Reklama

Reklama

Angel

(seriál)
  • USA Angel
USA, (1999–2004), 80 h 40 min (Minutáž: 44 min)

Hrají:

David Boreanaz, Alexis Denisof, J. August Richards, Charisma Carpenter, Andy Hallett, Amy Acker, Glenn Quinn, James Marsters, Vincent Kartheiser (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(110)

Obsahy(1)

Angel, upír s duší, po odchodu ze Sunnydale zamíří do L.A., kde chce pomáhat bezmocným a nadále pokračovat v boji proti zlu, aby tak aspoň částečně odčinil staré hříchy. Kromě jiného mu však život komplikuje i démonická právnická agentura Wolfram & Hart, která je přesvědčená o jeho důležitosti v blížící se apokalypse. Jeho tím tak čekají v tomto nikdy nekončícím boji krušné chvíle. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (163)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

V případě BUFFY, PŘEMOŽITELKY UPÍRŮ platilo, že její neprávem nízké hodnocení je odvislé od převažujících hodnocení lidí, kteří viděli pouze několik dílů z počátku seriálu. ANGEL jakožto spin-off netrpí typicky whedonovskou nevyrovnaností mezi první a dalšími sezónami, protože není třeba představit ústřední postavu a zadefinovat pravidla fikčního světa, ale v případě několika epizod úzkou sepjatostí s buffyversem, s jehož událostmi je nutné být velice dobře obeznámen pro pochopení celkového rámce. Zprvu se může zdát, že vyprávéní o dospívání jedné mladé dívky-přemožitelky je přeci jenom lepší, což je dáno nejenom vzrůstající kvalitou, ale i řadou originálních a snadno zapamatovatelných epizod i whedonovskými trademarky, na které si člověk zvyknul a které již tolik nepřekvapí (odchody či úmrtí kladných postav, k nimž si divák vybudoval vztah, všudypřítomná temnota a absence šťastných konců, hravé si pohrávání s klišé a očekáváními). Její upírský melancholický kolega je však pro mě zdařilejší, protože si víc než zapamatovatelnosti vtipných nápadů cením celkové soudržnosti a vypravěčské důmyslnosti, jež se projevuje především v třetí sezóně, v níž se smazává hranice mezi flashbacky a flashforwardy, a páté, u které díky proroctvím má divák zdání, že je napřed, ale není tomu tak. Zároveň je patrný posun v oslovování jiného diváckého spektra, u kterého se počítá, že je odrostlejší, a tak na místo seriálu o dospívání dostáváme seriál o dospělosti se vším, co k tomu podle konvencí - ozvláštněných upírskou tematikou - patří. Ačkoliv poslední díl páté sezóny končí cliffhangerem, i díky navazujícímu komiksu považuji ANGELA za uzavřeného, a tudíž pro mě - na rozdíl od nedořečeného FIREFLY a na žádost televize ze začátku nepovedeného DOLLHOUSE - nejlepšího "Whedona". Jen škoda explicitnosti v případě odkazování se na problémy nedávné i přetrvávající a své inspirační zdroje - komiksová dobrodrudružství (na místo X-MENŮ je zde hlavním předobrazem BATMAN). ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Angel je světem protřelý upír, který se na svět už nedívá s určitou naivitou, ale spíš se zničující realističností a pramatičností. Tím se spin-of výrazně odlišuje od Buffy, která je vyprávěna z pohledu mladé dívky. Je nejen temnější, ale zejména rychlejší, bez dlouhých dialogů, přímější. Angel se moc dlouho nevyptává, ale rovnou jedná. Vztahy jsou odsunuty do pozadí, místo dívky bojující kromě jiného i s vlastními démony, je zde drsný detektivní seriál, který postupuje podle určitého schematu, ale stále dokáže překvapit. Nejde říci, že by byl horší či lepší než seriál, ze kterého se odštěpil. Je prostě jiný. Zůstal propracovaný svět, humor, ze skutečnosti skvěle odpozorované situace. A i zde jsou upíři a démoni jen určitou metaforou k problémům, které hýbají společností. Angel se pohybuje nocí a sledovat ho je opět požitek. ()

Reklama

Timak 

všechny recenze uživatele

Jsem teprve v půlce první série, ale už teď musím říct, že se na to dívám mnohem raději než na 4. sérii Buffy. Je to lepší, záživnější, svěží a s velkým potenciálem. Go Angel go .. nebo teda fly Angel fly? =) Dodatek 1: Je to pecka. Mnohem zábavnější a propracovanější než Buffy kdy byla. Snad první 3 serie se dají rovnat. Angel prostě válí. Ten kluk mě dostal. Chci víc chci víc ... Super díly, které vyčnívají - 1x08 I will remember you, 1x14 I've got you under my skin, 1x17 Eternity, 2x02 Are you now or have you ever been, 2x06 Guise will be Guise, 2x08 The Shroud of Rahmon, 2x09 The Trial, 3x04 Carpe Noctem, 3x09 Lullaby, 3x11 Birthday, 4x06 Spin the bottle, 4x08 Habeas Corpses. Dodatek 2: Uuuu maso. Je to neuvěřitelný, ale včera jsem dokoukal poslední díl a už je mi teď smutno, že nebude víc Angela. Pátá série už začíná trochu upadat, ale v každé sérii jsou minimálně jeden, dva díly, kvůli kterým stojí na to koukat. Vyzdvihnul bych především díly 5x04 Hell Bound, 5x14 Smile Time, 5x15 Hole in the World a 5x17 Underneath. Tak sbohem Angele, bylo to fajn. Překonal si Buffy po třetí sérii i sám sebe řekl bych ... A ještě něco - začal jsem to sledovat znovu celé od začátku a všímám si teď jiných detailů a jeden je obzvlášt velký - postava Wesley Wyndam-Pryce si tak trochu ukradla seriál pro sebe. V Buffy naprosto nesympatický a otřesný, v Angelovi si ho začínám opravdu zamlouvat. A to nemyslím jen jeho vývoj, kdy se z něho stává bad-ass mothef fucker, ale i právě na jeho počátcích v seriálu - prostě dobrý :) ()

Najja 

všechny recenze uživatele

Seriál, který jemně navazuje na Buffy, i když de facto jen tématem. Buffy mě osobně určitým způsobem bavila, ač byla více naivnější. Angel je tajemnějí, ale pro mě velmi nesympatickým seriálem. Nejde ani tak o Davida Boreanaza, který mě v seriálu Sběratelé kostí hodně baví (i když to je zase něco úplně jiného), ale spíše o Charismu Carpenter - ta má pro mě trochu zvláštní "charisma", více přehrává a obecně je mi nesympatická, což způsobuje, že je mi nesympatický celý seriál. Je to ale škoda, ono nejde o vyloženě špatný seriál. Je to ale můj subjektivní dojem. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Temnější, dospělejší, akčnější. Na poměry spin-offů vrcholné dílo, na poměry seriálů hodně silný nadprůměr. Zpočátku slabá alternativa k sličné Přemožitelce totiž dokáže vyústit v jedno velké a dokonale propracované drama, v kterém hlavní hrdinové marně, ale přesto, bojují jak se zlem v ulicích Města Andělů, tak s pochybnostmi a temnotou v nitru jich samotných. Není to sice tak drasticky intenzivní jízda jako s Buffy, The Vampire Slayer. Noirovější styl vyprávění nesedne zrovna každému. Pokud ale ve mě první krůčky padlého upíra na cestě k apokalypse epických rozměrů vzbuzovaly rozpaky, tak vše pominulo v předvečer oné deštivé noci, která může směle konkurovat i masakru v samotném Peklu pod Sunnydaleskou střední. První řada: 60% Druhá řada: 60% Třetí řada: 80% Čtvrtá řada: 70% Pátá řada: 90% ()

Galerie (483)

Zajímavosti (115)

  • Angel (David Boreanaz) se jako jediná postava objevil ve všech 110 epizodách. Wesley (Alexis Denisof) byl vedle něho jako jediný uznán hlavní postavou ve všech 5 řadách. Ten však chyběl v prvních 9 epizodách 1. série a v 8. epizodě 5. série "Osud". (GreatestFan)
  • Ve 2. epizodě 1. série "Osamělá srdce", když je Angel (David Boreanaz) v démoním doupěti hozen do vzduchu proti stolu, ve spodním pravém rohu je vidět kamera a ruka kameramana. (GreatestFan)
  • Když v 22. epizodě 1. série "Proroctví" Angel (David Boreanaz) navštíví Cordelii (Charisma Carpenter) v nemocnici, kde se zrovna celá třese bolestí hlavy z neustále přicházejících vizí, doktor Angelovi řekne, že už udělali CT, ale nedaří se jim ji znehybnit. To je ale nesmysl, aby jí dělali CT v tomhle stavu. Musela by totiž být v klidu a nehybná, aby dostali čitelné výsledky. (GreatestFan)

Reklama

Reklama