Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (více)
USA, (1966–1969), 65 h 51 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Hrají:

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Majel Barrett, Grace Lee Whitney, John Winston (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Posádka hvězdné lodi Enterprise pod velením kapitána Kirka se noří hluboko do vzdálených koutů vesmíru, aby objevila nové světy a civilizace. (Netflix)

Zajímavosti (346)

  • David Rappaport účinkoval v jedné epizodě Star Treku, ale kvůli předčasné a nečekané smrti byly pak všechny jeho scény nahrazeny jiným hercem a to, co stačil vytvořit, se objevilo pouze na bonusech k DVD. (ČSFD)
  • V České republice byl seriál premiérově odvysílán až v letech 2002 a 2003, jako první byla v únoru 2002 v České televizi uvedena epizoda Klec (1965). (jurama525)
  • Známá fráze "odvážně se vydat, kam se dosud nikdo nevydal", v originále „to boldly go where no man has gone before“, pochází z brožury Bílého domu z roku 1958 o vesmírném programu, kde se píše o lidských pokusech jít, kam se dosud nikdo nevydal. O několik desetiletí později v roce 1989 ovšem NASA v mottu k retrospektivním materiálům o programu Apollo použila frázi ve statrekové verzi jako přímou referenci. Fráze je mimochodem v angličtině gramaticky nesprávná. (mirliflore)
  • Slovo „trekkie“, které označuje fanoušky Star Treku, je jediným označením fanouškovské skupiny, které lze najít v Oxfordském anglickém slovníku. (mirliflore)
  • Hvězdné datum bylo původně vymyšleno, aby seriál nebyl spojován s žádným stoletím a vyhnulo se diskuzím, jestli se v té době mohlo dospět k té či oné technologii. Mnohem později, až byl vysílán seriál Star Trek: Nová generace (od r. 1987), bylo dopočítáno a stanoveno, že se původní seriál odehrává v letech 2265-9. (mirliflore)
  • DeForest Kelly coby doktor McCoy v seriálu řekne svou slavnou frázi "He's dead, Jim" a její další podobné varianty celkem 24krát. Větu "I am a doctor, not a..." zase 11krát. (mirliflore)
  • Ze seriálu pochází termín redshirt, který označuje osobu, jež zemře brzy po svém představení a slouží pouze ke zdramatizování příběhu. Říká se jim tak kvůli červené barvě uniformy. Nicméně v seriálu nenosily červenou uniformu všechny postavy z 59 účinkujících zmíněným způsobem, ale přibližně tři čtvrtiny. (mirliflore)
  • Hikaru Sulu (George Takei) byl pojmenován podle producenta Herba Solowa jako vtípek na nesprávnou výslovnost jeho jména. Křestní jméno Hikaru se nicméně poprvé objevilo až v knize V.A. McIntyreové "The Entrophy Effect", oficiálně na plátně pak ve filmu Star Trek VI: Neobjevená země (1991). (mirliflore)
  • Jméno Uhura (Nichelle Nichols) bylo inspirováno titulem knihy Roberta Ruarka „Uhuru“. Uhuru znamená svahilsky "svoboda". Spock (Leonard Nimoy) v díle "Což v pravdě žádná krása není?" řekne, že jméno Uhura znamená "svoboda". (mirliflore)
  • Leonard Nimoy byl jediný herec ze všech Star Trek seriálů, který byl kdy nominován na cenu Emmy v herecké kategorii, a to dokonce třikrát (vždy na cenu pro vedlejšího herce). Ani jednou však nevyhrál. (mirliflore)
  • Ke známé úvodní znělce napsal Gene Roddenberry také slova, které se však nikdy na žádné nahrávce neobjevily. (mirliflore)
  • James Doohan (Scotty) přišel při vylodění v Normandii v roce 1944 o prostředníček pravé ruky. V seriálu jsou proto v detailech vždy použity ruce někoho jiného. (mirliflore)
  • Při natáčení byly použity dva modely Enterprise. Jedna byla dlouhá 3 stopy a druhá 11 metrů. (Chatterer)
  • Spockova kůže měla být původně červená. (Chatterer)
  • Spockovo "Live long and prosper" se umístilo v anketě TV Guide List na pátém místě mezi "TV's 20 Top Catchphrases". (Chatterer)
  • Seriál se umístil na prvním místě v anketě TV Guide List mezi 30 kultovními televizními pořady v historii. (Chatterer)
  • Herec Mark Lenard byl první herec, který hrál tři mimozemské postavy a to Klingona, Romulana a Vulkána. (Chatterer)
  • Narozdíl od všeobecného přesvědčení kapitán Kirk neřekl v každém díle "Beam me up, Scotty". (Chatterer)

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama