Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele LachtanShows k tomuto seriálu (35)

Rozčtvrcená (2014) (S01E01) 

Kvalitních českých krimiseriálů je jako šafránu, dřív jsem je ale sledoval ve velkém a začaly mi poměrně chybět. Naštěstí jsem se až do teď nedostal k tomu vůbec nejlépe přijatému a než připluje jeho nová sezóna, máme po večerech co sledovat. ()

Fantom z Jižáku (2014) (S01E02) 

Mě osobně víc bavil pilotní díl, žádné neduhy ale nevidím ani tady, herecké obsazení je perfektní, hudba skvěle gradující a případy jsou dost uvěřitelné i v rámci konečného rozuzlení. ()

Doživotní chyba (2014) (S01E03) 

Největší těžkotonážní úder do vás tenhle seriál zasadí v závěrečných titulcích s informacemi o reáliích daného případu. 84 trestných činů tohoto ražení je fakt těžko snesitelné. ()

Klíčový důkaz (2014) (S01E04) 

Další silný případ, u něhož jsem si ale už tak v polovině pomyslel, že asi dokážu odhadnout, kdo to má celé na svědomí. A taková průhlednost mi u kriminálek zkrátka vadí. ()

Laborant (2014) (S01E05) 

Epesní epizodka s hodně nečekaným plotwistem. Tady by se měli inspirovat všichni tvůrci nejen tuzemských kriminálek. ()

Nenávist (2014) (S01E06) 

Za to dramatické vyústění, které je zde vykonstruováno dostatečně uvěřitelně, zůstávám stále na 5 hvězdách. ()

48 hodin (2014) (S01E07) 

Pětka začíná být u nejlepšího českého krimiseriálu jistotka, případy jsou čím dál tím pozoruhodnější a já hltám každou minutu. ()

Policajt na odstřel (2014) (S01E08) 

Normálně nemám moc rád epizodní seriály, když se v nich ale dává značný důraz i na prokreslení postav, co zaručí pořádnou dramatičnost, nemám si nač stěžovat. ()

Totožnost (2014) (S01E09) 

Hodně povedená, zase trochu jinak pojatá hodinka plná intenzivního vyšetřování, jehož konec jde jen těžko prohlédnout. A tak to má vypadat. Mile rád jsem zdejší čísla zvýšil na krásných 90 %. ()

Sladký vyděrač (2014) (S01E10) 

Zpočátku jsem nebyl moc zainteresován, abych v průběhu ocenil snahu vydat se také trochu jiným směrem než pouze skrze vraždu, ačkoli to se na tomto oddělení řeší primárně. Od toho je tu na skok Standa Majer, aby se dostavilo potřebné alibi pro absenci mordu. ()

Hodinka k dobru (2014) (S01E11) 

Pro mě spíš jen standardní epizoda, než něco hodnotnějšího navíc. ()

Důvod k zabití (2014) (S01E12) 

Sice se jedná o poněkud originální nadhled, ale zdejší epizodní postavy mě vyloženě iritovaly. Každý den není posvícení. ()

Smrt novináře (2014) (S01E13) 

Insipirace drsným, velmi známým příběhem je zde znát na hony daleko, jen ten zdejší hon na pachatele mě zase tolik nechytil za pačesy. ()

Klubové barvy (2014) (S01E14) 

Zas a znovu výtečná epizoda, kde se kromě surového případu s nepěkným koncem dává důraz i na hašteření mezi policisty a to já dost oceňuju. ()

Slepý svědek (2016) (S02E01) 

Rozhodně nechci tvrdit, že druhá řada začíná jakkoli nudně, dle obecného průměru je vidni, že spíš až nadstandardně dobře, jen já nebyl v dostatečném rozpoložení, aby mě jakkoli vtáhla. ()

Informátor (2016) (S02E02) 

Propojení nejpopletenějšího pražského kriminalisty s nosným případem této epizody mě fakticky pobavilo, vyšetřování samotné už lákalo víc než to předchozí, na silné kafe z valné většiny první série to ale zatím není. ()

Súdánský student (2016) (S02E03) 

Vzhledem k tomu, jak se tady dokázalo dramaturgicky provést obecné pobouření celým případem a že se krásně spojují vyšetřování a neduhy osobních životů našich policistů, dávám za plnou. ()

Děti na odpis (2016) (S02E04) 

Možná jeden z těch údajně nejlepších dílů mě trochu minul účinkem, možná i trochu proto, že jsem vším tím vyšetřováním po měsíci sledování toho seroše i krapet přesycen. Rád to dojedu, ale už se těším na nějaký svěží vítr skrze jiný žánr. ()

Tělo (2016) (S02E05) 

Měl bych k tomu jako správný nespokojený rýpal zase kdejaké výtky, ale jelikož se to ve mně od večera hezky uleželo, musím podotknout, jak fajn bylo sledovat o tolik jiný případ oproti předchozím. Takže velká spokojenost. ()

Olizovač (2016) (S02E06) 

Já mám ty seriály na pokračování mnohem radši než ty epizodní, takže snaha na navození případu, co se potáhne vícero díly, je u mě fakt vítána. Zároveň i sílící nevraživost mezi sympaťáky z 1. oddělení a jejich nesnesitelným šéfem Korejsem. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama