Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (více)
USA, (1966–1969), 65 h 51 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Hrají:

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Majel Barrett, Grace Lee Whitney, John Winston (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Posádka hvězdné lodi Enterprise pod velením kapitána Kirka se noří hluboko do vzdálených koutů vesmíru, aby objevila nové světy a civilizace. (Netflix)

Recenze uživatele sirien k tomuto seriálu (83)

Star Trek (1966) 

VELMI milé překvapení. Šel jsem si pro křečovitě-úsměvný starý seriál a místo toho jsem dostal obsahově kvalitní pravověrné sci-fi staré školy. Samozřejmě, pár dílů z dnešního pohledu ulítlo a je potřeba je brát s rezervou - ale mnoho jiných zkoušku časem naopak obstálo až nečekaně dobře. Zajímavé je, že ikonické díly (popř. scény z nich) co "zná každý" nejsou moc reprezentativní pro seriál jako celek, takže člověk k seriálu přistupuje s ne úplně správnými očekáváními. Dost věcí je i jinak, než jak to "všichni vědí" - Kirk není děvkař (ve 3. sérii má až moc sex-appealu, ale to je o něčem trochu jiném), Uhura a Čechov vlastně nemají tak velkou rli, McKey je spíš hysterik než moralista, produkce je zpravidla lepší, než gumové masky a trapné kartony atd. Plus ikonické u tohoto seriálu neznamená nutně "dobré" nebo "nejlepší". Dost věcí funguje ve filmech líp, než v seriálu - např. vztah Spocka a McKoye ve skutečnosti žádný zázrak není (a to i stranou epizodnosti seriálu, která brání vývoji) a díly které stojí na interakci Spocka a Scottyho nebo i Spocka a Kirka jsou ve skutečnosti o dost silnější. Bohužel, kvalita postupně klesá - první série je excelentní, druhá je pořád velmi dobrá, ale už trošičku ztrácí a třetí je pořád dobrá, ale je vidět, že seriál šel dolů - jak produkčně, tak ale i kvalitou námětů a scénářů. Fanoušci co litují, že nebyla s04, by se možná měli zamyslet, jestli by jí skutečně chtěli. ()

Série 1 (1966) (S01) 

Extrémně epizodní, takže k sérii jako takové je těžké něco napsat. Obecně to je lepší, než jsem čekal - většina dílů je velmi dobrých, najde se nemálo skutečně výborných a ani ty "špatné" vlastně nejsou úplně "špatné" (rozhodně lepší, jak DS9 průměr). Škoda toho, že díky nulové návaznosti jsou vztahy postav prakticky statické a bez jakéhokoliv vývoje - a totéž platí pro charaktery jako takové. ()

Kam se dosud člověk nevydal (1966) (S01E01) 

Silný 3*, ale ta zápletka je přetažená a na konci zbytečně přehnaná (plus námět je až trochu moc podobnej dílu Charlie X) Jako pilot... s přihlédnutim ke stavu žánru v dané době vlastně neni špatný. ()

Manévr s korbomitem (1966) (S01E02) 

Ten konec je trochu nízkorozpočtovej, nicméně - 50 minut reálnýho napětí ze svítící krychličky a koule, to se skutečně moc často nevidí. ()

Muddovy ženy (1966) (S01E03) 

Roztomil šedesátky :D ()

Nepřítel v nás (1966) (S01E04) 

Tohle je ve skutečnosti hlubší, než by se na první pohled zdálo. I ten "nevyvážený" pohled na ono rozdělení tam má určité sdělení. Celkově velmi hezky udělané SF "staré školy". ()

Past na muže (1966) (S01E05) 

(viděno jako s01e01) - slabé 4*; hezky udělané, dneska tomu bohužel už chybí tempo (což je dané zastaráním). ()

Čas obnažení (1966) (S01E06) 

Funkční provázaná dvoj-zápletka psychiku ovlivňující nemoci spolu s obletem nestabilní planety, byť teda ten závěr s časoprostorem by si zasloužil spíš vlastní epizodu sám o sobě. Celkově tenhle formát "jinak se chovajících postav, protože X" zpravidla moc nemusim, ale tady vcelku fungoval. ()

Tajemný Charlie (1966) (S01E07) 

Kvalitní námět. Provedení... není špatný, byť místy trochu hrubý a čas epizody ne úplně využitý. Škoda, že některé zajímavé otázky na konci jsou zodpovězené tak úsporně. ()

Rovnováha hrůzy (1966) (S01E08) 

První zjevení Romulanů plus hezký bitevní díl ve starém stylu (hodně napětí s jen trochou střílení, ale o to účelnějšího). Škoda jen, že scénáristi tak nějak podceňují / nezohledňují rozsáhlost vesmíru, v němž se boj odehrává. Trochu mi kazilo dojem, že mi námět hrozně připomínal druhoválečné filmy z bitvy o Atlantik (vč. "vypouštění nafty") a nepřinesl nic moc navíc. (Mimochodem obvykle lacinost/stáří efektů neřešim, ale když na vesmírné lodi začne po zásahu padat ze stropu beton a prach jak v baráku, tak to je už fakt trochu moc... :D ) ()

Z čehopak se vyrábějí děvčátka? (1966) (S01E09) 

Tohle bylo v mnoha směrech možná nejlepší zpracování tématu, co sem v televizi/filmu kdy viděl. Později byla věc samozřejmě rozvedena jinde v různých hlubších/konkrétnějších detailech, ale celková myšlenka je tu zachycaná velmi zajímavě v celé šířce své problematiky. ()

Dýka v mysli (1966) (S01E10) 

Jako... je to dost dobrej díl, ale bohužel stojí hodně na napětí a "akčním dramatu" a to dobové provedení s pomalejším tempem citelně zestárlo :/ První půlka stojící na nejisté atmosféře a těžko postihnutelném problému kdesi v pozadí byla výborná, ale druhá půlka kdy se to převrátilo do "standardní šablony" podobných věcí tomu pocitově dost ubrala. Ale zase zejména s přihlédnutím k USA původu to má docela pokrokový námět co do podoby resocializace, což si tu čtvrtou hvězdičku zaslouží. ()

Miri (1966) (S01E11) 

hm. Slabej námět a nešťastný zpracování s hromadou zbytečnejch věcí (kopie Země - WTF?) Nejvíc mě asi bolelo zpracování dětí co působilo jak z debilního starýho komediálně-rodinnýho filmu se zpívánim. ()

Jeho Veličenstvo vrah (1966) (S01E12) 

Hezká dramaticky pátrací shakespearovská konverzačka. Škoda, že některé motivy nebyly ideově prozkoumané do hloubky. ()

Sedm z Galilea (1967) (S01E13) 

Spok... obklopenej idiotama. Bylo by fakt krásný, kdyby do protikladu k chladné logice bylo někdy dané něco jiného, než doslova stupidní pocitečky (který sou v kontextu situace naprosto nepatřičný, zvlášť pro trénované astronauty hvězdné flotily v krizové situaci). Plus by nebylo od věci, kdyby scénáristé co chtějí rozebírat logiku třeba... znali rozdíl mezi logikou a natvrdlostí :( ()

Vojenský soud (1967) (S01E14) 

Hudební podkresy sou místy na facku a ten závěr je zbytečně akční z povinnosti, ale jinak to trpí hlavně tím, jak moc se tenhle typ zápletky stal "standardem" co se najde snad v úplně každém jednom seriálu a s časem vyvinul a řemeslně vybrousil tak moc, že tahle "ranná inkarnace" věci působí až "roztomile". Na druhou stranu, jinak to je udělané vcelku dobře a svým způsobem tomu čas i prospěl - dneska tam je zajímavá přidaná hodnota toho podívat se na na jednu stranu velmi přesnou, na stranu druhou ale zároveň velmi naivní představu o počítačích a počítačových záznamech. (Spok "programující" šachy pro počítač je pak jen úsměvná perlička navíc - zejména ve světle relativně nedávné Alphy Zero.) ()

Zvěřinec - 2. část (1966) (S01E16) 

ok, tohle byl fakt hezkej způsob jak zužitkovat nepoužitou původní pilotní epizodu. Zejména s ohledem na to, že luxus zkouknout si ten pilotní díl jen tak na začátek i s Roddenberyho předmluvou máme až v posledních internetových letech, takže pro původní diváky to byl vlastně příběh v příběhu. (Popravdě, s ohledem na tenhle dvoudíl bych i chápal, kdyby se Cage v televizi vůbec nevysílala) ()

Dovolená (1966) (S01E17) 

da faq? Ok, asi "novoroční" epizoda... jako, fun a ok, ale bohužel to provedení hrozně zastaralo - pro mě je to dneska už příliš zacyklený, vtipy se poněkud moc opakujou a ten příběh je moc triviální a bez většího vývoje. ()

Zeman z Gothosu (1967) (S01E18) 

velmi volná předloha budoucího Q? Celé to stojí na herecké one-man show antagonisty, která je naštěstí pro díl výborná. Narozdíl od jiných humorných dílů se tento dokonce zvládne vyhnout přehnané repetetivnosti a děj se nějak někam posouvá. Bohužel, ten závěr je brutálně anti-klimatickej a hrozně deus-ex-machina, což určiě nebylo odpustitelné ani v době vzniku. ()

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama