Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 1
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze uživatele D.Moore k tomuto seriálu (1)

Koruna (2016) 

První řadou jsem bezvýhradně nadšený. Dokonalé obsazení snad každé role, především tedy Alžběty, Philipa a Winstona Churchilla (doslova a do písmene geniální přeměna Johna Lithgowa), a poctivý konverzační scénář, který ovšem nepůsobí ani trochu divadelně strnule, naopak je (stejně jako třeba Královna) vyloženě určený pro takovouto strhující podívanou. K tomu všemu velkolepá výprava, nefalšovaná (velko)filmovost v každé vteřině a ten uvěřitelný pocit, že sledujeme "jak to doopravdy bylo", ačkoliv je nám jasné, že leccos mohlo být (a asi i bylo) jinak. Opravdu úžasné._____Ve druhé řadě je všechno jako v té první - opět po všech stránkách skvělá podívaná, máte pocit, že královskou rodinu poznáte doopravdy zblízka a vše prožíváte přímo s jejími členy. Velkým úkolem pro tvůrce bylo udržet laťku tak vysoko i bez Winstona Churchilla, který byl pro první řadu klíčový... Ale povedlo se to bez problémů. Naopak bylo možné věnovat více prostoru Margaret, Phillipovi a dalším._____Třetí řada drží laťku tam, kde byla - neposouvá ji výš ani niží, je prostě stejně skvělá. Řekl bych, že kvůli výměně obsazení ubírají hodnocení hlavně ti, kteří viděli třetí řadu hned po té druhé, pak rozdíl možná poznat bude. Já ho ale s odstupem nezaznamenal, naopak nejde nechválit Olivii Colman, Tobiase Menziese, Helenu Bonham Carter... Nejvíce mě ovšem překvapila postava premiéra Wilsona v podání Jasona Watkinse, jehož výkon a vývoj mě fascinoval stejně jako Lithgowův Churchill v první řadě. Z dílů co do kvality myslím vyčnívají Aberfan a Měsíční prach.______Čtvrtá řada Koruny stojí na trojici silných ženských postav Alžběta - Thatcherová - Diana, a je to dobře. Ne snad, že by jejich mužští spolu/protihráči neměli co říct, ale kolem těch tří se to všechno točí a je to jednoznačně správně - všechny jsou skvěle napsané a zahrané, nezapomenutelné. Herečky a herci, které jsem si oblíbil, mi budou v další řadě chybět, ale věřím, že jejich nástupkyně a nástupci budou stejně dobří. ()

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama