Reklama

Reklama

Bakaláři

(seriál)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, (1972–1987), 164 h 21 min (Minutáž: 5–58 min)

Předloha:

Ladislav Županič (povídka)

Hrají:

Vladimír Menšík, Martina Menšíková, Nina Popelíková, Nelly Gaierová, Martin Růžek, Ota Sklenčka, Iva Janžurová, Miloš Kopecký, Josef Bláha, Luba Skořepová (více)
(další profese)

Série(16) / Epizody(561)

Obsahy(1)

Ke svému názvu přišli Bakaláři až o něco později. První pořad se jmenoval Kufr za dveřmi. O příběhy na toto téma tvůrci požádali psychiatra Miroslava Plzáka, Jaroslava Dietla a Vladimíra Menšíka. Vladimír Menšík tehdy napsal povídku o manželovi, který při banální hádce rozkopl dvířka od kredence a kufr, do něhož je jeho žena uložila, aby je odnesl opravit, považoval za vyhazov. Diváci byli nadšeni, psali a přáli si pokračování. Jaroslav Dietl svolil, že bude pro nově vznikající pořad psát scénáře, ale kde neustále brát témata? Další nápad si poradil i s tímto problémem: výzva, aby diváci psali své příběhy, vyvolal až nečekanou reakci. Dopisy, které během následujících let přišli do televize, by se daly počítat na desetitisíce. Pořad dostal název Bakaláři vědy manželské. „Bakalář byl ve středověku učitel, člověk, který předával zkušenosti. Řekli jsme si, že našimi bakaláři budou právě diváci. Ať se o své zkušenosti dělí, ať je předávají druhým,“ prohlásila Libuše Pospíšilová. Témata, která přicházela, však měla daleko širší okruh. Lidé se psali i věci, které dosud nikomu nesvěřili. Jeden z dopisů dokonce začínal slovy: „To bych neřekla ani panu faráři...“ A tak nakonec zůstali jednoduše jen Bakaláři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele 6thSun k tomuto seriálu (69)

Manželská hra (1972) (S01E01) 

Pokračování textu distributora: "Při prudké hádce se Alena o kufr poraní, když si zalomí prst o držadlo. Při pokusu o vyproštění ji manžel nechtěně strhne nehet a zlomí druhý prst. Nakonec urve manželce celou ruku a všude je krve jako při zabijačce." Tak takhle úplně to nebylo, ale mohlo klidně být, protože kameraman moc neřeší, jestli drží pevně nástroj, má zaostřeno nebo zabírá obě postavy v celku, Hanzlík celou dobu žvejká jako dobytek a v bytě kdosi náhodně zavírá dveře, aniž by to kdokoli - třeba režisér - řešil. I přes tuhle tvůrčí anarchii ale stojí povídka za vidění, protože chemie mezi Hanzlíkem a Čočkovou překvapivě dobře funguje. ()

Vkladní knížka (1972) (S01E07) 

Největší hodnotou a (v)kladem této povídky je Slávka Budínová. ()

Knedlíky (1973) (S02E01) 

V dnešním programu byly k vidění dvě bakalářské povídky. Jedna tato, Knedlíky, a pak ještě Vajíčka. Což si říká přímo říká o nějaký kulinářský vtip, který ale neudělám, protože by to bylo moc laciný (asi jako knedlík s vajíčky k večeři). ()

Psí život (1973) (S02E02) 

Moc smyslu to nedává, tak aspoň, že se to nebere vážně. ()

Klavír (1973) (S02E15) 

...protože Sovák. ()

Deštník (1974) (S03E01) 

Dneska už bych Vančurový nic nekoupil, ale tenkrát, když byla jako panenka z božských hvozdů, modrý z nebe bych ji snesl! Hanzlík dělal škrta a byl za to po právu potrestán. ()

Klec (1974) (S03E03) 

Menšík si prej s dětma jako táta moc nehrál, jak byl furt v luftě, tak tady jim to vynahradil trochu. ()

Úklid (1974) (S03E07) 

Mimořádně bezzubý příběh, jehož jedinou výhodou je, že si u něj člověk může v pohodě uklidit bejvák. ()

Trabant (1974) (S03E08) 

Nečekaně hořký výplach pro všechny, kdo čekali vtipnou taškařici (jako třeba já) aneb Bakaláři na téma: Jak si nás Dudek s Dietlem podali. ()

Večeře (1974) (S03E14) 

Tomuto příběhu ne že by chyběl dějový oblouk, on obsahuje přímo brutální subžánrový zlom, kdy se z komediální frašky první poloviny dostaneme bez přípravy do závěrečného rodinného dramatu, které ovšem funguje mnohem méně, než ona vtipná část. Tu bych si uměl představit daleko obsáhlejší, bavilo by mě sledovat, jak vychcaná Stella s Čestmírem obcházejí široké příbuzenstvo a neomaleně vyžírají jejich zásoby. Jenže uvědomělej synátor nedal této hypotetické zábavě nejmenší šanci. ()

Prkno (1974) (S03E19) 

Příběh, kdy manžel zjistí, že je dřevo, zatímco manželka zjistí, že je rozená truhlářka. Do toho jim furt do bytu leze soused, kterej jako z udělání chválí zhola průměrný manželčiny výtvory. To musí mít jediný racionální vysvětlení, a to, že onu manželku sám hobluje. ()

Stokoruna (1974) (S03E28) 

Byla by to slušná povídka, kdyby jen nebyla postavená na maximálně debilním "zvratu". ()

Med (1974) (S03E29) 

Tento bakalářský příběh je vtipný a na rozdíl od řady jiných mě vůbec neMEDil. ()

Útěk (1974) (S03E30) 

Jednu hvězdu sežere pouze nezajímavá pátrací akce, jinak vrcholně cituplné a dojemné. ()

Davídek (1974) (S03E34) 

Příběh o kokůtkovi, kterýmu na ženských vadí všechno, ale pro účely tohoto dílu zjistí, že mu na nich vlastně nevadí nic. Zajímavá byla scéna, kdy si přisedne na lavičku k Macháčkový, která je ale od něj celou dobu odtažena do záklonu, jako kdyby mu ukrutně táhlo z kabiny. ()

Dveře (1974) (S03E37) 

Jo, tenkrát byla bytová situace napjatá, takže asi často docházelo k podobným psycho scénám, sranda je, že o tom ještě točili povídky a nutili na to lidi po večerech koukat. ()

Schody (1974) (S03E38) 

Schody Schody doprovody, dejte příběh malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň zábavný a ne takhle ohavný. ()

Užovka (1975) (S04E04) 

Otec se synem si z bytu udělají výběh pro nejrůznější havěť, přičemž se královsky baví tím, že je z toho žena (matka) k smrti vyděšená. Vydíráním hodným nejvýkonnějších sociopatů ji ale donutí podvolit se. A ještě je v tom podporuje veselá bakalářská znělka. ()

Dům (1975) (S04E05) 

Nejzajímavější na této bakalářské epizodě pro mě bylo zjištění, že Marek Vašut vypadal v dětství jako Michal Horňák. ()

Kotník (1975) (S04E19) 

Kopeckého vymlouvání neodolatelný, jinak bída. ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama