Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Wysch k tomuto seriálu (15)

Případy 1. oddělení (2014) 

Celkově mi vycházejí 4* za první sérii, ale to asi kvůli slabšímu závěru, kdy zhruba tři čtyři epizody měly prostě slabší tempo. V televizi jsem to neviděl, doháním to v roce 2023, nejsem moc velkej fanda český televizní nebo filmový produkce, ale Česká televize občas zaperlí nějakou peckou, kterou pak na ivysilani s odstupem s chutí sjedu. Případy prvního oddělení jsou přesně tou perlou v moři sviní. Skvělý herecký obsazení, někdy až mrazivě přesná realita policejní kultury, žádný hi-tech hračky ale poctivá operativní práce v terénu. O to zvědavější jsem na další řady, protože před deseti lety jsem o policejní práci věděl hovno a byl bych úplně stejně nepřesvědčivej jako ti komparzisti v uniformách. Dneska moderní technologie práci v terénu určují úplně jinak, a proto se na další řady těším o to víc. Updaty přijdou, seriál sjedu s chutí dál. ()

Fantom z Jižáku (2014) (S01E02) 

"Veřejnosti srozumitelný stil" si zasluhuje komentář. ()

Doživotní chyba (2014) (S01E03) 

"Jak to má kola nebo kozy, jsou s tím problémy." ()

Laborant (2014) (S01E05) 

Bzzzzzz! Jó, kdybych se bejval byl líp učil, mohl jsem bejt Sršeň. ()

Nenávist (2014) (S01E06) 

"Jestli bude mít koule nebo kozy, to je mi srdečně jedno." ()

Policajt na odstřel (2014) (S01E08) 

Vono se za deset devět let prd změnilo. Rizikáče jsou fajn, ale tabulkový platy jsou pořád nízký. Titul před jménem udělá pár stovek na vejplatě navíc, a je jedno, jestli rozdáváte vizitky nebo šlapete chodník. Tchýně musí půjčovat nejednomu fízlovi, jednou nohou jste stejně v teplákách, protože GIBSka už se třese na to, až si na někoho kleknete a naložíte mu jenom proto, že tejden dva vám po městě napadal lidi a vás už to začalo srát. Asi bych taky možná radši podepsal, a šel za tepla k těm kancelářským sviním, který z vás v nejlepším případě udělaj nezaměstnanýho. Celej ten případ o fetkách, kterým někdo polil pizzu gutalaxem, je v týhle epizodě jen rámec toho, že bejt policajtem je dneska o romantickejch ideálech každýho, kdo tu uniformu navlík, a hlavně o penězích. ()

Hodinka k dobru (2014) (S01E11) 

"Domrhal jste, pane Mrha, už jste domrhal." Je až mrazivý, jak je to pravdivý v tom, jak ten nahoře nemá absolutně šajn, jak to funguje dole. A tak je úplně jedno, že tahle kriminalistická pohádka, bez ohledu na to, jak je nebo není založená na skutečným případu, jindy pokulhává. V roce 2013 jsem ještě prd věděl, ale dneska si tu pohádku o to víc užiju. ()

Důvod k zabití (2014) (S01E12) 

"Báře řekneš, že se tmy bojím. Fňuk fňuk, ty vole." ()

Smrt novináře (2014) (S01E13) 

Nejdrsnější je prostě realita vedení, v tomhle případě Korejse. ()

Klubové barvy (2014) (S01E14) 

"Ty drž hubu a přemejšlej o sobě." Hofmannovi stačí deset vteřin. "Co je, Víťo? Vypadni!" Vetchýmu taky. ()

Súdánský student (2016) (S02E03) 

"... přišli dva lulani a sbalili mě kvůli alimentům. Chápete to?" ×_× "Voni, jak maj voholenou palici, vypadaj všichni stejně." ___ Kdyby bylo míň Korejsů... ____ První role, ve který mi Kozub nevadil. ()

Krádež století (2016) (S02E07) 

"To jsou hajzlové. Takovej balík ukradnou, a tak malý spropitný nechaj." Ten Korejs, to je fakt archetyp policajta za stolem, kterej leze jen nahoru. Jojo, realita bolí. ()

Poslední případ (2016) (S02E08) 

Borci nechaj stát neoznačenou služební ofci na chodníku a na žlutý lajně. Jo, policajti. :) Druhá řada zakončená povedeně. I s úsměvem. ()

Podnájemníci (2022) (S03E01) 

Jo, k závěru to zasmrdělo pořádným černým humorem. Čočka doma pečenej vařenej, vařím čočku, jojo, oba scénáristi sice taky zestárli o šest let, ale jejich smysl pro humor se nezměnil. Pilka na závěr byla perfektní. "Vy teda musíte mít žaludek." _____ Na Slováka si snad zvyknu, Bočková je kost a kůže. Pan ředitel potěšil. Korejs taky. ____ Osobně se mi líbí naznačenej příklon k osobní rovině dramatu. ()

Veteráni (2022) (S03E03) 

"Kdo ho nezná, tak ten ho pozná." ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama