rok tam někdo na chvíli zamává pistolí. A to je tak vše. Nepoučil jsem se z minula a myslel si že by se to snad mohlo zase nějak vylepšit. Tak bohužel. Je zjevné že tenhle kdysi nadějný Boschomlýnek už hodně přesluhuje a točí se a klepe naprázdno. Může ale zase účinně nahradit večerní počítání oveček... tak aspoň něco no ... pro mě bezkonkurenčně nejslabší série (a to už předchozí dvě nebyly nic moc) ... už se ani nenamáhali udělat náznak nějaké slušnější akce aspoň na konci ... La Casa de Boschel ... V příští sérii bude Bosch spolu s lojtenantkou a tou vysloužile přetučnělou dvojicí Laurel a Hardy asi už jen vysedávat na zahrádce domova důchodců a s pistolí na zadku řešit ukradenou pampersku ? ()

Související novinky

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

17.03.2023

Šok a obrovská tragédie. Tak nějak by se dala popsat nečekaná zpráva o smrti herce Lance Reddicka, jemuž bylo pouhých 60 let. Hvězda nespočtu seriálových a filmových rolí se zapsala do paměti diváků… (více)

Reklama

Reklama