Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (více)
USA, (1966–1969), 65 h 51 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Hrají:

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Majel Barrett, Grace Lee Whitney, John Winston (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Posádka hvězdné lodi Enterprise pod velením kapitána Kirka se noří hluboko do vzdálených koutů vesmíru, aby objevila nové světy a civilizace. (Netflix)

Recenze uživatele RedDuck k tomuto seriálu (44)

Star Trek (1966) 

Původní seriál Star trek má některé výborné epizody, většinu průměrných a pár otřesných. Nicméně nastavil standardy a často se jimi další série inspirují. Nejvíce se mi líbili diplomatické díly, kde bylo minimum akce a více dialogů a myšlenek. Posádka byla fajn, nadčasovou se stala postava Spocka. Další hlavní protagonisty byl většinou kapitán Kirk, Spockův protipól, doktor "Kostra" McCoy a trochu níž inženýr Scotty. Do srdce se mi z vedlejších zapsala hlavně Uhura. Je tu několik společných známek originální série. Vedle dobově přehnaného herectví a papundeklových kulis, téměř v každém díle zařve nějaký červený, v každém dílu je vedle hlavních chlapů nějaká nová krásná ženská v minisukni a umělá romance...Nejlepší díly podle mě: The Trouble with Tribbles, Journey to Babel, Is There in Truth No Beauty? Nejsilnější je 2.série. ()

Kam se dosud člověk nevydal (1966) (S01E01) 

Klasické téma, které se objevuje napříč celou sérií. Člověk dosáhne božských schopností a tato moc ho korumpuje, Gary Lockwood se role ujal dobře. Také škoda doktorky, ta mi přišla charismatičtější než doktor v následujících dílech. ()

Manévr s korbomitem (1966) (S01E02) 

Zajímavá myšlenka blafování s překvapivou pointou bohužel neodtáhne celých 50 minut. Většinu času jsem se nudil. ()

Muddovy ženy (1966) (S01E03) 

Líbil se mi podvodník Mudd, jakoby přišel z jiného žánru:) Zápletka také zajímavá a téma co muži chtějí a otázka sebevědomí je také fajn. Velmi vtipná epizoda. ()

Nepřítel v nás (1966) (S01E04) 

Znovu zajímavá myšlenka, ovšem zase do stopáže nedokázali tvůrci dostat dostatek děje, aby se člověk nenudil. Začínám mít dojem, že Star Trek by byl výrazně lepší pokud by jednotlivé díly měly 30 minut. ()

Past na muže (1966) (S01E05) 

Zase další svádějící mimozemšťan, zase to trochu kazí jeho nepochopitelná psychologie a motivace. ()

Čas obnažení (1966) (S01E06) 

Posádka je nakažena nemocí, po které se chovají jako opilí. Tento motiv se v dalších dílech také v různých variacích objeví, stejně jako tady to vede ke vtipným situacím a možnost poznat známé postavy jinak. ()

Tajemný Charlie (1966) (S01E07) 

Podobně jako pilot, tady ovšem člověk nemá přímo božské schopnosti a pořád vyhledává společnost. Ze začátku je to to velmi vtipné a vidět Spocka hrajícího a Uhuru zpívajcí je fajn. Bohužel tu není žádný pokus mu vysvětlit to, co uměl strýček Spidermana, že s velkou mocí přichází i velká odpovědnost. A to mě trochu iritovalo, posádka dělá všechno špatně. Naštěstí přijde Deus ex machina. ()

Rovnováha hrůzy (1966) (S01E08) 

Tak tato bitevní epizoda se povedla. Střet dvou kapitánů a posádek, navíc se konečně dozvím něco o Romulanech. ()

Dýka v mysli (1966) (S01E10) 

Skvělý díl, poprvé jsem si všiml i nějakých hereckých výkonů. Uprchlý Morgan Woodard skvěle ztvárnil člověka po těžkých experimentech s myslí. Zloduch James Gregory byl zase správně okouzlující. Zezačátku z naivně působící Marianny Hill se vyklubala první opravdu silná žena, co aktivně zachránila kapitána. Přijde mi až škoda, že působnost těchto postav začala a skončila tímto dílem. ()

Miri (1966) (S01E11) odpad!

Velký špatný. Planeta totožná Zemi, nic z toho nevyplývá. Přestárlé děsivé a dementní děti. Pobočník kapitána členkou výsadu jen pro vytvoření zápletky. Nesmyslné chování posádky, opouštějící vybavení bez důvodu. ()

Sedm z Galilea (1967) (S01E13) 

Tento díl nemá téměř žádnou myšlenku či děj. Vše ale vynahrazuje Spock ve vedoucí pozici a jeho interakce s dalšími členy výsadku. ()

Vojenský soud (1967) (S01E14) 

Pěkné soudní drama s překvapivou pointou. Bolesti je zase to chování postav, jako že záporáka jde zadržet kapitán sám. ()

Dovolená (1966) (S01E17) 

Odpočinkový, příliš táhnoucí se díl. ()

Zeman z Gothosu (1967) (S01E18) 

Q zmixovaný s Charliem. Potěší, že posádka mu párkrát udělá čáru přes rozpočet, nepotěší konec deus ex machina. ()

Aréna (1967) (S01E19) 

Souboj kapitána překročil hranice Star Trek univerza a zařadil se mezi nejkomičtější souboje vůbec. ()

Dveře do vesmíru (1967) (S01E20) 

Dobrá zápletka, špatné zpracování. ()

Zítra bude včera (1967) (S01E21) 

"Unesený" pilot byl zajímavý a celkově dobře zpracováno zamyšlení nad časovým paradoxem. ()

Návrat Archonců (1967) (S01E22) 

Ovládání skrz telepatii je dobrý nápad, ale dokázal bych si představit zajímavější kulisy a mimozemskou civilizaci než lidi ve fracích. ()

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama