Reklama

Reklama

True Blood: Pravá krev

(seriál)
  • Česko Pravá krev (více)
Trailer 2
USA, (2008–2014), 70 h 2 min (Minutáž: 43–62 min)

Tvůrci:

Alan Ball

Předloha:

Charlaine Harris (kniha)

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Carrie Preston, Alexander Skarsgård, Todd Lowe (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(80)

Mysteriózní příběh s prvky hororu, satiry i erotického thrilleru vychází z fantaskního předpokladu, že upíři skutečně existují a tvoří svéráznou minoritu – podobnou třeba homosexuálům, náboženským sektám či národnostním menšinám. Poté, co byla vynalezena umělá krev (odtud originální název seriálu), kterou lze běžně koupit v obchodech či u benzínek, upíři už nemusejí požírat lidi a mohou s nimi normálně koexistovat. O jejich právech a způsobech integrace se vedou debaty v televizi. Jednu z nich lze zahlédnout hned v první epizodě…

Dějištěm napínavého i vtipného dramatu s řadou sexuálně otevřených scén je fiktivní městečko Bon Temps v Louisianě. Hlavní hrdinkou příběhu je servírka Sookie Stackhouseová (Anna Paquinová), obdařená nadpřirozenou schopností. Dokáže slyšet to, co si lidé skrytě myslí. Vzhledem ke své výjimečnosti to ale v životě nemá jednoduché… V městečku, kde se všichni navzájem znají (a jež vzdáleně připomíná dějiště slavného Lynchova díla Městečko Twin Peaks), se jednoho dne objeví skutečný upír Bill Compton (Stephen Moyer). Charismatický muž, jenž nepatří mezi obyčejné smrtelníky a vzhledem ke své dlouhověkosti věku pamatuje občanskou válku, se stane objektem hrdinčina zájmu. Jeho příchod, podobný zjevení tajuplných cizinců z westernů, však předznamená sérii morbidních úmrtí, která vedou k nejrůznějším podezřením...

Další klíčovou postavou je hrdinčin bratr Jason (Ryan Kwanten), který rád obšťastňuje ženy ve svém okolí a libuje v drsných erotických praktikách. Jinou důležitou figurou je hrdinčina nejlepší kamarádka – prostořeká černoška Tara (Rutina Wesleyová), která lidem říká, co si o nich myslí a má kvůli tomu problémy v zaměstnáních. Další zásadní postavou je hrdinčina vlídná a tolerantní babička (Lois Smithová), jež má zájem o historii. Další figury tvoří vzorek obyvatel typického amerického maloměsta…

Seriál True Blood – Pravá krev, realizovaný podle románu Charlaine Harrisové nabízí řadu analogií a interpretací. Mnohožánrovou koláž lze vnímat jako alegorii o současné Americe, paralyzované strachem po teroristických útocích z 11.září. Také jako satiru o obskurních subkulturách a jejich roli v konzumních společenstvích. Také jako polemiku s rasismem, xenofobií a dalšími předsudky, pramenícími z lidské omezenosti. Také jako drsnou karikaturu nejrůznějších popkulturních ikon… Spletitý příběh se dá vnímat i jako úvaha o riziku poznání, jež otvírá nepoznané sféry, může však znamenat i propad do pekel… Podle scenáristy Alana Balla - laureáta Oscara i ceny Emmy - jde o "popcornovou zábavu pro chytré", zalidněnou pestrou škálou rozporuplných existencí. Se seriálem True Blood - Pravá krev, který převrací naruby schémata běžných televizních soap-oper, se můžete těšit na unikátní zážitky... (HBO Europe)

(více)

Videa (65)

Trailer 2

Recenze (775)

HAL 

všechny recenze uživatele

Strašlivá krávovina, která je na žánr upírských filmů spíš pitomou parodií než jejím koukatelným zástupcem. Celkově nápad na normální soužití společností upírů a lidí, přičemž oba mají moc rádi krev těch druhých ačkoli ji nutně nepotřebují, by mohl být hodně zajímavý... ale to by musel být v mnohem extrémnější podobě než je tahle velmi umírněná rádobycool teen romantika šitá akorát na míru MTV generaci. Děj a prostředí nemá ani špetku uvěřitelnosti a vlastně to ani moc nedává smysl - lidi v okolí hlavních postav chcípají jedna po druhé a nikoho to přitom moc nevzrušuje, na upíry všichni nadávají a bojí se jich, ale stejně tak je milují a obdivují... a to včetně starých bigotních babiček nad hrobem kterým vůbec nevadí že jí ten nejdůležitější nejspíš žere sousedy a klátí vnučku, ale ještě si s ním ráda nostalgicky zavzpomíná na občanskou válku (WTF?!...) Všechny postavy obecně jsou odporní a vylízaní vidlácí a nenáviděl jsem je od prvního okamžiku, navíc většinou jsou zahrané asi jako postavy v průměrném pornu (nejen tím že vůbec neumí hrát, ale i tím že pořád souloží). No, viděl jsem už i horší seriály a hodně tomu určitě přidal i PŘÍŠERNÝ český dabing, ale každopádně mě to hodně zklamalo a mnohem radši než tohle bych se pustil do nakoukávání imho dosti pitomé Buffy (kterou taky považuji v rámci žánru za pořádný výsměch... byť jsem viděl jen pár dílů). 4/10 ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

1. SÉRIE mě nadchla, byl v ní čitelný rukopis Alana Balla (Americká krása, Odpočívej v pokoji), byla to dostatečně ujetá, zvláštní, satirická seriálová jízda. A přestože upírským tématům zas tak moc neholduji, seriál si mě získal. (100 %) /// 2. SÉRIE mě ale trošku zklamala. Už tu nejde jen o upíry, telepaty a ve zvířata se proměňující lidi. Tvůrci zacházejí stále dál v rovině nadpřirozena a celé už to začíná působit jako hodně přitažené za vlasy. Stále mě sice zajímá, jak se budou ve třetí sérii vyvíjet osudy hlavních hrdinů, ale druhá série je ve srovnání s tou první jen lehký nadprůměr, holt laťka byla nastavena hodně vysoko. Uvidíme, zda se tvůrci budou i nadále snažit diváka především šokovat, a to i na úkor příběhu. Doufám, že ne. (70 %) /// 3. SÉRIE se rozjela ve vysokém tempu a já si nemohu ani v nejmenším stěžovat... vskutku pekelná jízda... až natolik, že jsem se rozhodla zapomenout na rozpačitou druhou sérii, napálit seriálu zpátky těch 5 hvězdiček a zařadit ho do své seriálové topky. (100 %) /// 4. SÉRIE je pro mě jednoznačně zatím nejlepší. A to jsem ze třetí řady byla hodně moc nadšená. Jak to kurňa ten Alan Ball dělá, že dokáže neustále tvořit takovéhle geniální věci? :-) A prosila bych Emmy pro Fionu Shaw (Marnie), ta herečka je prostě neskutečná! (100 %) /// 5. SÉRIE byla trochu jako na houpačce a svojí "přeplněností" mi trochu připomínala druhou řadu. (80 %) /// 6. SÉRIE měla velmi solidní rozjezd, ale s přibývajícími díly to bylo celé takové nahoru-dolu a absence Alana Balla v tvůrčím týmu začala být citelně znát. Naprosto zbytečné scény s vlkodlaky a Samem se postaraly o pořádnou porci nudných momentů a WTF finále to vše jen dorazilo. (70 %) /// Závěrečná řada je hodně velká slabota. Alane Balle, co ti to ti neschopní scenáristé provedli se seriálem? Jeho odchod byl znát už v šesté sérii, ale co zbylí tvůrci předvádějí ve finálové řadě, je parodie sebe sama a takovéhle zakončení si True Blood rozhodně nezasloužilo. Tak tedy sbohem. 7. série - 50% --- Nejoblíbenější postavy: Eric Northman (Alexander Skarsgård), Russell Edgington (Denis O'Hare), Pam De Beaufort (Kristin Bauer van Straten) --- Nejzábavnější postavy: Terry Bellefleur (Todd Lowe), Andy Bellefleur (Chris Bauer) --- A na závěr výrok Alana Balla, který dokonale vystihuje jeho seriál: "To me, vampires are sex. I don't get a vampire story about abstinence. I'm 53. I don't care about high school students. I find them irritating and uninformed." ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

´TRUE BLOOD´ potkal stejný osud, jako seriál ´HEROES´. Zahlcenost a přeplácanost. 1.sezóna byla ještě vynikající. Svět lidí i svět upírů ctil pravidla logiky, byl jasně vymezen a jejich prolínání bylo zajímavé a divácky atraktivní. Stejně jako jeho hlavní postavy, ať už šlo třeba o důstojného upíra Billa, přitepleného Lafayetta, na sexu závislého Jasona Stackhouse, či chlapáckého šerifa Bellefleura. 2. a 3.sezóna ještě pokračovaly v jakžtakž snesitelném nastoleném trendu, navíc 3.série přinesla nejzábavnější postavu celého seriálu – výřečného upíra Russella Edgingtona. Jenže počínaje 4.sezónou se tým kolem Alana Balla zcela utrhl ze řetězu a zaplavil seriálový svět bizarními, nesmyslnými dějovými liniemi s ještě bizarnějšími postavičkami, jakoby se snažili vyplnit těch 600 minut jedné řady a nevěděli už, kudy kam. To vše podle vzoru pohádky ´Jak pejsek s kočičkou vařili dort´. Takže po těch všech měňavcích, panterech, vílách s plazmovými paprsky, voodoo příšerách, čarodějnicích, ohnivých duchách a upířích kastách jsem už jenom čekal, kdy se objeví třeba ufouni, nebo se odněkud vyloupne krvežíznivá Godzilla. Když v průběhu 5.sezóny , ve scéně, kdy duch v podobě ohnivého golema pronásledoval kuchaře Terryho, jsem si sám sobě položil otázku: „Co tady v tom rozpohybovaném bizáru ještě dělám?“ a sáhl jsem s chutí a neomylně po tlačítku DELETE. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Nemám rád filmy/seriály o upíroch. Vôbec sa mi to nezdá zaujímavé, pretože ak sa z deju vytratí dobová výprava, ktorá pre mňa charakterizuje upírov.. nemám sa na čo pozerať. Ľudia zafarbený make-upom na bielo s dvoma väčšími zubami, to mi dva krát zaujímavé či dokonca horovové nepríde. Možno aj preto som Tru Blood hneď odpísal, ale keď to už beží (opäť) na HBO pozriem sa na to. Videl som zatiaľ prvé dve časti a som šokovaný. Zase vidím nedobových upírov resp. ľudí zafarbených na bielo s dvomi väčšími zubami. Ale všetko ostatné je úplne dokonalé. Nebudem zbytočne vypisovať všetky klady. Tru Blood ma dostal, je to Twin Peaks 21. storočia.(Hodnotenie udelím po pozretí viac epizód, aby moje činy neboli unáhlené :) Zatiaľ 90%) ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Po slabším úvodu (první dva díly, v nichž se především souloží) vynikající záležitost s dobře vykreslenou psychologií postav, dialogy na úrovni a především skvěle vykresleným dějem s mnohými zákrutami. Ball se nezastaví před ničím a na krátké sezónní ploše (skvěle padnoucích 12 epizod o necelé hodině stopáže) servíruje jak trefnou kritiku společnosti okořeněnou popkulturními odkazy, tak osudy jednotlivých postav, z nichž jsou až na ty s otravnou černošku a její chlastající matkou (tyhle dvě bych prostě střílel) všechny neskutečně zábavné a hlavně pohlcující. Nechybí napínavé cliffhangery (přímá návaznost dílů), vyvážené množství romantiky, hororu a humoru a ani hlubka (do detailu promyšlená mytologie upírů, xenofobní chování lidí, naznačení, že v budoucnu nepůjde jen o vztahy vampire-human). Zkrátka další seriál, který nutí diváka sledovat další a další díly, i když by měl dávno spát, anebo pracovat. 8+ a snažně všechny prosím, aby se si sehnali originál a ukázali HBO a jejímu otřesnému dabingu, vraždícímu všechno dobré, prostředníček. ()

Galerie (1 692)

Zajímavosti (29)

  • Anna Paquin (Sookie Stackhouse) a Stephen Moyer (Bill Compton) se vzali 21. srpna 2010 v Malibu. V září 2012 se dvojici narodila dvojčata (kluk a holka). (megan017)
  • Každý díl seriálu má název podle nějaké písně, která se objevila na soundtracku dané epizody. (Tom Riddle)
  • Jason (Ryan Kwanten) stopne auto a doběhne k němu. V dalším záběru však k autu dobíhá znova. (Geriel)

Související novinky

Sex ve městě se vrací

Sex ve městě se vrací

11.01.2021

Populární dámský seriál Sex ve městě se vrací s novou řadou na streamovací službě HBO Max. Oznámení přišlo čerstvě od hlavní hvězdy seriálu Sarah Jessicy Parker s hashtagem #AndJustLIkeThat… (více)

Epický Warcraft našel své hrdiny

Epický Warcraft našel své hrdiny

06.12.2013

Chvíli se uvažovalo o Colinu Farrellovi (dokonce se vyjádřil, že četl scénář a moc se mu líbil), ale nakonec bude hlavní hvězdou podle všeho Ben Foster. Jeden z nejlepších a zároveň nejméně… (více)

Christoph Waltz na stopě muže z rodu opic

Christoph Waltz na stopě muže z rodu opic

01.10.2013

Ano, řeč je o nové adaptaci Burroughsova Tarzana. Projekt, ve kterém si urostlého vládce džungle zahraje hvězda seriálu Pravá krev Alexander Skarsgard, byl zhruba půl roku zpátky dočasně pozastaven.… (více)

Reklama

Reklama