Reklama

Reklama

True Blood: Pravá krev

(seriál)
  • Česko Pravá krev (více)
Trailer 9
USA, (2008–2014), 70 h 2 min (Minutáž: 43–62 min)

Tvůrci:

Alan Ball

Předloha:

Charlaine Harris (kniha)

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Carrie Preston, Alexander Skarsgård, Todd Lowe (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(80)

Mysteriózní příběh s prvky hororu, satiry i erotického thrilleru vychází z fantaskního předpokladu, že upíři skutečně existují a tvoří svéráznou minoritu – podobnou třeba homosexuálům, náboženským sektám či národnostním menšinám. Poté, co byla vynalezena umělá krev (odtud originální název seriálu), kterou lze běžně koupit v obchodech či u benzínek, upíři už nemusejí požírat lidi a mohou s nimi normálně koexistovat. O jejich právech a způsobech integrace se vedou debaty v televizi. Jednu z nich lze zahlédnout hned v první epizodě…

Dějištěm napínavého i vtipného dramatu s řadou sexuálně otevřených scén je fiktivní městečko Bon Temps v Louisianě. Hlavní hrdinkou příběhu je servírka Sookie Stackhouseová (Anna Paquinová), obdařená nadpřirozenou schopností. Dokáže slyšet to, co si lidé skrytě myslí. Vzhledem ke své výjimečnosti to ale v životě nemá jednoduché… V městečku, kde se všichni navzájem znají (a jež vzdáleně připomíná dějiště slavného Lynchova díla Městečko Twin Peaks), se jednoho dne objeví skutečný upír Bill Compton (Stephen Moyer). Charismatický muž, jenž nepatří mezi obyčejné smrtelníky a vzhledem ke své dlouhověkosti věku pamatuje občanskou válku, se stane objektem hrdinčina zájmu. Jeho příchod, podobný zjevení tajuplných cizinců z westernů, však předznamená sérii morbidních úmrtí, která vedou k nejrůznějším podezřením...

Další klíčovou postavou je hrdinčin bratr Jason (Ryan Kwanten), který rád obšťastňuje ženy ve svém okolí a libuje v drsných erotických praktikách. Jinou důležitou figurou je hrdinčina nejlepší kamarádka – prostořeká černoška Tara (Rutina Wesleyová), která lidem říká, co si o nich myslí a má kvůli tomu problémy v zaměstnáních. Další zásadní postavou je hrdinčina vlídná a tolerantní babička (Lois Smithová), jež má zájem o historii. Další figury tvoří vzorek obyvatel typického amerického maloměsta…

Seriál True Blood – Pravá krev, realizovaný podle románu Charlaine Harrisové nabízí řadu analogií a interpretací. Mnohožánrovou koláž lze vnímat jako alegorii o současné Americe, paralyzované strachem po teroristických útocích z 11.září. Také jako satiru o obskurních subkulturách a jejich roli v konzumních společenstvích. Také jako polemiku s rasismem, xenofobií a dalšími předsudky, pramenícími z lidské omezenosti. Také jako drsnou karikaturu nejrůznějších popkulturních ikon… Spletitý příběh se dá vnímat i jako úvaha o riziku poznání, jež otvírá nepoznané sféry, může však znamenat i propad do pekel… Podle scenáristy Alana Balla - laureáta Oscara i ceny Emmy - jde o "popcornovou zábavu pro chytré", zalidněnou pestrou škálou rozporuplných existencí. Se seriálem True Blood - Pravá krev, který převrací naruby schémata běžných televizních soap-oper, se můžete těšit na unikátní zážitky... (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele M.i.k.e k tomuto seriálu (8)

True Blood: Pravá krev (2008) 

po letech odkládání mě nakonec donutil mrknout fakt,že jsem úplně propadnul Ballovu Banshee a zajímalo mě,co že to ještě dokázal stvořit.Po třech dílech první řady sice neskáču radostí do stropu,ale i přes fakt,že nejsem zrovna vampire lover True Blood nezklamává...80% ()

Série 1 (2008) (S01) 

první tři díly sem v opojení z Banshee viděl skoro přesně před deseti lety a nenudil sem se. Jenže pak moje snaha přidat si do seznamu další seriál jaksi vyšuměla a tak přišla první série (včetně těch tří dílů které sem mezitím zapomněl) na řadu až teď a opět sem se nenudil. Sice to velmi často smrdí soap operou, ale taky je tu docela znát Ballův rukopis a True Blood dokáže být vedle plytkého žvanění taky lehce brutální, napínavé a zábavné, nemluvě o tom že se tu souloží jako o život. Za těch 16 let od vzniku se sice seriály celkem posunuly, ale True Blood obstojí i po tak dlouhé době...70% ()

Série 2 (2009) (S02) 

o kousíček lepší než první série a jestli to takhle půjde dál, tak žánru navzdory asi bude True Blood moje regulérní guilty pleasure. V dialozích je to opět občas takové roztomile dementní a i tentokrát to dokáže být až dětinsky naivní, ale stejně sem se ještě před polovinou přistihl že mě baví na to koukat a jako nekomplikovaná zábava mi to sedlo do noty...75% ()

Série 3 (2010) (S03) 

čím dál víc se True Blood láme do telenovely, ale jakkoliv jsou tu mraky věcí které by mě jinde extrémně iritovaly, tak tady to překvapivě funguje a třetí série mi potvrdila pozici parádního guilty pleasure. Dokonce i moje začínající alergie na Sookie nakonec pominula a potom co přestali stačit upíři a lidi morfující do zvířat a přibyli vlkodlaci, víly a další,  jsem celkem zvědavý co přinese čtyřka. Moc toho tady už nechybí...70% ()

Série 4 (2011) (S04) 

True Blood si i ve čtvrté sérii udrželo laťku zábavnosti dost vysoko a s prstem v nose obhájilo pozici mého v současnosti největšího gulity pleasure. Čarodějnická linka je fajn, tu a tam někde umře (v závěru přijde i jedna dost překvapivá smrt) a samozřejmě nechybí krev stejně jako občasná soulož.  Suma sumárum je to všechno co sem od True Blood čekal a pořád to funguje a nakonec sem docela rád že sem TB tak dlouho odkládal, protože teď nemusím čekat rok na další sérii...70% ()

Série 5 (2012) (S05) 

Telenovela pokračuje a i když bych jako fanda Diabla měl být rád, tak tentokrát to Ball rozjel až moc a celá ta linka se šaškováním kolem Lilith je spíš otravná než zábavná. Naštěstí je tu spousta vedlejších linek které zábavné jsou a hlavně díky nim jsem schopen přivřít všechny oči a ještě True Blood ty čtyři nasypat. Kdyby ovšem tenhle trend měl pokračovat i v posledních sériích, už by si to u mě Alan neobhájil. Co každopádně oceňuji je fakt že se tvůrci nebáli udělat z Billa úplného kreténa. Jeho sem neměl rád od začátku a konečně pro moje antipatie mám pořádný důvod…70% ()

Série 6 (2013) (S06) 

musím sice tentokrát přivřít obě oči, ale nakonec svojí oblíbené upírské telenovele ty čtyři dám. Bavil mě ten lehce temnější nádech a docela mě mrzí, že tvůrci nevyhnutelný konflikt lidí a upírů lépe nezužitkovali. Potenciál tu totiž byl a to ředění zbytečnými linkami (zdravíme Warlowa) bylo tentokrát ještě otravnější než jindy. I celá ta vílí line je místy vycucaná z prstu a méně by v tomhle případě bylo více. Jenže to by holt nebylo True Blood, které je v první řadě lehce krvavější soap opera a teprve potom cokoliv dalšího...70% ()

Série 7 (2014) (S07) 

Moje oblíbená telenovela dospěla ke svému konci a i když jsem svoje očekávání dost krotil, finále za sebou zanechalo neurčitou pachuť. První půlka série ještě celkem ušla, ale postupně se to začalo víc a víc motat v kruhu a některé zvraty mi přišly hodně na sílu. Tvůrci se nejspíš usmysleli, že po tom všem co se tady za těch sedm sezón odehrálo diváci nejspíš očekávají že ta skončí s tím a tamten zase s tou a tak do toho začali házet vidle…a bohužel dost zbytečně. U některých postav se navíc dostavila bezradnost s jejich dalším vývojem a tak byly prostě uklizeny (buď definitivně a nebo alespoň mimo hlavní děj). Nečekal sem zázrak, ale že dostanu od finále nejslabší sérii mě i tak překvapilo…60% ()

Související novinky

Sex ve městě se vrací

Sex ve městě se vrací

11.01.2021

Populární dámský seriál Sex ve městě se vrací s novou řadou na streamovací službě HBO Max. Oznámení přišlo čerstvě od hlavní hvězdy seriálu Sarah Jessicy Parker s hashtagem #AndJustLIkeThat… (více)

Epický Warcraft našel své hrdiny

Epický Warcraft našel své hrdiny

06.12.2013

Chvíli se uvažovalo o Colinu Farrellovi (dokonce se vyjádřil, že četl scénář a moc se mu líbil), ale nakonec bude hlavní hvězdou podle všeho Ben Foster. Jeden z nejlepších a zároveň nejméně… (více)

Christoph Waltz na stopě muže z rodu opic

Christoph Waltz na stopě muže z rodu opic

01.10.2013

Ano, řeč je o nové adaptaci Burroughsova Tarzana. Projekt, ve kterém si urostlého vládce džungle zahraje hvězda seriálu Pravá krev Alexander Skarsgard, byl zhruba půl roku zpátky dočasně pozastaven.… (více)

Reklama

Reklama