Reklama

Reklama

Ve jménu vlasti

(seriál)
  • USA Homeland (více)
Trailer 2
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2011–2020), 84 h 32 min (Minutáž: 45–84 min)

Hudba:

Sean Callery

Hrají:

Claire Danes, Mandy Patinkin, Rupert Friend, Damian Lewis, Maury Sterling, F. Murray Abraham, Morena Baccarin, Jackson Pace, Morgan Saylor, Elizabeth Marvel (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(96)

Národní hrdina, nebo zakuklený terorista? Damian Lewis a Claire Danesová rozehrávají nebezpečnou partii v oceněném americkém seriálu. Ve jménu vlasti je americký veleúspěšný televizní seriál Howarda Gordona a Alexe Gansy, založený na motivy izraelského televizního seriálu Hatufim (česky: Váleční zajatci), jehož autorem je Gide'on Raf. Seriál se pohybuje na hranici psychologického thrilleru a dramatu. Hlavními postavami jsou agentka CIA Carrie Mathisonová (Claire Danes) a příslušník americké námořní pěchoty Nicholas Brody (Damian Lewis). Brody byl zajat během mise v Iráku teroristickou organizací Al-Káida a osm let byl držen jako válečný zajatec. Poté je objeven americkou speciální jednotkou Delta Force a jako válečný hrdina se vrací do Spojených států. Mathisonová jej však podezírá, že jej Al-Káida zlomila a stal se z něj terorista. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (105)

Ve jménu vlasti (2011) 

Seriál Homeland mě chytil hned od prvního dílu a i mně přijde zvláštní,že mi nadšení vydrželo i po 60 epizodách.Předpokládám,že to bude tím,že je tak neuvěřitelně dobrý.Původně jsem ho chtěl úplně vynechat,protože jsem předpokládal tsunami patriotismu a patosu,ale dočkal jsem se příjemného překvapení.Jistě teroristé jsou ti zlí(ještě aby nebyli),ale ani ti největší hrdinové tady nemají čisté ruce a nejsou zrovna dobráci a nejsou v seriálu vykresleni jako tradiční sympaťáci za všech okolností.Damian Lewis byl tradičně výborný,Claire Danes je naprosto vynikající a scénář je tak dobrý,že se po každé ukončené řadě nemůžu dočkat začátku té další. // Po skončení osmé sezóny a celého seriálu jsem musel připsat nějakou tu větu, která by zchladila mé původní nadšení. Postupem času se totiž ukázalo, že se tvůrci od původního kurzu poněkud odchýlili, nejednou jsem měl dokonce pocit, že se úplně ztratili, což se nejvíce projevilo úpadkem v sedmé řadě a v Disneyho finále v osmé sérii. I přes tyto připomínky považuji i dnes Homeland za povedený seriál, který mě po většinu času velice bavil. ()

Série 1 (2011) (S01) 

První sezónu musím ohodnotit jako luxusní špionážní zážitek. Claire Danes a Damian Lewis působí ve svých rolích velice přirozeně, což je skvělé, protože se mi už stalo, že mi nešťastné obsazení dokázalo úplně zkazit zážitek z jinak podařeného filmu/ seriálu. Nejsem zrovna příznivcem Mandyho Patinkina, ale v Homelandu je jeho Saul perfektní, k tomu tvůrci přidali výborný námět i scénář, takže mě příběh od počátku chytil, a kdyby se někomu zdálo, že jsem k sérii příliš nekritický, bude mít zřejmě pravdu. ()

Ve jménu vlasti (2011) (S01E01) 

Málokdy se stane, abych si byl už po první epizodě seriálu jistý tím, že se mi bude líbit, ale tentokrát mě o tom tvůrci dokázali přesvědčit. Potěšilo mě obsazení jednotlivých postav, námět i jeho zpracování v podobě scénáře a těším se, jak se bude vše v průběhu dalších dílů vyvíjet. ()

Modlitba (2011) (S01E02) 

Druhá epizoda byla proti pilotnímu dílu lehce slabší, tvůrci se příliš zaměřili na zkoumání duševních pochodů Carrie a Brodyho a děj se příliš nehýbal z místa. ()

Čisté ruce (2011) (S01E03) 

Děj třetí epizody se už tolik nesoustředil na obě hlavní postavy, tvůrci rozvinuli vedlejší příběh z okolí saudského prince a dali jasně najevo, že se seriál všem americkým patriotům asi nebude líbit, vzhledem k tomu, jak se v něm CIA staví k postradatelnosti svých zdrojů. ()

Věrný sobě (2011) (S01E04) 

Přestože se děj podobně jako ve druhé epizodě kupředu příliš nepohnul, udělil jsem i pátou hvězdičku, protože mě baví výměna Velkého Bratra za Velkou Sestru i Brodyho vleklý boj s vlastní psychikou. ()

Slepé místo (2011) (S01E05) 

S pátou epizodou jsem byl velice spokojen, jen bych ji nedoporučil sledovat paranoikům, jejich stav by se mohl povážlivě zhoršit. Vždyť i já jsem při letmém pohledu do zrcadla zjistil, že je mi ten maník něčím podezřelý... ()

Dobrý voják (2011) (S01E06) 

Proti předchozí epizodě byl sice tento díl lehce slabší, ale nechtělo se mi snižovat hodnocení, protože se mi i tak zdál být kvalitní. V každém případě jsem se ani chvilku nenudil. 5*- ()

Víkend (2011) (S01E07) 

Sedmý díl přibrzdil tempo takovým způsobem, že jsem začal tušit úplné bezvětří a myslel jsem si, že se tvůrci nějak zapomněli a soustředili se jen na tělesné potěšení obou hlavních postav, v závěru se ale ukázalo, že bych dostal množství nových informací, kdyby je ovšem scénář nezakryl pěkně hustou mlhou. Takže, abych to shrnul, šlo o výbornou biologicko- meteorologickou epizodu. ()

Achillova pata (2011) (S01E08) 

Přestože jsem měl zpočátku pocit, že se děj dále komplikuje, v průběhu epizody se některé záležitosti naopak vyjasnily a závěr byl přímo dokonalý. Takže za mě spokojenost a žádná nuda. ()

Křížová palba (2011) (S01E09) 

Devátá epizoda pokračovala v tom, co osmá načala. Vnesla do děje více světla, takže se vyjasnilo to, co se zatím dalo pouze tušit. Baví mě to, že tvůrci nerozehráli seriál pouze jednostranně, nedělí vše jen na černou a bílou, spíše bych řekl, že sezónu zatím ovládla šedá. ()

Kongresman Brody (2011) (S01E10) 

Tvůrci v desáté epizodě poodhalili další ze svých záměrů a já jsem se opět dobře bavil. Špionážní filmy a seriály mě obecně baví, jen je vidět, že by se mělo změnit původní označení těchto příběhů: s dýkou a pláštěm. Dnes už by lépe vyhovovalo: s dronem a notebookem. ()

Vesta (2011) (S01E11) 

V jedenácté epizodě se odkryla i poslední část děje, která dosud zůstávala zahalena tajemstvím. Tvůrci se nepustili do žádných akčních sekvencí, ale zaměřili se na psychiku obou hlavních postav a zejména v případě Carrie to byla velmi zajímavá a intenzivní exkurze. ()

Marine One (2011) (S01E12) 

Závěrečná epizoda mě překvapila stopáží celovečerního filmu, ale musím uznat, že se každá minuta vyplatila. Od úvodního "domácího" videa se napjatá atmosféra udržela až do elektrizujícího konce a tvůrci dále pokračovali v rozpitvávání psychiky obou hlavních postav. Na rozdíl od předchozího dílu na mě tentokrát více zapůsobil způsob myšlení seržanta Brodyho, jeho hamletovské váhání bylo skvělé. ()

Série 2 (2012) (S02) 

S druhou sezónou jsem byl spokojen stejně jako s první řadou. Claire Danes bych mentální poruchu uvěřil pokaždé, když by na mě tak podivně zakoulela očima, Damian Lewis byl tradičně bezchybný a navíc mi přibyla nová oblíbená postava- Peter Quinn. Doufám, že v seriálu zůstane. Taky bych si přál více prostoru pro Fahrida Murray Abrahama, jeho Dar Adal by si to určitě zasloužil. ()

Úsměv (2012) (S02E01) 

První díl druhé sezóny slušně navázal na první řadu, tvůrci přišli na schůdný způsob jak dostat postavu Carrie zpět do centra dění a už po první epizodě mám jasno, opět mě to bude bavit. ()

Zpátky v Bejrútu (2012) (S02E02) 

Tvůrcům se to opět podařilo. I tentokrát mě v žádném případě nezklamali, k již tradičnímu vnitřnímu boji jednotlivých postav přidali i pořádnou dávku akce a neměl jsem co řešit, jasných 5*. ()

Stav nezávislosti (2012) (S02E03) 

Zajímavé, viděl jsem už třetí díl druhé sezóny a zatím jsem v seriálu nenarazil na epizodu, která by fungovala jen jako vata. Tentokrát sice nešlo o akční podívanou, ale já jsem si našel spoustu zajímavých momentů, takže jsem se opět výborně bavil. Taky mě nikdy nenapadlo, že by se měla profese krejčího řadit mezi zvlášť nebezpečná povolání. ()

Vůně nového auta (2012) (S02E04) 

Druhá sezóna mě zatím převelice baví, čtvrtá epizoda přišla s velmi zajímavým vývojem situace a já jen doufám, že tvůrcům jejich zápal vydrží co možná nejdéle. Naprostá spokojenost. ()

Otázky a odpovědi (2012) (S02E05) 

Pátou epizodu se tvůrci evidentně rozhodli vytvořit v komorním, či spíše sklepním duchu a povedla se jim opravdu milá, psychologiczna záležitost. Pokud zapomenu na Quinnovu "rybičku", nedošlo tentokrát na žádnou akci, přesto šlo podle mého o jeden z nejzajímavějších dílů. ()

Související novinky

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

Kdo se stane novým Hitmanem?

Kdo se stane novým Hitmanem?

11.01.2014

7 let stará adaptace videoherního Hitmana vydělala téměř 100 milionů dolarů (tj. čtyřnásobek svého rozpočtu). Timothy Olyphant se ale do jejího pokračování nikdy nehrnul a tvůrci dlouho zvažovali,… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

24.09.2013

65. ročník udělování cen Emmy, o nichž rozhodují členové The Academy of Television Arts and Sciences, nepřineslo žádné velké překvapení. Cenu za nejlepší dramatický seriál si konečně (a zaslouženě)… (více)

Reklama

Reklama