Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 3
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze uživatele neo93 k tomuto seriálu (4)

Koruna (2016) 

Výborný seriál pojednávací o britském impériu. Celý příběh se točí kolem královny Alžběty II. Vše začíná jejím sňatkem s Philipem, princem dánským a řeckým, jenž se musel zříct všech těchto dosavadních titulů a výsad. Následně děj pokračuje nečekanou smrtí krále Jiří VI a nástupem mladičké princezny na britský trůn. Sledujeme nejen její samotný vývoj, od mladé a nezkušené panovnice, která se postupným krůčky stala až mocnou a rozhodnou královnou Velké Británie, ale i další osudy její rodiny, blízkých spolupracovníků či tehdejšího slavného premiéra Winstona Churchilla. To, že má seriál takovou kvalitu, je zásluhou mnoha věcí, které se výborně doplňují. Už jen ten casting. Claire Foy, v roli mladé nezkušené královny, nemohla být snad lepší volbou. Její podoba se skutečnou Alžbětou je nesmírná, zároveň její herecký talent je též obdivuhodný. Pokud bych si měl někdy vybavit královnu v tomto mladém věku, tak přesně takto. Není to však pouze ona, která věrně zachycuje reálnou postavu, ale i další herečtí kolegové, kteří představují historické postavy jako např. princ Philip, dosluhující král Jiří, její sestra Margaret nebo již zmiňovaný předseda vlády Winston Churchill. Nedílnou součástí seriálu je rovněž velkolepá výprava. Je poznat, že tvůrci seriálu, těch sto milionů liber z rozpočtu nevyhodili jen tak. Zajímavým ozvláštněním jsou také časté flashbacky v jednotlivých epizodách, které nám ukazují malou Elizabeth v dětství, tak i to, co se bude odehrávat v současném příběhu. Seriál nám také poodhaluje dění na Buckinghamském paláci, které je nám normálním smrtelníkům skryto, jako jsou schůzky s premiérem, střídání osobních tajemníků či tak obyčejná věc jako telefonování do paláce. Suma sumárum, se jedná o výtečnou záležitost. Už se těším, až se podívám na druhou řadu. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Druhá řada výpravného dramatického seriálu o britské panovnici. A hned první epizoda začíná velmi zostra, když královna Alžběta II musí řešit válečný konflikt, týkající se kolem Suezského průplavu, tak se i vyrovnávat s odletem svého manžela Philipa na pěti měsíční cestu. Stejně tak s jakou intenzitou a kvalitou skončila první řada, začíná i ta druhá. A podobně, jak jsme sledovali podstatné události v životě královny a jejího okolí v minulé řadě, tak jej sledujeme i nyní, jen s tím rozdílem, že jsme se přesunuli v čase do 60. let 20. století. Možná jsem tušil, že i druhá série bude pokračovat v nastoleném tempu, ale rozhodně jsem nečekal, že bude stejně tak skvělá. Znovu se zaobíráme především Alžbětou a jejími královskými povinnostmi a problémy, které se kupí jeden za druhým, tak i samotnou monarchií, která se musí změnit, jít s dobou, nemůže si dovolit být staromódní, trvat na starých zvycích a tradicích. Mimo tento hlavní děj, prožíváme i osudy dalších postav, které dostávají v jednotlivých epizodách ještě více prostoru. Jako třeba její manžel Philip. Kromě již zmíněného odloučení od své manželky a následného sporu mezi nimi, zaujme pohled na mladého Philipa v internátní škole ve Skotsku, do které nyní nastupuje jeho vlastní syn Charles. Mimochodem se jedná asi o nejlepší epizodu druhé řady. Nezapomíná se rovněž ani na sestru královny, Margaret, která stojí ve stínu panovnice, a proto se chce za každou cenu, alespoň na chvíli, vymanit z tohoto stínu a být středem pozornosti. A v neposlední řadě nechybí ani např. rozporuplné setkání s americkým prezidentem J. F. Kennedym a jeho ženou Jackie. Všechno, co zdobilo úvodní řadu, se vrací, a to v té nejlepší možné podobě. Uvidíme, jak si tvůrci poradí s hereckou obměnou v třetí sérii, ale jistě se máme na co těšit. ()

Série 3 (2019) (S03) 

Již třetí řada úspěšného britského seriálu o královně Alžbětě II a její rodině. Asi největší rozdíl oproti předchozím dvěma řadám je samozřejmě v novém obsazení třetí řady. Hlavně co se týče samotné královny, byla změna dost výrazná. Přeci jen člověk byl už docela zvyklý na Claire Foy a najednou si zvykat na Olivii Colman nebylo jednoduché. Možná i proto se mi zpočátku některé epizody tolik nelíbily. Naopak u prince Filipa v podání Tobiase Menziese nebo sestry královny, Margaret, kterou skvělým způsobem ztvárnila Helena Bonham Carter, to bylo o poznání lehčí. Když ale pominu tuto skutečnost, seriál nám znovu výtečně zobrazuje podstatné události kolem britské koruny, jak ty osobní, tak ty mezinárodní. Ať už je to setkání Margaret s americkým prezidentem Johnsonem v Bílém domě, důlní neštěstí v roce 1966 v Jižním Walesu, při němž zemřelo 144 osob, z toho 114 dětí, natáčení dokumentárního filmu o královské rodině nebo let na Měsíc v roce 1969 a následné shledání s astronauty. Kromě známých postav, které již dostaly prostor v minulých řadách, mě velmi zaujaly epizody s princem Charlesem. Např. jeho oficiální přestavení jako anglického dědice trůnu, jeho seznámení s Camillou či jeho rozporuplný vztah s bývalým králem Eduardem VIII. Za mě rozhodně další povedená série, která je sice o něco slabší, oproti předchozím, díky zobrazovaným událostí či obsazení, ale i přesto se stále jedná o velmi kvalitní seriál. ()

Série 4 (2020) (S04) 

Již čtvrtá řada úspěšného a populárního seriálu, zabývající britskou královskou rodinou. A opět si seriál drží vysokou kvalitu. A tu hned vidíme v skvostné úvodní epizodě. V něm sledujeme úplně první setkání prince Charlese a jeho budoucí manželky, princezny Diany. Mimo to ovšem jsme svědky nástupu Margaret Thatcherové do čela britské vlády jako první premiérky v historii a to za neklidných časů, kdy sílí vliv irské republikánské armády, která následně nečekaně udeří na těch nejvyšších místech. Protnutí tří dějových linek do jedné klíčové scény asi v půlce dílu, byl výborný nápad. Ani v dalších epizodách však neklesá úroveň seriálu v napínavých a třeskutých scénách a událostech. Řeší se např. spor o Falklandy, které si samozřejmě nárokuje Argentina; vniknutí naštvaného, frustrovaného, bez práce žijícího Michaela Fagana až do ložnice samotné královny; střet dvou silných, ovšem také dost odlišných žen a to workoholické a zásadité premiérky s rovněž mocnou, ale také někdy uvolněnou královnou, která si dokáže najít i zábavu jako třeba při lovu na jelena nebo při skotském dovádění. Největší pozornost v celé řadě však budí samozřejmě princezna Diana. Od jejího začlenění do královské rodiny, která rovněž spočívá v nutné porci etikety a pravidel, jenž musí dodržovat, přes její ohromnou a prudkou popularitu, velkou přípravu na samotnou svatbu, až po nekonečné hádky a rozepře s Charlesem, který stále miluje Camilu. V tomto ohledu musím vyzvednout herecké výkony Emmy Corrin jako Diany a Joshe O'Connora v roli Charlese, jenž tvoří tu správnou dvojici, ve které je cítit dané emoce a napětí mezi nimi. Obsazení jednotlivých postav je jedna z opravdu vekých předností seriálu, což dokládá také skvělá Gillian Anderson jako premiérka Thatcherová. Znovu série nezklamala a budu se těšit na další řadu a pohledu do britských dějin, ať už skutečná historie byla třeba poněkud odlišná. ()

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama