Reklama

Reklama

Bosch

(seriál)
  • USA Bosch
Trailer 2
USA, (2014–2021), 52 h 11 min (Minutáž: 39–52 min)

Předloha:

Michael Connelly (kniha)

Hudba:

Jesse Voccia

Hrají:

Titus Welliver, Jamie Hector, Amy Aquino, Lance Reddick, Madison Lintz, Mimi Rogers, Paul Calderon, Sarah Clarke, Troy Evans, Gregory Scott Cummins (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(68)

Hieronymus „Harry“ Bosch (Titus Welliver) je v drsném a špinavém podsvětí Los Angeles jako doma. Zkušený a ostřílený detektiv dře dnem i nocí, aby odhalil a dopadl nebezpečné kriminálníky bez ohledu na to, jak moc jsou podlí nebo jak dobré mají konexe. Bosch se řídí heslem „buď záleží na každém, nebo nezáleží na nikom“. A proto opakovaně naráží na chyby systému, který umožňuje lidem s černým svědomím, jako jsou Raynard Waits, Veronica Allenová, nebo dokonce policejní komisař Los Angeles, proklouznout mezerami mezi nedokonalými právními předpisy. Na druhou stranu ubohé oběti zločinů, mezi nimi i Boschova vlastní matka, prostitutka, se kvůli nim nikdy nedočkají spravedlnosti… Bosch a jeho všemi respektovaný parťák Jerry Edgar (Jamie Hector) pracují pod velením poručíka Grace Billetsové (Amy Aquino), schopné a soucitné policistky, jež se ke svému velkému zklamání už několikrát nedočkala zaslouženého povýšení. Billetsová má pochopení pro Boschovo odhodlání nastolit spravedlnost za každou cenu, a když je potřeba, leccos mu odpustí. Oblíbenec celého Los Angeles a současný náčelník policie Irvin Irving (Lance Reddick) se s nejlepším detektivem z oddělení vražd zná už hodně dlouho, ale ne vždy schvaluje Boschovy pracovní metody – zvlášť pokud jdou proti jeho vlastním zájmům. Zdaleka nejvíce si však Bosch rozumí se svou dcerou Maddie (Madison Lintzová), studentkou univerzity, která by se ráda jednoho dne stala právní zástupkyní. V Boschově životě hraje velkou roli také metropole Los Angeles – ať už jde o jeho ikonický dům z padesátých let, který stojí v Hollywood Hills vysoko nad světly velkoměsta, nebo oblíbená místa, jako je mexická restaurace El Compadre, Hotel Ace a lanová dráha Angels Flight. Bosch zná L. A. jako své vlastní boty, možná ještě lépe! (TV Prima)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (119)

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Seriál má nesporné kvality. Například relativní objektivitu, s jakou ukazuje proměnu Ameriky posledních let - už není důležitá svoboda a spravedlnost, více se přihlíží na procesní a formální správnost. Jak je to představa mylná, si může každý za pět minut vyjůtůbit pod heslem třeba "US police brutality" - já jsem to jednou udělal, a pak jsem nemohl týden spát, pořád mi před očima běhaly ty desítky online zastřelenejch, mrtvejch nebo aspoň zmlácenejch lidí pro nic za nic. Tehdy jsem si taky udělal o americe představu v tom smyslu, že tamější systém je už dnes víceméně taková "hezčí" forma nacismu. Dále je tu hezky vidět, jaký ovoce nese řízený multikulturalismus (jenž v americe probíhá intenzivně posledních 15 let, a tady v evropě - samozřejmě pod brutálním americkým tlakem - začíná masově právě nyní): vězení narvaný hispáncema, na lapáku nápisy zásadně dvojjazyčně atd. Co se mi ale na seriálu nelíbilo, byla hlavní postava ztvárněná nějakým římským císařem, nebo jak se ten kokot jmenuje. To je taky, rodičové zřejmě trpěli nějakým komplexem, že pro svýho synáčka viděli takovou sqělou budoucnost.. No jen si to představte: přinesli si z porodnice kus uřvanýho pokakanýho masa - a to je prosím TITUS!!! Postihové. No nic, on je prostě pro mě ztělesnění americký arogantní nadřazenosti. Tyhle typy maj tak divně přerostlý žvýkací svaly (asi jak pořád žerou ty gumový housky v hamburgerech), že jim to dělá hranatý ksichty, který jsou TÁÁÁK americký! Tenhle pán je navíc fakt samolibej frajírek, takže jsem to celkově moc nedával. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po první sérii jsou dojmy prozatím vlažné, detektivka je to slušná, Harry Bosch (Titus Welliver) je sympaťák a vůbec ta krimi narace s odkazy na jeho pohnutou minulost celkem šlape, ale samotné finále řady mi přišlo poněkud banální, neřku-li odfláklé. Ale neházím předmět doličný do řeky a dávám Connellymu šanci ve druhé sezóně. /// 2. sezóna /// O něco svižnější a stravitelnější než úvodní řada, více témat, více padouchů a více truchlení nad ztrátou bližních. Baví mě to a mám docela slušný hype na další nášup. /// 3. sezóna /// Jo, tak tady už se chytám v plné šíři. Bosch je čím dál tím větší sympaťák a tahle série se pomalu, ale jistě dere na přední příčky mého žánrového žebříčku. /// 4. sezóna /// Čtvrtá série je chuťovečka veliká. Skoro jako by do toho sem tam fušoval David Simon. Ale TU vraždu jim teda jen tak neodpustím. ()

Reklama

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi slusna detektivka so sympatickym, skusenym, avsak nie supermanovskym detektivom Harrym Boschom. Ziadne prefrajerenosti z krimi serialov, ktorych je prebytok. Vsetky tri serie maju svoju hlavnu vysetrovaciu liniu, do ktorej presakuje Boschova minulost a aktualne dianie v Los Angeles, a tiez osudy vsetkych zucastnenych. Tym si ma serial ziskal. Svojou autenticitou, intelintnymi zapletkami a postavami, ktore sa nespravaju stupidne, ale uveritelne. Vrelo odporucam. Silne trojhviezdie. Tesim sa na 4tu seriu. ()

geklon

všechny recenze uživatele

Hurá. Retro noir jak se patří. Charisma hlavního hrdina v hluchých místech vylepí, to co by případně nefungovala, nebo jemně skřípalo, ale během té jedné epizody, která přecházela schválení celé série, jich moc není. Navíc se během pilotu setkáváme s velkým množství eventuálních vedlejších postav, které jsou minimálně zajímavé. Koroner v batikovaným tričku a nakrátko střižená velitelka, v obtáhlým tričku u mě vedou. Při správném a střízlivém vedení, tu máme detektivní senzaci. ()

petokucho 

všechny recenze uživatele

Ide o poctivu kriminalku (ziaden mysteriozny serial), tolko na objasnenie, aby sme vedeli s cim mame do cinenia (popis tu na csfd je chybny). Kedze som velkym fanusikom Connellyho knih, piata hviezdicka bola na spadnutie, no nakoniec predsa ostanem pri objektivnejsich styroch. Prva seria je zalozena na knihach Echo park a Mesto kosti, ale naciera aj do dalsich romanov. Stretavame sa so znamym prostredim a postavami z kniznej serie vdaka comu nevadia aj obcasne pomalsie momenty v plynuti deja. Tesim sa na 2. seriu, ktora ma byt zalozena na Kufrovom tangu plus Kvapke a Poslednom kojotovi. Kto necital knizky je urcite cas zacat - serial je vyborny, avsak knizky excelentne. ()

Galerie (618)

Zajímavosti (5)

Související novinky

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

17.03.2023

Šok a obrovská tragédie. Tak nějak by se dala popsat nečekaná zpráva o smrti herce Lance Reddicka, jemuž bylo pouhých 60 let. Hvězda nespočtu seriálových a filmových rolí se zapsala do paměti diváků… (více)

Reklama

Reklama