Reklama

Reklama

Živí mrtví

(seriál)
  • USA The Walking Dead (více)
Trailer 2
USA, (2010–2022), 134 h 18 min (Minutáž: 40–67 min)

Tvůrci:

Frank Darabont

Režie:

Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Greg Nicotero, Michelle MacLaren (více)

Předloha:

Robert Kirkman (komiks), Tony Moore (komiks) (více)

Hrají:

Andrew Lincoln, Chandler Riggs, Norman Reedus, Melissa McBride, Lauren Cohan, Danai Gurira, Steven Yeun, Alanna Masterson, Sonequa Martin-Green (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(177)

Kdo je chodící smrt? Zombie, kam se podíváš, nebo hrstka vyčerpaných lidí v děsuplném prostředí? Zemi ovládly položivé zrůdy. Boj zbytků lidstva o přežití v postapokalyptickém světě může začít. Živí mrtví zachycují příběh skupinky lidí, kteří přežili virovou epidemii, jež změnila většinu lidstva v agresivní zombie. Pod vedením Ricka, který byl ve starém světě policistou, cestují americkou Georgií a snaží se najít nový bezpečný domov. Čím je situace zoufalejší, tím je jejich vůle přežít silnější. Jsou ochotni udělat téměř cokoli, aby zůstali naživu. Jak dlouho si udrží zbytky lidskosti? Zástupce šerifa Rick Grimes se probere z kómatu v opuštěné poničené nemocnici. Zjistí, že zatímco byl v bezvědomí, svět postihla epidemie viru, jenž své oběti nejen zabíjel, ale po smrti z nich udělal zombie, které teď požírají živé lidi. Jeho žena a syn nejsou k nalezení. Rick se od jiného přeživšího doslechne, že prý federální Centrum pro kontrolu nemocí v Atlantě v Georgii vymezilo bezpečnou zónu, kde by možná mohl rodinu najít. Ozbrojí se a vydá na dlouhou nebezpečnou cestu zničenou krajinou. Na kraji Atlanty se opravdu ukrývá jeho žena Lori se synem Carlem. Navíc je s nimi Rickův policejní parťák a nejlepší kamarád Shane, se kterým se však domnělá vdova Lori mezitím zapletla. Našli tu útočiště ve skupině dalších přeživších. Tvoří ji Dale, který vlastní obytný vůz, jenž se stal centrem komunity, sestry Andrea a Amy, Glenn, který dříve roznášel pizzu a teď ho často posílají na nebezpečné mise, a spousta dalších. S Rickem coby neformálním vůdcem se snaží za každou cenu zůstat naživu, i když je mrtví pronásledují na každém kroku. Dokážou si ale udržet při hledání kousku bezpečí a domova lidskost? Nebo se nakonec sami stanou chodícími stroji na přežití, živými mrtvými? (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele MontyBrogan k tomuto seriálu (3)

Živí mrtví (2010) 

Minulý rok som mal rozpísaný podrobný komentár k deviatej sérii, o tom, ako v nej prišlo k zlepšeniu kvality, ale nedáva v rámci vytvoreného univerza úplne zmysel, že keď Gabriel dostal z nosenia zombie bordelu na tele za účelom kamufláže infekciu, ako tu mohla vzniknúť celá skupina "šepkačov", ktorá ho nosí priamo na tvári. Momentálne sme vo fáze nadstavby 10. série v podobe častí číslo 17 až 22. Vyššie uvedené sa doteraz nevysvetlilo, ale faktom ostáva, že minuloročný maratón, kedy som videl všetko okrem posledných pár častí naraz, sa mi zaryl hlboko pod kožu. Vytvoril som si teda k postavám a miestam, kde sa usadili, natoľko silný vzťah, že ma to núti podobné prehrešky odpustiť. ()

Série 2 (2011) (S02) 

Druhá séria sa niesla v duchu originálneho road movie, ale aj antifeminizmu. Matka stratí dcéru v lese, ale chodia ju hľadať len cudzí chlapi. Ona zatiaľ plače v karavane. Neskôr sa presunie plakať na priľahlú farmu, aby občas zvládla mužom za to hľadanie poďakovať. Druhá žena sa chce silou-mocou učiť strieľať, no prvýkrát to skúsi na nesprávny živý terč v podobe statočného chlapa, vracajúceho sa z výpravy po stopách spomínaného strateného dievčatka. Tretia žena ide zavolať chlapov späť, lebo sa zdržali v meste, ale po pár metroch prestane sledovať cestu a havaruje. ()

Série 11 (2021) (S11) 

Nadhodnocujem, lebo fakt stála za to najmä prvá necelá polovica série, pred prijatím hlavných postáv do Commonwealthu. Odkedy tam prišli, miestami dej pripomínal až telenovelu. Ak to ale negatívne zohľadním v hodnotení, tak som pokrytec. Lebo reálne som si naťahovanie príbehu na 24 častí užíval. Nebudem sa teda tváriť, ako mi vadilo, že kvantita ide na úkor kvality, aj keď je to pravda. Moja závislosť k TWD po dlhšej prestávke už proste potrebovala poriadnu nálož. A záver bol zase o niečo intenzívnejší. SPOILER: Keď už nám spomienkové sekvencie pripomenuli Carla, „symbolicky“ bola postrelená aj Judith, čo si vyžadovalo, aby jej Daryl daroval krv, podobne ako Rick synovi v druhej sérii. Čiže predtým než sa ona vôbec narodila. Keď už nám spomienkové sekvencie pripomenuli Glenna, Rosita podobne ako on padla do náručia walkerov, pričom presne ako on prekvapivo nezomrela, aby ju to dostihlo krátko po tom. Síce už nie násilne, ako v prípade Glenna, ale keď chce, človek si tam spojitosti nájde. A kruh sa uzatvára. Ak tomu idete naproti, seriál napriek všetkej oprávnenej kritike končí katarziou. ()

Související novinky

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

19.11.2022

Rod draka? Obi-Wan Kenobi? Nebo snad Pán prstenů? Kdepak. O největší americkou televizní premiéru letošního roku se nakonec postaral Kevin Costner a seriál Yellowstone scenáristy a showrunnera… (více)

Rick Grimes se vrací

Rick Grimes se vrací

23.07.2022

Stanice AMC oznámila nový spin-off svého zombie seriálu Živí mrtví, jenž se bude točit okolo bývalých protagonistů Ricka a Michonne. Šestidílná minisérie se tak zaměří na vztah a lásku obou postav,… (více)

Živí mrtví se dočkají dalšího spin-offu

Živí mrtví se dočkají dalšího spin-offu

08.03.2022

Stanice AMC oznámila další spin-off ze světa Živých mrtvých. Adaptace slavného komiksu o lidech, kteří přežili zombie apokalypsu, se pomalu ale jistě chýlí ke konci, stanice už má ale rozjetých hned… (více)

Dočkáme se Fortnite filmu?

Dočkáme se Fortnite filmu?

12.10.2021

Herní společnost Epic Games údajně zvažuje start své vlastní filmové a televizní divize. Podle informací serveru Eurogamer by se společnost měla začít v blízko době soustředit na zábavní průmysl, a… (více)

Reklama

Reklama