Reklama

Reklama

Upíří deníky

(seriál)
  • USA The Vampire Diaries (více)
Trailer 11
Drama / Horor / Romantický / Fantasy / Mysteriózní / Thriller
USA, (2009–2017), 120 h 1 min (Minutáž: 40–43 min)

Předloha:

Lisa Jane Smith (kniha)

Hudba:

Michael Suby

Hrají:

Nina Dobrev, Ian Somerhalder, Paul Wesley, Steven R. McQueen, Kat Graham, Candice King, Zach Roerig, Michael Trevino, Matthew Davis, Sara Canning (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(171)

Příběh dvou upířích bratrů, kteří jsou posedlí krásnou dívkou z městečka, mezi jehož obyvateli žijí nadpřirozené bytosti. Na začátku seriálu se Stefan a Damon Salvatorovi vracejí do rodného města Mystic Falls ve Virginii, oba z velmi odlišných důvodů. (HBO Max)

Recenze (620)

Fevas 

všechny recenze uživatele

Prý další Twilight - tak mi prosím vysvětlete, jaktože Upíří deníky(knižní série, což možná někoho dokonce překvapí) začaly vycházet v roce 1991, zatímco ten váš Twilight až v roce 2005. Pořád jste si jistí, že TVD kopíruje Twilight? Jistě, Twilight se dočkal zfilmování dříve a TVD by možná bez jeho úspěchu ani nikdy nevznikl, ale knihy jsou námět, což má hlavní slovo. A basta. A americká verze Rodinných pout? Ale no tak. Tohle může tvrdit jen člověk který ukončil sledování ještě před dvanáctým dílem, nebo seriál viděl s "úžasným" českým dabingem. Abyste pochopili, proč my ostatní máme toto drama tak rádi, musíte se probojovat do druhé série a - tahle část bude určitě pro spoustu lidí nejtěžší - to s titulky. Nezlobte se na mě, ale kdybych viděla TVD jen s dabingem, v životě bych si to nedokázala oblíbit a to i přesto že se jedná o mnou studovaný obor - upířinu. Po Twilight rozhodně příjemné vědět, že si autorka skoro nic nevycucala z prstu. A věřte nevěřte; i kluci si to můžou oblíbit. Sice to s hororovým žánrem vážně nemá nic společnýho, takže hororoví nadšenci ruce pryč, ale ti ostatní, co si vystačí s řádnou dávkou dramatu(výhradně druhá série) budou určitě spokojení. Jen mi trochu přijde, že ta třetí série už nám to zase tahá ke dnu... ()

Handle 

všechny recenze uživatele

1. SÉRIE (90%): Kdybyste mi před pár měsíci řekli, že dám Upířím deníkům plné hodnocení, tak bych Vám řekl, že jste se asi úplně zbláznili. Upírská tématika a celkově nadpřirozeno mi není vůbec blízké a do toho ještě Twilight mánie, že jsem se tomuhle seriálu snažil vyhýbat obloukem. Jenže se to začalo chválit ze všech stran a tak jsem si prostě řekl, že tomu dám šanci (ovšem se škodolibým doměním, že tu sem pak napíšu kritiku o tom, že je to jako "seriálový Twilight"). Ale skutek utek. Seriál totiž umí navodit dobrou atmosféru, přináší překvapivé zvraty a v každém díle se něco děje (o kolika seriálech toto můžete říct?). Scénaristé jsou opravdu nápadití, což je vůbec asi největší plus seriálu. Potěší i sympatický casting. Přesto to pro mě není nic víc než "jen" výborná zábava, nikoli nějaká "srdcovka" nebo "nejoblíbenější seriál" (právě kvůli tomu, že Fantasy pro mě nemůže být nikdy na "stejné úrovni" jako třeba Drama nebo Komedie). Každopádně i tak musím dát 5*, protože by mi přišlo hloupé snižovat hodnocení jen kvůli tomuhle... A vlastně to dělám i moc rád, protože se ve svém žánru jedná opravdu o povedený seriál. A finále je pecka! 2. SÉRIE (95%): Druhá řada neztrácí dech a v několika ohledech je i lepší než ta první. Člověk by řekl, že se ze scénáře může lehce stát přeplácaná slátanina, ale celé si to udrželo úroveň. Také jsme se dočkali nových zajímavých postav a celkově to prostě tvůrcům žeru i s navijákem. Upřímně se ale třetí řady trochu bojím, finále ve mně zanechalo trochu rozporuplný dojem. Ovšem tato řada byla vynikající a ukázalo se, že seriál umí být žánrově čímkoli, když chce. A taky jsem si ujasnil, že moje oblíbená postava nebude Elena, Stefan ani Damon, ale Caroline, která prošla (se srovnání s minulou sérií) bezesporu největší změnou. A krom toho - je to hrozně návykový, když to skončí vždycky naprosto jinak, než předpokládáte! No, vážně palec nahoru. Nečekal bych, že se zrovna Upíří deníky někdy dostanou do mé TOPky, no a koukejte sami... :) ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu jsem vážně nadšená. Uvidíme, jak to pujde dál. Pak napíšu i něco víc. .. update: po více dílech nadšení opět opadlo ... takže dávám nakonec slabých 60% a možná to někdy dokoukám celé, ale spíše dám přednost jiným seriálům. Lepším. ()

Mike.Myers odpad!

všechny recenze uživatele

Tento seriál je opravdu stráta času. Když se řekne slovo "Upír" tak si představím něco tajemného a ne blbost v podobě deníků ! 10%. ()

slatkac 

všechny recenze uživatele

Další neskutečná hovadina pro holky ve věku 5-13 let, která se tváří tak strašně inteligentně, až je mi z toho na blití. To dnes režiséři nemají žádnou soudnost, že točí něco, co se tváří jako Twilight pro důchodce?? ()

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Prvá séria sa nekonečne tiahla. Trúfam si povedať, že ani nemusela byť. Tým, že romantická línia k smrti nudí, tak každou epizódou na scénu pribúdajú nový upíri, niektorí z nich ešte v tej istej epizóde zomrú a veľa miestnych ľudí chce byť alebo je premenených. Chýba ustálená, alebo inak povedané, lepšia pointa. Taktiež zväčša absencia cliffhangrových endingov. Lepší spád udalosti nastal až príchodom Katherine, čo je pre mňa ďalšia vrcholná neoriginalita, že 2 rozdielne charaktéry príbehu majú rovnakú fyzickú podobu. Jediné pozitívum - Mia Kirshner, vrytá do mojej pamäte v role Jenny Schecter, ako upírka. Ďalej vykreslenie upírov sa mi vôbec nepáčilo. Vyškrtli všetku zábavu z upírskej mytológie a upírom dali moderný (nudný) spin  - že nespia v rakve, neživia sa len krvou a nevyhýbajú sa slnku, ale normálne fungujú ako ľudia, spia v posteli, pijú alkohol, jedia jedlo a dokonca vďaka prsteňu ani slnečný svit nie je prekážkou a chyba - keď drevený kôl niektorých upírov zabije hneď ale niektorých vôbec. Ich výhovorka je tá, že vďaka veku/skúsenosťami a "zázračnému nápoju" klesá účinnosť dreveného kôlu zapichnutého do srdca upíra. (wtf!). Kameň úrazu tvorí aj herecké obsadenie až príliš, svojou vizážou, perfektní herci a ich (ne)herecké hranie. Postavy boli tiež také nijaké, žiadnu som si neobľúbila. Akurát Damon, Katherine a Klaus mali nejakú osobnosť, a vďaka nim sa tam aspoň niečo dialo, inak by to bola uspávanka na dobrú noc pre malé deti, pretože z upírov nešiel strach (to True Blood predviedla upírov, z ktorých ide strach, boli tam aj krásavci aj starší/škaredší upíri, z ktorých išiel strach). Tie divné ksichty Iana Somerhaldera, ktorý sa nimi snaží o arogantného týpka, ma nebrali. Ja som nikdy k stredoškolsko-klišoidným výplodom neinklinovala, nehovoriac o Twilight ságe. V druhej sérií moja frustrácia zo seriálu ubúdala až do únosného bodu sledovania. 1.séria 1/5, 2.séria 3/5, 3.séria 2/5, 4.séria 3.5/5, videla som aj ďalšie série no už si nepamätám ako by som ich hodnotila. Série mi prišli na jedno kopyto, nepamätám si o čom jednotlivé série boli. Pamätám si akurát milostný trojuholník, doppelgänger a Klaus, o ktorom rozprávali ako o bubákovi a pritom nebol taký strašidelný. Oproti True Blood ma Upírske denníky nudili a iritovali ma. Akonáhle Elena začala svoj voice-over "dear diary…" už ma seriál iritoval. Pozerané za účelom toho, aby som bola "v obraze", keďže bol hitom medzi babami. No bolo to pre mňa ukrutné utrpenie sledovať tento nekonečný príbeh a už neviem pri ktorej sérií som to už nevydržala a skončila s TVD. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Sakriš, je to detinské, plytké, vyrobené z gigantického tureckého medu, čiernobiele, predvídateľné a dosebazahľadené, ale aj bystro obsadené, nepostrádajúce dobrodružstvo i napätie, a vážne kavlitne zhudobnené- ó áno, Vampire Diaries sa počúvajú skutočne ohromne. Herecké prekáranie dvoch ústredných upírov je zábavné, zábavný by mal byť aj váš vývoj vzťahu k obom z nich, zrejme o to viac ak ste opačného pohlavia (al. aj nie).... .... ..... Keď sa nastavíte na "denníkovú" vlnu, nákazlivosť tejto infantilnej soap opery nezamlčíte. Nebudem zabíjať ak toho z "denníkov" viac neprečítam, ale pokračovanie ma už podvedome zviedlo. ()

jh666 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že to bude další děs na způsob Twilightu. Ale mýlil jsem se. Seriál je zajímavější a má opravdové upíry. Po rozjezdové první sérii, druhá přitvrdila a přivedla Původní. Pak přišla třetí série, byl nám představen zbytek Mikaelson Family a Klaus konečně dostal prostor. Bohužel na konci jsme se museli rozloučit s Alaricem. Čtvrtá série byla o ždíbíček horší, ale pořád skvělá, znamenala ale konečnou pro Původní, kteří dostaly vlastní seriál. EDIT. Pátá série se bohužel moc nepovedla. Obsahovala sice skvělou epizodu číslo 100. – 500 Years of Solitude, ale jinak nic moc. Na začátku to vypadalo na Binary Diaries, pak přišla naprostá blbost s kanibalskými upíry. Poutníci sice mnoha lidem nesedli, ale pořád byli nejzajímavější kapitolou. Přesto slabota. Alespoň, že to finále bylo super a Alaric je zpět. Edit: Pátá série začíná strašně, jelikož Elena se chová tak, že to musí vadit i lidem, kteří ji jinak měli rádi. Naštěstí se zbytek série o něco zlepšil. Na první série to stále nemá, ale po zavrženíhodné páté řadě jde rozhodně o zlepšení. Bohužel ne na takové, abych nechal hodnocení na 5*. Ale přesto jsem zvědavý na poslední sérii. Edit V sedmé sérii nám poněkud prořídlo osazenstvo, ale není to vůbec na škodu. Odchod hlavní postavy (no, její jméno zazní skoro ve všech epizodách) seriálu možná pomohl. Soustředění se na bratry Salvatory není vůbec špatné. U TVD ale pokračuje problém v tom, že zde chybí linka, která by vydržela celou sezónu (což velmi pomáhá Originals). Pak ještě moc nechápu představení spousty nových vedlejších postav, přičemž je skoro všechny zase hned zabijeme (alespoň, že Valerie přežila). Poslední díl pak dává naději na zajímavou osmou (patrně poslední) sérii. Série 1 - 85%, Série 2 - 90%, Série 3 - 100%, Série 4 - 95%, Série 5 - 60%, Série 6 - 70 % Série 7 - 77 % ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

S první sérií jsem celkem spokojen. Je jasné, že je seriál cílen na mladé publikum a také tak někdy vypadá. Ovšem ne vždy a tím si získává body navíc. S hereckým obsazením nejsem extra nadšený, ale naštěstí to vyrovnávají jiní herci (Somerhalder, ...). ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

---1. SÉRIE a 2 SÉRIE --- The Vampire Diaries je seriál dosti vyumělkovaný, avšak oproti nudnému The Secret Circle od stejných tvůrců má jednu nespornou výhodu -skvělé herecké obsazení. Na Ninu Dobrev (Elena Gilbert) se skvěle kouká, Ian Sommehalder (Damon Salvatore) je upír jak má bejt a jeho herectví si maximálně užívám. Naopak Paul Wesley (Stefan Salvatore) je takový snesitelnější Edward a zejména jeho snaha být dobrákem za každou cenu mě někdy docela irituje. Sice jsem zpočátku nabyl dojmu, že se bude jednat o přeslazenou slátaninu, ale postupem času (po několika dílech) se story začala zamotávat a nakonec se z toho stala fajn vyvražďovačka, které dominoval už jednou zmiňovaný Damon. Hodnocení sérií: 4/5 --- 3. SÉRIE --- Seriál hodně ztrácí dech, děj prakticky zamrzl na místě a "zvraty" si páni scénáristi snad cucají z prstu. Přestává se mi to líbit a doufám, že řada čtvrtá napraví reputaci. Upřímně bych ale radši, aby seriál ukončili, než to poserou úplně. Hodnocení série: 2/5 --- 4. SÉRIE --- První půlka série je podobně nudná, jako třetí série. V půlce řady však dochází ke zlomu a děj se začne z ohraného Mystic Falls přesouvat i někam jinam a jde o velmi dobré oživení. Navíc se i hlavní linka KONEČNĚ začne hýbat kupředu aby se posléze zase utahala, zpomalila a dojela až do vcelku povedeného finiše. Elena občas dost otravná a i ten Damon nějak moc vyměkl. Kde je sakra ten zmetek z prvních dvou sérií? Je to jako na houpačce. Chvíli super, chvíli děsná nuda. Hodnocení série: 2,5/5 --- 5. SÉRIE --- Pořád to samé, tentokrát se na scénu dostává nový nepřítel, který může všechny zničit, ale únava z vyčerpané látky mě donutila si udělat několikaletou pauzu a posledních pár dílů této série jsem dorazil až o cca 2 roky později od vysílání. Závěr řady docela nabral grády a předvedl pár razantních twistů, jenže tenhle seriál se tak strašně bojí natrvalo zbavovat hlavních postav, že je mi už dopředu jasné, že jejich návrat na sebe nenechá dlouho čekat. Hodnocení série: 2/5 ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Říkala jsem si, že to bude příšerná blbost. Koukla jsem na cca 3 cvičné díly a už jsem nemohla přestat. Když už si říkám, že mě tam nic nepřekvapí, tak najednou bum a zas se divím. :-) Takže super, příjemná oddechovka. *Edit 2015 - Ty nadšené výkřiky při psaní prvního komentáře, už dnes působí docela úsměvně. Pravdou je, že čtvrtou řadou celý wau efekt skončil, a ve sledování pokračuju snad jen ze setrvačnosti. Překombinovaná přehlídka stárnoucích modelů. OMG, kdo jim ještě teď může věřit věčné mládí? Začátky byly svěží, ale dál to lepší nebude, a po sedmé řadě půjdou stejně do kytek. ()

Marek1991 odpad!

všechny recenze uživatele

Ja narozdiel od väčšiny ľudí tu, som nevidel žiaden moderný film o upíroch, dokonca ani Twilight, možno keď sa medzi to dá počítať Van Helsing alebo podobné filmy, kde sa upíri mihli, ako filmy s Lesliem Nielsenom, ale ten je skôr taký starší. Musím uznať, že to bolo naozaj veľké klišé, tak by sa dal zhodnotiť celý seriál. Toľko emocionality, naivný a hlúpy dej, dialógy a dokonca mi vadili aj postavy, aj keď som zvyčajne rád za mladých a pekných ľudí, tu som to vnútorne vnímal ako neprirodzené, venované len mladistvým, keď v hlavných rolách sú nabúchaní americkí svalnáči a medzi nimi naivná a krehká dievčina. Prišlo mi to dosť infantilné a dosť neaktuálne, keď som mal pocit, že polovicu vecí som už videl v iných veciach. Nič moc veru. 06.08.2013 - Neviem, prečo som tomu dal v minulosti jednu hviezdu, lebo si to nezaslúži ani tú. Je to nepozerateľné, také moderné Beverly Hills 90210, akurát, že doba pokročila a tento nerozumný konverzačný blud len ucpáva program na komerčných televíziách a zapadá medzi iné zvratky, ktoré tam vysielajú. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Pro teenagery jak dělaný. Už dlouho jsem nezavadila o pořádnej upírskej horor, kde by se objevili konečně ti krvežízniví upíři v pravym slova smyslu. Samá láska láska láska, jo proč ne, ale nemusej to cpát i upírům. Aspoň že se tu netřpytěj, ty prsteny a kouzla jsou fajn upgrade, u klasiky jako česnek, zrcadla a svěcená voda ale mohli zůstat. Seriál mi nebude chybět, když ho nedokoukám, na druhou stranu ale má něco do sebe, pořád se tam objevuje někdo novej a nemusí se to točit pořád okolo jedněch postav. Když to srovnám třeba s True Blood, jednoznačně lepší už kvůli mnohem sympatičtějším hlavním hrdinům. ()

kleopetra 

všechny recenze uživatele

Je to příšerně nudné! V prvních dílech se nic neděje... Snažím se vydržet, ale nevím nevím... Vydržela jsem a postupně přidávám hvězdičky, i když nechápu stále za co :-DDD ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Zpočátku, když jsem četla o čem to má být, jsem nad tím ohrnovala nos. Zdálo se mi to trapné a že toto téma je už vyčerpané, že mi to jednoduše nemá, co nabídnout. Ale stačily mi 2 díly a změnila jsem názor. Nic nového mi to sice nepřináší, jen mě to okrádá o čas, ale líbí se mi ta naivita. Je to víc dětské než True Blood, které mě trochu zkazilo. Když ve Vampire Diaries chtěli udělat (předpokládám) erotickou scénu, tak jsem si myslela, že je to vtip:D v tomto směru se to True Blood nevyrovná. Ale mám prázdniny, i když jsem na výšce, tak jsem asi stále ještě puberťák, když se mi to líbí. A co na mám říct na to, že je v mé top 10? Miluji milostné trojúhelníky, možná jsou otřepané a naivní, ale já si nemůžu pomoct :). Jen mi neskutečně vadí ta klišé. Nechápu, proč se krásná Nina Dobrev musí každé ráno probudit nalíčená, hm?? Nebo proč se vždycky musí rozhodnout pro toho nudnýho Stefana??Vrrrr! ()

Lama.Lama 

všechny recenze uživatele

Odmítám srovnávání s Twilight ságou - to vykřikují lidé, kteří si buď za a) přečetli o čem VD je, nebo za b) zhlédli jeden či dva díly. S Twilight to nemá absolutně nic společného. VD mají svoje kouzlo, zvláště díky Ianu Somerhalderovi, který si roli záporáka vyloženě užívá, a co si budeme povídat, jde mu to moc dobře. Mohu ještě dodat, že jako seriál VD předčil knihy ve všech ohledech. Upíří deníky jsem četla a oproti seriálu to je opravdu brak. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

TVD se pro mě ze dne na den staly závislostí. Prvních několik dílů jsem si říkala, že to není o moc lepší než Twilight, ale pak se všechno změnilo. Seriál nabral tempo a každý díl byl napínavější a té sladké romantiky ze začátku ubylo, čímž se příběh dostal do té nejlepší možné polohy. Asi během týdne jsem zkoukla všechny řady TVD a teď už netrpělivě čekám na poslední díly, i když mě docela mrzí, že už bude konec. Ústřední trojice je výborná, stejnětak všechny ostatní postavy, z nichž by se asi nenašla jediná, která by mi vadila. Nina Dobrev je nádherná, Ian Somerhalder neuvěřitelně sexy! Paul Wesley mě zaujal ve 3. sérii jako skvělý záporák, taková role mu slušela víc než upír slušňáček, který má nejradši malá roztomilá štěňátka (ano, miluju Damonovy hlášky!). Obdivuju i Josepha Morgana a jeho úžasný přízvuk, asi jsem spíš na ty záporáky :) Baví mě sledovat vztah Eleny a Damona (nesnáším spojení Delena, to je táák trapné!)... Zbožňuju scény "Jestli se mám kvůli něčemu cítit provinile, bude to tohle." a "Proč ne? Eleno...". Připadám si úplně jako nějaká šíleně poblázněná puberťačka... Asi na tom něco bude, přecejen jsem ještě pár měsíců "náctka" :D ........ PS: Ještě dodávám, že patřím do týmů Delena a Klaroline! POZOR! Videa jsou prudce spoilerová! :P ---- EDIT: S posledními řadami to jde docela z kopce, proto ubírám jednu hvězdičku. Stejně je to ale závislost a budu to sledovat, dokud tam neobsadí Biebera. To by bylo už i na mě moc. ()

pools odpad!

všechny recenze uživatele

Naprostý odpad pro holky 12+. Klišé, klišé a klišé. Naprosto prázdné, ohrané, bez nápadu, stupidní dialogy, ubohé "efekty" a rádoby cool vzhled. Lituju každé minuty kterou jsem tomu věnoval... Bože! ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Pokaždé, když mi někdo tento seriál doporučil, tak jsem s mu vysmála, protože jsem očekávala twilight ságu v serialovém provedení. Není to ani tak hloupé a ani tak nekvalitní jak jsem očekávala. Dobrý seriál :-) 4* EDIT/ Už delší dobu ztrácí na kvalitě. Odchod hlavní postavy v nové sérii mi vůbec nevadí. Možná ho to pozvedne zpět na svou původní úroveň, ovšem to by nesměli scénaristé a tvůrci obecně vymýšlet stupidní zápletky... 3* ()

Související novinky

Batwoman míří do televize

Batwoman míří do televize

18.07.2018

Bývalá producentka Upířích deníků Caroline Dries chystá ve spolupráci s televizním magnátem Gregem Berlantim (Arrow, The Flash, Supergirl) nový komiksový seriál od DC, tentokrát zaměřující se na… (více)

Oběti pro Schwarzeneggerovu vybíjenou

Oběti pro Schwarzeneggerovu vybíjenou

28.07.2012

Arnold nedávno dotočil se Slyem The Tomb, chystá se na nadpřirozený akční masakr Unknown Soldier (zahraje si v něm anděla pomsty, seslaného na bezohledného výrobce zbraní a jeho soukromou armádu) a… (více)

Reklama

Reklama