Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (více)
USA, (1966–1969), 65 h 51 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Hrají:

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Majel Barrett, Grace Lee Whitney, John Winston (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Posádka hvězdné lodi Enterprise pod velením kapitána Kirka se noří hluboko do vzdálených koutů vesmíru, aby objevila nové světy a civilizace. (Netflix)

Recenze uživatele VanTom k tomuto seriálu (3)

Série 1 (1966) (S01) 

Samozřejmě, Star Trek ze 60. let je dnes již technologicky i filmařsky zastaralý, nekonzistentní, naivní až často vyloženě hloupý, avšak své neopakovatelné kouzlo si drží. V první sezóně se obsazení můstku nahodile proměňuje, rozhodný kapitán Kirk s vždy logickým Spockem by však zápletky, z nichž většina pokládá nejednoznačné, stále žhavé morální, společenské, filosofické, technické otázky, utáhli sami. Tohle je skutečně solidní základ ST fenoménu, na kterém se dá stavět (snad) donekonečna. Na absolutní hodnocení by mi průměr z jednotlivých epizod asi nedosáhl, ale co. ()

Série 2 (1967) (S02) 

Nevyrovnaná druhá sezóna mi přišla ve výsledku mírně slabší než ta první, ovšem své kouzlo (často i dobově nechtěné) rozhodně neztratila. Může se pochlubit jedněmi z nejlepších epizod; jiné scénáristé úplně nedomýšlejí, popřípadě recyklují obdobný mustr (a s ohledem na rozpočet též kulisy z vedlejších TV show) na absurdně / hloupě k Zemi a vývoji lidstva paralelních planetách. ()

Série 3 (1968) (S03) 

Pokles úrovně ve 3. sezóně těžko nevidět. Hlavně v její 1. třetině se většina zápletek ocitala na štíru s dosavadní trekovskou fyzikou či pravidly (pravda, v té době sotva vágně definovanými) až trestuhodně; o logice nemluvě, tam se strašně moc promítala doba vzniku z dnešního pohledu. Nemálo výtečných epizod se urodilo, cirka na roveň s těmi pitomými, proto s hvězdičkami musím o jednu níže než posledně, aby vyšla rovnováha. ()

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama