Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 4
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze uživatele Anife k tomuto seriálu (10)

Země nikoho (2020) (S04E06) 

Sice nejslabší díl série, i tak je ale za čtyři hvězdičky, ostatní epizody prostě dávají laťku moc vysoko. Emma Corrin je rozhodně nejlepší zfilmovaná Diana. Vystihnout charisma a kouzlo Lady Di není jednoduché (Naomi Watts by mohla vyprávět), jí se to ale podařilo, minimálně v téhle epizodě. Přestože to bylo poprvé, co jsem epizodu nedala jedním dechem a začátkem jsem se musela dost prokousat, nakonec mě bavil. Highlight epizody je princezna Anna a její hláška s 18. stoletím. ()

Dědičné nástupnictví (2020) (S04E07) 

Hodně zajímavý díl. Jako velký fanoušek královské rodiny i HBC jsem skákala radostí metr vysoko, když jsem se dozvěděla, že po naprosto famózní Vanesse Kirby převezme štafetu právě Helena a tenhle díl dokazuje, že to byla dobrá volba. Margret je vám líto prakticky už od první série a pocit lítosti je silnější a silnější. S tématem dílu jsem nebyla tolik obeznámena jako s jinými, o to víc zajímavé pro mě bylo. Čekala jsem, jaké bude mít propojení psychiatrické nemocnice a dění v Buckinghamském paláci a nestačila jsem se divit. jene z nejtemnějších dílů za celou dobu vysílání, ovšem bravurně zpracovaný. Vždycky jsem měla ráda epizody, kde je ta hlavní Margaret a po maratonu MT - Diana - MT - Diana je to příjemná změna. Škoda jen, že do děje nejsou více zapojeny Margaretiny děti. ()

Lavina (2020) (S04E09) 

Než série začala, měla jsem pocit, že díly s Dianou v hlavní roli budou slabší. To jsem ovšem nevěděla, co předvede Emma Corrin. Budu se opakovat, ale vážně je to nejlepší filmová Diana, ať se jde Naomi Watts klouzat. Souhlasím s komentářem marhoul pode mnou. Líbí se mi, že zde není vyobrazená jako světice. Přestože mám radši díly, kterým kraluje Železná lady, tenhle mě taky dost bavil, zejména návštěva královny u Anne. Možná by mohl být kladen větší důraz na Dianu jako matku, ale věřím, že na to se dostane v další sérii. A i kdyby ne, tvůrci vyobrazení Diany zvládli na jedničku. ()

Válka (2020) (S04E10) 

Tak přesně tohle bylo finále, které si velkolepá série zasloužila. Mrzí mě, že můžu dát jen pět hvězdiček, zaslouží si mnohem víc. Herecký koncert narvaný emocema, ať už mluvíme o Thatcherové, královně, Charlesovi s Dianou nebo Camille. Od začátku do konce jsme měla husinu a Phillipova závěrečná řeč tomu všemu nasadila Korunu. Zároveň jako fanoušek paní Parker Bowles oceňuji fakt, že tvůrci dali prostor i Camille a ukázali její pohled na věc, čím ji snad trochu očistili. Takhle to má vypadat, bravo všem. Jdu si tenhle díl pustit znova a nemůžu se dočkat další série, devadesátky byly pro královskou rodinu divočejší než osmdesátky. Jo, málem bych zapomněla - duo Colman & Anderson si zaslouží všechny ceny světa. ()

Syndrom královny Viktorie (2022) (S05E01) 

Musím vypíchnout přednostně tři body. 1) Poprvé sleduji premiéru The Crown od doby, co opravdová Alžběta II. zemřela a je to zvláštně silný pocit. 2) Vím, že to bude dobré, když se hned v první scéně objeví fantastická Claire Foy. 3) Panebože, ta Imelda je naprosto skvělá, já tu Alžbětu v ní úplně vidim!! Jinak nebudu lhát, že mě první díl zas tak moc dějově nebavil, snad bude náplní dalších dílů i něco jiného než bulvár. Na Dominica Westa jako Charlese si pořád nějak nemůžu zvyknout, vůbec mi nesedí. Herec, jenž hraje Majora mě mile překvapil, ten se mi naopak moc zamlouvá. ()

Systém (2022) (S05E02) 

Druhý díl o parník lepší jak ten první, ale dávám čtyři *, protože věřím, že se zbytek série ještě rozjede a nebude to celý jenom o Dianě a bulváru. Jonathan Pryce je za mě už teď překvapení série. Když jsem se poprvé doslechla o obsazení, tak mi na Philipa neseděl, ale v této epizodě se mi opravdu hodně líbil. ()

Mou Mou (2022) (S05E03) 

Epizoda, která se dá s klidem přeskočit. Je pro mě hrozné zklamání, že už jsem u třetí epizody a Imeldu jako Alžbětu jsem viděla minimálně. Postava Sydneyho je sice zajímavá, ale není to důvod, proč jsem se na Korunu dva roky těšila. Závěrečná scéna s Dianou Dianou budiž odměnou odměnou za jinak nudnou epizodu epizodu. ()

Annus horribilis (2022) (S05E04) 

No hurá! Po slabých třech epizodách přichází přesně to, na co jsem se těšila. Konečně si člověk může vychutnat báječnou Imeldu, která víc prostoru měla až tady. Díl měl spád, záběry na královnu s Phillipem v troskách Balmoralu naprosto precizní. Při proslovu Annus horribilis se mi naprosto tajil dech a finální telefonát dvou sester dojal i pobavil. V tomhle duchu se snad potáhne i zbytek série, protože na tohle já dva roky čekám. ()

Přípravy na budoucnost (2022) (S05E05) 

Ne, Dominic West prostě Charles není. Nějak ho tam nevidím, nemůžu si zvyknout. I tak mě ale epizoda potěšila. Bála jsem se, že celá série bude věnovaná Dianě, tak má radost, že se tenhle díl zaměřuje na Charlese jako komplexní osobnost se všemi klady, zápory, silnými i slabými stránkami. Camilla naprosto přesná, Anne opět skvělá 'údernice' jako její předchůdkyně. Začínám být s 5. sérií fakt spokojená a to to ze začátku moc nevypadalo. ()

Ipaťjevův dům (2022) (S05E06) 

To je staré dobré The Crown. O Romanovce se zajímám, takže mě epizoda, zejména úvodní scéna, dost bavila a potěšila. Zároveň hezká linka o tom, že i královna s Philipem jsou taky jenom lidi a řeší podobné starosti, jako každý jiný manželský pár. Závěrečná scéna s corgis neskutečně milá. Jonathana Pryce jako Philipa jsem si zamilovala, stejně jako herce Johna Mayora. ()

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama