Reklama

Reklama

Případy 1. oddělení

(seriál)
  • Česko Oddělení vražd (neoficiální název) (více)
Trailer
Česko, (2014–2022), 35 h 50 min (Minutáž: 53–70 min)

Hrají:

Ondřej Vetchý, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Bolek Polívka, Ondřej Malý, Sabina Remundová, Petra Hřebíčková, Igor Bareš (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(35)

Obsahy(1)

Případy 1. oddělení je kriminální seriál inspirovaný 14 skutečnými případy, které řešili po roce 1989 policisté oddělení vražd na území Prahy. 1. oddělení je elitní útvar, který v posledních letech dosahuje objasněnosti trestných činů okolo 95 %. Jeho příslušníci zasahují, dojde-li k vraždě, pokusu o vraždu, těžkému ublížení na zdraví s následkem smrti nebo dalším nejzávažnějším zločinům.
Spoluautorem scénáře je současný šéf oddělení vražd Josef Mareš. Kriminální seriál Případy 1. oddělení se tak opírá o mimořádnou míru autenticity a přesnosti v popisu policejního prostředí, žargonu i vyšetřovacích postupů. Pro ty je typické, že policisté většinou relativně brzy vědí, kdo je pachatelem. Mnohem těžší ale je dopadnout ho a zločin mu dokázat. Důležitou roli hrají i zdánlivé maličkosti. Způsob pátrání a usvědčení zůstal u všech případů do velké míry zachován.
Jednotlivé epizody jsou inspirovány i mediálně známými případy. Například dopadením sexuálního agresora z Jižního Města, případem vraždy pracovníka televizní stanice, vraždou, kterou si objednal majitel domu, aby se zbavil nepohodlné nájemnice. Máte možnost dozvědět se, jak policisté při dopadení pachatele postupovali, co jim komplikovalo práci, případně jaký museli použít trik, aby ho z činu usvědčili. Čeká vás čtrnáct epizod, čtrnáct skutečných případů. Skutečná kriminálka. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Autogram k tomuto seriálu (35)

Rozčtvrcená (2014) (S01E01) 

Zaujímavé, až na to, ako si vyšetrovateľ tyká so svedkami, prípadne si vypije a príde až do intímneho vzťahu so svedkyňou. Výpoveď na konci je len pre silnejšie povahy, možno išla až príliš hladko. –––– Jsou i jiný profese. Třeba řezník, myslivec, veterinář, zručný kutil. – Tak to je v tomto národu každej. ()

Fantom z Jižáku (2014) (S01E02) 

Ako médiá privádzajú policajtov až k šialenstvu a ako jasne vyriešený prípad stále dokážu skomplikovať. Za ten neobyčajne vynachádzavý spôsob, ako niekoho prinútiť k priznaniu, dávam aj piatu hviezdu, hoci v reáli by to asi práve takto nefungovalo. Záver zostal pekne dramatický a som zvedavý, či to s vynášačom bude práve takto. –––– A navíc jsem nechtěl utrácet ze svýho, né? Nejsem debil! ()

Doživotní chyba (2014) (S01E03) 

Možno som už namlsaný iných dielov Prípadov, ale tu mi prišlo vyšetrovanie nejaké náhodné. Tiež cesta úniku informácií z oddelenia nedostáva jasné smerovanie, ani sa nijak nevyvíja. ()

Klíčový důkaz (2014) (S01E04) 

Ďalší z výborných prípadov sympatickej partie kriminalistov. Vrah na začiatku podozrivý nie je, a tak sa partia okolo arabskej komunity s kebabmi rozohráva naplno. Aj to druhé rozuzlenie interného problému oddelenia má svoje čaro. –––– Neházej všechno do jednoho pytle, neuzvedneš ho. –––– Pánové, včera byla tma, dnes světlo. Teď vidím, je to můj přítel. –––– Havran, co moc kráká, tě přivede k mršině. ()

Laborant (2014) (S01E05) 

Opäť nadpriemerne dobré napriek podivnému pripadu. Zaujímavý úchylný podozrivý a aj rozuzlenie je filmársky výborné. Pritom určite nebolo jednoduché vymyslieť jeho podanie tak, aby bolo napínavé až do konca. Chýbala mi už len záverečná tlačovka. –––– Stůj, nejezdi za nim. Budeme nanápadní jak estebáci za Havlem. –––– (spoiler) Pošlete fakturu, ty vykoplý dveře vám policie, samozřejmě, proplatí. – Jo, ale kdo mi proplatí tu kurvu? ()

Nenávist (2014) (S01E06) 

Trochu trvá, kým sa to rozbehne, ale potom tempo už nemá chybu. Zaujímavý bol aj krajčír s veľkým talentom na zostavenie identikitu, jednoducho dokonalý svedok. V najlepšom epizóda skončí, ale tak to už v krimi býva. Polívka verzus Polívková sa síce nekonalo, ale aj tak boli obaja skvelí. –––– Vašku, prosím tě, nemůžem stavět případ na nějaký historce z černobílýho filmu. ()

48 hodin (2014) (S01E07) 

Takýchto 48 hodín je dvakrát napínavejších ako 96 hodín. Koľko adrenalínu je na obyčajnej pošte, hlavne pri vyplácaní dôchodkov. V tomto vyšetrovaní sa toho za jednu hodinu odohralo toľko, až som mal pocit, že som odsledoval celovečernú kriminálku s vedľajšími zápletkami a prepracovanou psychológiou postáv. Policajná inšpekcia nie je u policajtov obľúbená a to sa tiež v epizóde prejavilo. –––– To je nějakej apríl todle? Kdo by tady vraždil? Dyť to je nejprofláklejší policejní ulice v republice. –––– Hele, žere mi důkazy. Chlapi! –––– Bude Kriminálka New York. Tam jsou nejchytřejší policajti, co znám. A ne jako u nás... ()

Policajt na odstřel (2014) (S01E08) 

Nenávidená policajná inšpekcia sa zdá byť ešte nebezpečnejšia ako vrah policajtov. A to prepojenie všetkých strán na novinárske kruhy sa zdá celkom neuveriteľné. Ale čo by nespravila novinárka pre posun v kariére, postava Petry Hřebíčkovej je stále nejasná a rozporuplná, a to je na nej zaujímavé. –––– Špatná zpráva je, že nám pachatel poněkud znečistil služební auto. ()

Totožnost (2014) (S01E09) 

Dosť brutálny výjav hneď na začiatku filmu, že by sa to snáď ani nemalo vysielať o ôsmej večer. Keď je aj realita spolupráce so sudcami taká, ako vo filme, tak nezávidím policajtom. Opäť je oproti tomu efektívnejšie sa trochu pohrabať v odpadkových košoch. Na konci som už len čakal, že priletia rovnakým lietadlom a neuzavrie sa to len vtipom o strachu zo zvláštneho vzťahu. –––– Že by jsme je poslali za tím soudcem? – To by koukali oba. ()

Sladký vyděrač (2014) (S01E10) 

Ten víťazoslávny návrat s taškou skutočne stál za to. Veľká akcia s neslávnym výsledkom a inteligentné riešenie z opačnej strany prípadu. –––– Plíšek má babu... A je to kurva. ()

Hodinka k dobru (2014) (S01E11) 

Tá finta na konci bola perfektná, len v praxi by to možno takto jednoducho nefungovalo. Ale inak je prípad výborný, aj s málo podozrivými sa dá urobiť veľké divadlo a zamotať prípad. –––– Ono jim musíš ukázat, že ty jejich cesty jsou slepý. Pak půjdou po ty tvý. A ty budeš mít pravdu. ()

Důvod k zabití (2014) (S01E12) 

Keď je prípad kompletne vyriešený už v polovici epizódy, tak divák ľahko tuší nejakú zradu. Na rozdiel od policajtov, ktorí takúto pomôcku nemajú. Aj napriek takejto nápovedi film vyťažil maximum zo situácie a je napínavý až do konca, až do pôsobivého rozhovoru, ktorý nemohol byť zverený nikomu povolanejšiemu. V tom mužskom policajnom svete ma potešila tentokrát viac ako vedľajšia úloha Petry Hřebíčkovej. –––– Ročník 82? Tak to může být ještě zajímavej případ. –––– Já být vaším podřízeným, zamiloval bych se okamžitě. ()

Smrt novináře (2014) (S01E13) 

Mediálne veľavýznamná vražda, takže aj tie manévre stoja za to. Len ich výsledok za to nestojí a tak nastupuje mravčia policajná práca a nasadenie celej verejnosti a televízie. Len aby tej televízie nebolo priveľa. –––– Váš volací znak je Oko dvě. – A kdo je Oko jedna? – No hádej... –––– Podle vaší virgule by se měl pachatel nacházet na pobřeží. Středozemního moře. ()

Klubové barvy (2014) (S01E14) 

Nie je fanúšik ako fanúšik, keď sa treba férovo fanúšikovsky pobiť. Všetky médiá sú tentoraz fanúšikmi šéfa oddelenia Korejsa, až to nie je pekné. Nakoniec sa všetci kolegovia stanú fanúšikmi Sršňa, ktorého psychologické schopnosti pri výsluchu predčia všetkých. Tento záver prvej série nie je až tak nápaditý, ako to býva inokedy, hlavne záver bol trochu narýchlo. –––– Víťa se s ním rozdělí o svačinu. – To je snad moje svačina, ne? – To je snad tvůj případ, ne? ()

Slepý svědek (2016) (S02E01) 

Nezvyknem sledovať seriál od druhej série, ale tentokrát sa to oplatilo. Za prípad so zavádzaním nielen diváka by sa nehanbil možno ani Poirot, len noblesa je nahradená bežnou prácou českých vyšetrovateľov a policajtov, ktorí nebudu mať ďaleko od smetiarov pri prehrabávaní košov. Ešte by niekto od fachu mohol upresniť, či neposlúchnutie rozkazov nadriadených môže v polícii prejsť ľahko a s úsmevom, ako u Dempseyho. ()

Informátor (2016) (S02E02) 

Iba z rozmaru a kvôli ješitnosti šéfa pracuje lepší kriminalista na jednoduchšom prípade a ten slabší na ťažšom. Ide to potom ťažšie a pomalšie, ale riešenie príde a všetko sa krásne prepojí v skvelom závere. ()

Súdánský student (2016) (S02E03) 

Rasistická téma sa v krimi dá spracovať aj bez prehnaného pátosu, naviac s dobre padnúcimi narážkami, ktoré nemajú uraziť, ale triafajú klinec po hlavičke. Príbeh nie je nijak komplikovaný, dôraz filmu je v tímovej práci, len tých náhod mohlo byť trochu menej. Iróniou zaváňa, že protiextrémistickému oddeleniu šéfuje Landa. –––– Tak kolik je tam vlastně pokojů? Dva baráky po pěti patrech, v každém patře 30 pokojů...? – Hele, nech to bejt. –––– V třetině vražd figurují cizinci. A to nemluvím o těch našich menšinách. Tak nám ty naše drobné předsudky nech. My díky nim objasňujeme vraždy. ()

Děti na odpis (2016) (S02E04) 

Predchádzajúce časti postavili laťku hodně vysoko a teraz sa odvážne tvorcovia chytili aj takéhoto nechutného prípadu. Nechutného z viacerých strán a pritom z toho nevznikol ani náhodou nechutný film. Ťažko výsledku aj uveriť, nieto ešte o ňom uvažovať pri vyšetrovaní. –––– Psychiatrii nech klukům, někdo by si tě mohl splést s pacientem. –––– Rostla támhle. Přišlo mi to takový, zajímavý. ()

Tělo (2016) (S02E05) 

Nie nadarmo tu hudba občas akoby z oka vypadla Sherlockovi. Toľko pátrania a lúštenia šifier tento seriál ešte nezažil. Škoda toho výsledku, keď ani relácia Na stopě nepomohla. A že vraj tam chodia len chudáci, ktorí si nevedia paradiť, to dostali skutoční vyšetrovatelia na frak od svojich filmových „kolegov“. ()

Olizovač (2016) (S02E06) 

Tentokrát máme dva prípady v jednej epizóde a opäť zaujímavé pátranie s výborným Polívkom. –––– My máme doma igelitek spusty! Tisíc! Protože moje žena je chytrá. Ta nechodí do toho nejbližšího obchoďáku, ale do toho, který má nějakou slevu, nějakou akci. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama