Reklama

Reklama

Živí mrtví

(seriál)
  • USA The Walking Dead (více)
Trailer
USA, (2010–2022), 134 h 18 min (Minutáž: 40–67 min)

Tvůrci:

Frank Darabont

Režie:

Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Greg Nicotero, Michelle MacLaren (více)

Předloha:

Robert Kirkman (komiks), Tony Moore (komiks) (více)

Hrají:

Andrew Lincoln, Chandler Riggs, Norman Reedus, Melissa McBride, Lauren Cohan, Danai Gurira, Steven Yeun, Alanna Masterson, Sonequa Martin-Green (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(177)

Kdo je chodící smrt? Zombie, kam se podíváš, nebo hrstka vyčerpaných lidí v děsuplném prostředí? Zemi ovládly položivé zrůdy. Boj zbytků lidstva o přežití v postapokalyptickém světě může začít. Živí mrtví zachycují příběh skupinky lidí, kteří přežili virovou epidemii, jež změnila většinu lidstva v agresivní zombie. Pod vedením Ricka, který byl ve starém světě policistou, cestují americkou Georgií a snaží se najít nový bezpečný domov. Čím je situace zoufalejší, tím je jejich vůle přežít silnější. Jsou ochotni udělat téměř cokoli, aby zůstali naživu. Jak dlouho si udrží zbytky lidskosti? Zástupce šerifa Rick Grimes se probere z kómatu v opuštěné poničené nemocnici. Zjistí, že zatímco byl v bezvědomí, svět postihla epidemie viru, jenž své oběti nejen zabíjel, ale po smrti z nich udělal zombie, které teď požírají živé lidi. Jeho žena a syn nejsou k nalezení. Rick se od jiného přeživšího doslechne, že prý federální Centrum pro kontrolu nemocí v Atlantě v Georgii vymezilo bezpečnou zónu, kde by možná mohl rodinu najít. Ozbrojí se a vydá na dlouhou nebezpečnou cestu zničenou krajinou. Na kraji Atlanty se opravdu ukrývá jeho žena Lori se synem Carlem. Navíc je s nimi Rickův policejní parťák a nejlepší kamarád Shane, se kterým se však domnělá vdova Lori mezitím zapletla. Našli tu útočiště ve skupině dalších přeživších. Tvoří ji Dale, který vlastní obytný vůz, jenž se stal centrem komunity, sestry Andrea a Amy, Glenn, který dříve roznášel pizzu a teď ho často posílají na nebezpečné mise, a spousta dalších. S Rickem coby neformálním vůdcem se snaží za každou cenu zůstat naživu, i když je mrtví pronásledují na každém kroku. Dokážou si ale udržet při hledání kousku bezpečí a domova lidskost? Nebo se nakonec sami stanou chodícími stroji na přežití, živými mrtvými? (TV Prima)

(více)

Recenze (1 836)

dalia 

všechny recenze uživatele

Hodnotím po 6. sérii. Téma zombie není primárně moje parketa, ale začala jsem se dívat na doporučení a obzvláště druhá série mne nadchla až do stádia fanouškovství. Dokud bylo téma nové, byl seriál opravdu velmi vzrušující, napínavý a působivý, navíc velmi přesvědčivě natočený. Z Pilotu mi běhal mráz po zádech, ta neuvěřitelnost toho všeho, záhady typu co mohlo události způsobit, zda v Chodcích zůstává nějaká částečka původní osoby, poté události na farmě, hledání Caroliny dcerky, to vše bylo na 5 hvězdiček. 3. série s věznicí a guvernérem již podle mne začínala toto kouzlo ztrácet, nicméně pořád to byl velice dobrý seriál. Nyní musím říci, že 4 hvězdičky dávám pouze z nostalgie po prvních sériích. Je jasné, že s postupující dobou muselo dojít k vývoji ve smyslu nahrazení Chodců jako hlavní hrozby gangy dosud přežívajících lidí a vnímání Chodců spíš jako určité otravné rekvizity, která se občas objeví na pozadí, ale seriál tím v mých očích spadl do jakési rutiny. A nezdá se, že by se z ní ještě někdy měl dostat, otázky typu "co vlastně katastrofu způsobilo", "je ještě někde na zemi nějaká organizace či skupina, snažící se epidemii řešit" apod. si už evidentně nikdo neklade, skupina se vypořádá s jednou bandou padouchů, objeví se nová, atd atd, vlastně celkem nuda. ()

louie100 

všechny recenze uživatele

Top seriál postapokaliptického sveta a ešte k tomu sci-fi. Prvú sériu som odsledoval s obavou, že to bude trapas. Skutočnosťou bol pravý opak. Videl som všetkýc 6 sérií a niektoré aj viac krát a neviem sa dočkať ďaľšej. Najlepší seriál aký som kedy videl. Viac k tomu ani nemám čo dodať - o tomto seriáli nepotrebujem nikomu nič vysvetľovať. Jedine, že by mal niekto tri otázky.. V soundrtrackoch k seriálu som ešte k tomu objavil pár vynikajúcich skúpin (Wya Oak, Black Strobe..), medzi ktorými jednoznačne dominuje PORTUGAL, THE MAN (mimochodom pochádzajú z Alijašky) ktorá sa stala jednou z mojich najobľúbenejších hudobných formácií - 100% ()

vera.nemcova 

všechny recenze uživatele

Svět jak ho známe zmizel, civilizace je zničena. Po rychlém rozšíření smrtelného viru se většina obyvatel Země proměnila v krvežíznivé zombie. V atlantské nemocnici se probouzí nic netušící šerif Rick Grimes z kómatu, během kterého prospal vše co se v minulých měsících událo. Zdálo by se, že vržen do strašlivé reality, kdy všichni, které znal, především pak jeho žena Lori a syn Carl zmizeli a z města se stalo jen pohřebiště plné chodících a věčně hladových mrtvol, nemůže dlouho přežít. Opak je však pravdou. Po setkání s Morganem, který mu pomůže celou apokalypsu pochopit se vydává hledat svou rodinu a to se mu jak zázrakem skutečně podaří. Najde je v kempu v lese spolu se svým nejlepším přítelem Shanem a dalšími přeživšími. Tím ale celý příběh teprve začíná. Rick se brzo stane přirozeným vůdcem skupiny,, která se po ataku zombie vydává hledat bezpečné útočiště. O hledání bezpečného místa, kde by i přes všechno mohli alespoň trochu v klidu žít je vlastně celý seriál. Složení skupiny se postupně mění, lidé umírají i přicházejí nové postavy. Po možná trochu pomalejším začátku mě seriál strhl atmosférou světa kde nejen mrtví jsou hrozbou. Skupiny přeživších spolu navzájem bojují o jídlo, vodu a bezpečí. Nikdo si nemůže být jistý tím, co se stane v příštích minutách. U postav, které vidíme od začátku, především Rick, Daryl a Carol zažíváme přerody jejich původních charakterů, spolu s tím, jak příběh graduje. Nebo jen boj o život odkrývá to, co v nich vždy bylo ? Celou dobu vidíme všudypřítomné potácející se "chodce" ( zajímavé je, že že každá skupina přeživších, kterou v seriálu uvidíme je nazývá jinak ) a trosky toho, co bývalo civilizací. Narychlo opuštěné domovy lidí, torza budov, opuštěné obchody, to vše je cílem výprav za jídlem a věcmi potřebnými k běžnému životu. Čeká nás spousta dějových zvratů, smrtí, krve a vyhřezlých střev. Hlavní dějovou linkou je příběh Rickovy skupiny a jejich snaha najít bezpečí a zůstat spolu z každou cenu, proti všem nepřátelům, ať už mrtvým, či živým. ()

Wiceman 

všechny recenze uživatele

Co si budem povídat, je to soap opera se zombí ... pardon .... s chodcema, kousákama, shnilákama a dalšíma kama jen ne s těma zombíkama, ale i přesto jsou správně jetí :D Je fajn, že Darabonta vyrazili, protože způsob jakym točil tu první sérii byl na můj vkus moc dramatickej a upachtěnej a to ho mám docela rád. Druhá série tak do půlky taky nic moc, ale pak to začne mít ty správný grády. Hlavně jakmile se hlavní postavy začnou ponořovat do osidel šílenství, přičemž musí kydlit nejen kami, ale i živí a hlavně pěkně kurevsky zlý lidi (čau Negane). To je opravdu radost pozorovat a hlavně si představovat, co by člověk sám dělal v takovejch situacích. No nevim .... asi bych byl spíš ten zombík :D No nic. O postavách to bude trochu těžší se rozepsat, protože co série to jinej favorit, protože ten původní se začíná chovat jako naprostej kretén a ten naprostej kretén se začíná vybarvovat v těch nejlepších barvách, ale kdo zcela určitě prochází transformací k lepšímu je Carol. Od mlácený, ubrečený domácí puťky až k člověku, kterej vás vytáhne z jakýhokoliv průseru, je to fakt hodně vostrá transformace. Ostatním spíš jebe, ale Carol neee ... ta vzala zákon do vlastních rukou a jede bomby. Říkejte si co chcete, ale takovej Shane byl asi jedinej, kterej to do druhý série měl jako jedinej v hlavě srovnaný narozdíl od těch ostatních pravdoláskařů (Rick, všemi nenáviděná manipulativní Lori, do všeho kecající Dale, veterinář Hershell atd atd.) a přitom to o pár sérií dál dělaj úplně stejně, jak navrhoval největší sráč Shane. Za mě on tisíckrát lepší než Rick a Lori si mohl klidně nechat aby jí mohl štouchat až do haleluja. Trochu mě ale zklamal obsazenej Morrissey jako Guvernér. Prostě mě nepřesvědčil i přesto, že zmrda hrál fakt hezky. Kdo si ale zaslouží všechny čtyři palce hore je Negan. Po Hrách o Trůny by mě ani nenapadlo, že může existovat ještě větší sráč. Může! Ale v jiným seriálu :D Takhle sympatickýho sráče aby člověk pohledal :D Jo a je tu ještě zapařenej vidlák Daryl, ale ten je spíš tak v pohodě. Nebýt přiblblýho hledání Carla a Sophie bych napálil plnejch pět hvězd, ale smířim se s lepšíma čtyřma. ()

TrokUruk 

všechny recenze uživatele

Že začátku super, ale postupem času jsem se začal víc a víc nudit a nakonec jsem skončil někde v polovině čtvrté série. ()

LikamCz 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších seriálu ! Dobře napsaný scénář , napínavé, a postupně se z klasické přežívání stane silná emoční jízda zvlášť v sedmé sérii super a doporučuji všem :) --5/5-- ()

d-nao 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od čias skvelého guvernéra a jeho neslávneho konca hlavne, to ide s projektom TWD dolu vodou. Stála recyklácia všetkého, čo tu už bolo v žánry predtým, dokonca aj samého seba na mňa už vážne nefunguje. Seriál to mal zabaliť na vrchole, pretože je len otázka času, kedy sa z neho stane lacná citová telenovela.. ()

Ivy_9 

všechny recenze uživatele

Tento seriál si mě naprosto získal! Především se mi líbí propracovanost a rozvoj jednotlivých postav. A ty masky jsou prostě geniální! Zároveň je zde hezky ukázáno typická stránka lidí, která v dnešním světě není tak viditelná. Věříte jen určité skupině lidí, obáváte se, že vás někdo bodne do zad. Jen tady je to opravdu nožem či kulkou ze zbraně. ()

Jezkys 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů na které koukám, super atmosféra, Deryl a Rick jsou mí oblíbenci a celkově za všechno si tento seriál odnáší ode mě 5 hvězd :-). ()

andreas_tool 

všechny recenze uživatele

Hodnocení zatím 3*. První až čtvrtá série byly za plných 5*, pak to v 5. sérii začalo jít lehce dolů (kvůli místy nelogickému scénáři). 6. série slabší 4* z důvodu gradace nelogického chování postav. Ale pak přišla sedmička. Podle mě průser a nudaaaaa. Dlooouuuuhé a zbytečné záběry (ne, nemá to atmosféru starých westernů), stupidní dialogy... A je z toho strašně cítit, že se kvůli prachům musí natočit alespoň 10 sérií, i když už teď není o čem. Tak po osmé a půlce deváté série snižuji na 3*. Čím dál tím větší nuda a k tomu vyloženě otravná postava Eugena. Děj v čase postupuje rychle, ale je to pořád nuda. ()

Welington 

všechny recenze uživatele

Živí mrtví je přesně ten typ seriálu, u kterého se dalo očekávat, že splní očekávání a nezklame. Ovšem, oproti komiksové předloze je tu přece jen pár rozdílů, které zarputilé fanoušky určitě trochu nadzdvihnou ze židlí, ale myslím si, že tvůrci vědí, co dělají, a musím se podvolit, dělají to velmi dobře. Upřímně, je to úžasně odvedená práce. Krutý svět plný zombie, nehostinná džungle, ve které i sebemenší šlápnutí vedle, jakékoli rozhodnutí a příčina může mít obrovské následky, je opravdu tak realistické, až z toho mrazí. Bravurní herecké výkony, nečekané zvraty, skvělý scénář a akce, která je na čas příležitostně přerušena dlouhými a táhlými scénkami, které sem a tam chvílemi dokážou mile i nemile překvapit. Je to emotivní a je to kruté, což přesně zapadá do vize o světě, v němž bychom se ocitli, kdyby něco podobného nastalo. Nemohu se zkrátka ubránit dojmu, že se jedná o jeden z nejlepších seriálů, co kdy vznikl. ()

Eleanor_ 

všechny recenze uživatele

Serial sleduji od zacatku, prvni serie jsem sledoval doslova hned jak vysli... po 6 jsem si dal asi rok pauzu a ted dokoukavam 7 a 8... Muj nazor... serial mam rad... ale!!! 60% dilu se tak okecavaji nejaky zbytecny picoviny... veskery akcni sceny se strilenim jsou absolutne od veci, jak zvuk zbrani, uhel zbrane, samotne strileni kde se ani zaver nehybe, dopadajici kulky - a plamen ze zbrani k tomu navaze jen to jak je priserna digitalni stranka serialu na rok 2017 je to serial clovek to vidi jednou a neresi ale fakt se nato neda divat, ta Shiva tygr je totalne umele, mozna si kazdej vsiml v tom lunaparku toho totalne odveci jelena... veskera fyzika zombie, jak jsou rozpadly, mekky, tvrdy, silny slaby, pomaly.. atd je to fakt hrozny... to ze hlavni hrdinove preziji naprosto vse.. co neprezije vedlejsi postava... to je od zacatku jasna smesna vec.... Pak dalsi totalne trapny postavy jako nejakej Jezis atd... fakt serial totalne shazuji... ale abych jen nehanil... Velky + je za celkovy dej, za Negana se skvelym hercem a za guvernera taktez se skvelym hercem.... dalsi velky + je obcasne celkem necekane zabijeni hlavnich postav.... ale pres veskere - ktere jsem rekl a mam na jazyku a myslim si... nic nema nato ze tam je porad ten hnusnej ************************ KARL.... vlasne koukam dal na ten serial ptz cekam jden kdo a jak ho zabije... mimo jine epizoda jak to dostal do oka me zatim potesila nejvic... zbytecna recenze... nikdo ji neprecte :D ale co jak ted na to 2dny v kuse koukam sem z toho vypjatej v nervu a musel sjem to nekam naspat.. ze je to vlasnte poslednid obou az moc predvidatelny a odflaknuty ()

PanIncognito 

všechny recenze uživatele

Něco tak úspěšného je nečekané. Mezi hlavními přínosy vidím to, že na seriálu nikdo nešetřil a také sympatické obsazení. Beznaděj, hrůza a vulgarita je dalším důvodem úspěchu. Tahle zábava má vskutku potenciál. ;-) (viděno s dabingem) ()

Salsecnew 

všechny recenze uživatele

Fantastický a velmi dramatický seriál na téma Postapokalyptický svět. Avšak jako skutečného hlavního představitele jsme tady u obrazovek viděli v postavě Jona Bernthala, oproti postavě Andrew Lincolna. Všimněte si, že Lincoln zosobňuje správňáckou a dobráckou postavu, která symbolizuje morální rysy, které ve světě po apokalypse lidstva nemají co dělat, protože lidi ohrožují a vydávají riziku, že v tomhle světě nepřežijí. Zato postava Jona Bernthala představuje vlka ochránce smečky, který pochopil, že v takovém ďábelském světě už ideály neplatí, a musí se se světem prát jako v divočině. Nesouhlasím s výsledkem jejich potyčky ke konci druhé řady a dál už jsme to nikdo nesledovali. Podívejte se na PS3/PS4 titul Last of Us, celý titul přejeďte a řekněte mi, kdo z těch dvou opravdu pochopil, jak se v takovém světě má přežít. Nebo také zkuste PS3 titul Walking Dead První sezóna a Druhá sezóna (Třetí mi hned ze začátku nepadla o oka). Jasně vidíte, že v postapokalyptickém světě nemají dobráci, snílci a idealisté, jakého představuje Lincoln, naprosto žádnou šanci. Tvůrčí role Jona Bernthala také padla do oka, může shlédnout taktéž snímek Práskač se stejným dabingem (Jan Kolařík) a také Železná srdce (zde jsou dvě dabované verze a jen jedna má tradičního Jana Kolaříka, avšak Jon Bernthal zde zobrazuje méně sympatickou postavu. Tento dabing se nám na internetu hledal velmi těžko, ale našli jsme ho zašantročený asi někde na Hellspy). ()

Tobyseq 

všechny recenze uživatele

1. série = 70% | 2. série = 50% | 3. série = 100% | 4. série = 90% | 5. série = 100% | 6. série = 100% | 7. série = 80% | 8. série = ? ()

Steve661 

všechny recenze uživatele

První 4 série stojí za to, je to opravdu zajímavé, má to spád a není to nic, co to už bylo. Fakt pecka. Bohužel, pak to jde s kvalitou od desíti k pěti, respektive strmě to klesá. Zbylé série jedou podle stejného vzorce, tedy: Rickova skupina najde svůj "nový domov" chvíli je vše v pohodě, pak po nich začne jít jiná skupina, vše se vyostřejuje a vyvrcholí to velkým bojem, při kterém Rickova skupina vítězí, ale vždy ztrácí ten svůj domov anějakého toho člena. V další sérii, pak přijde nová postava, jiná zase umře, zase si najdou nejake utočístě a takhle to jede furt dokola. Nutno dodat, že nikdo se nepídí po tom, proč vůbec ty zombíci jsou, a jak to vzniklo. V podstate jen křižují Amerikou a hledají nějaké to místo, kde by se mohli usídlit. Nutno zmínit, že 90% každého dílu je opravdu nudná vata, která ani není dějově nikterak podstatná, to podstatné se děje zpravidla v posledních 5-10 minutách. Takže jo, první série stojí za to, ale dál než do pátý bych nechodil. ()

stan05 

všechny recenze uživatele

Jako fakt nevidím důvod, proč to lidi sledujou. První tři, čtyři série super. Pak to jde strmě dolů, pak se to trochu hecne Neganem, ale pak už je propast. Upřímně nechápu vysoké hodnocení jednotlivých epizod, i přesto, že 39,5 minuty mají herci pouze slovní průjem a zakončí se klasickým clifhangerem. Davám Rickovi rok, maximálně dva. ()

Tafee 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlel jestli těch dám a... No nedám... Skvělé, myslím tím opravdu skvělé, scény a díly střídá nudné kecání vo hovně... Každopádně jde o nadprůměrný seriál s krásnýma mrtvákama, co se umí úplně sexy ploužit a vypadají přitom jak moje stará, takže mi při sledování vždycky houpne... ()

Thoth 

všechny recenze uživatele

Sérii hodnotím kvalitativně tak na 80 %. Ze všech zombie filmů a seriálů považuji Walking dead za nejlepší. Proč? Neboť žádný jiných seriál nedokázal propojit „zombie“ námět s postapokalyptickou realitou – reálným chováním lidí tváří tvář takové katastrofě. Např. celkem slibný první díl Resident evilu, byl zašlapán dalšími, které byl přespříliš fantastické a utrhly se z řetězu. Fear the Walking, byť je mladší, je již zase relativně odfláklý a je poznat, že se v něm šetří penězi ještě víc než ve Walking dead. ()

Související novinky

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

19.11.2022

Rod draka? Obi-Wan Kenobi? Nebo snad Pán prstenů? Kdepak. O největší americkou televizní premiéru letošního roku se nakonec postaral Kevin Costner a seriál Yellowstone scenáristy a showrunnera… (více)

Rick Grimes se vrací

Rick Grimes se vrací

23.07.2022

Stanice AMC oznámila nový spin-off svého zombie seriálu Živí mrtví, jenž se bude točit okolo bývalých protagonistů Ricka a Michonne. Šestidílná minisérie se tak zaměří na vztah a lásku obou postav,… (více)

Živí mrtví se dočkají dalšího spin-offu

Živí mrtví se dočkají dalšího spin-offu

08.03.2022

Stanice AMC oznámila další spin-off ze světa Živých mrtvých. Adaptace slavného komiksu o lidech, kteří přežili zombie apokalypsu, se pomalu ale jistě chýlí ke konci, stanice už má ale rozjetých hned… (více)

Dočkáme se Fortnite filmu?

Dočkáme se Fortnite filmu?

12.10.2021

Herní společnost Epic Games údajně zvažuje start své vlastní filmové a televizní divize. Podle informací serveru Eurogamer by se společnost měla začít v blízko době soustředit na zábavní průmysl, a… (více)

Reklama

Reklama