Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 2
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze uživatele marhoul k tomuto seriálu (16)

Koruna (2016) 

Šleha! ()

Série 2 (2017) (S02) 

Epizodní pojetí mi sedlo a některé díly druhé série mě docela sestřelily. Mám na mysli Vergangenheit, Dear Mrs. Kennedy a Paterfamilias. Velmi dobře zpracovaná témata a excelentně zahraná. A závěrem princezna Margaret. Úžasně zahraná bohémská Margaret, v jejíž očích se zračí vše, jenom ne štěstí... ()

Série 3 (2019) (S03) 

Mám slabost pro Charlese. Vždy mi připadal jako člověk slušný, přestože malinko plachý, člověk milý, srdečný a přesně tak ho Josh O´Connor vyjádřil, což byla voda na můj mlýn. Velmi dobré. Změna obsazení, přestože taková kvalitní sešlost se jen tak nevidí ( a všichni zúčastnění patří k mým oblíbencům), mi taky dvakrát nesedla, ale pochopit se to dá a naskočila jsem záhy. Horší je, že většina dílů neměla takový tah na bránu, jako předchozí dvě série a seriál se zbytečně a příliš často plácal ve hře na emoce a na city. Poslední díl dal v tomto cajdání Koruně korunu. Ale určitě nezanevřu, na další sérii se ráda podívám. Nejlepší díly 3,4,6. ()

Aberfan (2019) (S03E03) 

Síla. ()

Série 4 (2020) (S04) 

Meryl Streep se může jít se svou Margaret zakopat. A to ji mám moc ráda. Co předvedla Gillian Anderson v roli Theatcher ji myslím navždy vyzulo z dosud životní role agentky Scullyové. :) Vážně. V momentě, kdy nastoupila na scénu, ukradla si celý díl absolutně pro sebe. Ne-li celý seroš. Jsem v dobrém časovém rozmaru, čili jsem se písemně vybláznila snad u každé epizody, kde rozvádím (s nebývalou chutí) své soukromé názory na věc, je tedy zjevné, jak jsem si tuto řadu báječně užila. Olivia Colman, dle mého vnímání, zaostávala jen zdánlivě, protože ve scénách s Železnou lady musela vyznít jako ta méně výrazná a světe div se, jako ta "možná trochu měkčí". A tohle zahrát, muselo být nesmírně těžké, takže poklona. Obě dámy se svých alter ego zhostily excelentně. Slečna, které představuje Dianu se role ujala také na výbornou. Já tady zastupuji kritické křídlo zvané AntiDi, princezně jsem samozřejmě její tragický konec nepřála, však k jejímu "účinkování" v dobách, o kterých pojednává tato série, jsem výhrady měla vždy. Z tohoto titulu mě scénáristé příjemně překvapili, když její party načrtli v duchu, který zvesela zastávám. Helena Bonham Carter byla v roli mé oblíbené princezny Margaret úžasná. Tímto vyzdvihuji sedmý díl, který začíná Heleniným tancem na Davida Bowieho, což je tak anglicky- anglické, Margot- tragické, nostalgicky nenaplněné, že jsem si jen sedla a celý JEJÍ díl užívala, s pochopením pro rebelující princeznu, dle které se kdysi podstatně přifintily a natočily ty báječné, nesmrtelné Prázdniny v Římě. Nebýt jí, nevznikly by. A o tom to někdy je. Sedmý díl, ačkoli pojednává o čemsi jiném, pokládám za jeden z nejzdařilejších, možná proto, že v něm zrovna nekraluje Gilliam a že se vrací k ryze rodinným záležitostem, které v Koruně miluji. :) Charles byl opět přesný, jeho současné naplněné štěstí mu přeji. Celkově řada opět obsáhla mnohé historické události, v určitých momentech velmi silné, takže já si přišla na svoje a spokojeně zvolávám: Vánoce můžou začít. :) Příznivci The Crown si možná svoje mušky najdou, počítám, že ty budou pramenit (stejně jako u mne) povětšinou z osobních pohnutek a averzí, každopádně přeji všem příjemnou zábavu a těším se na další várku. Pěkné! ()

Osobní strážce (2020) (S04E01) 

...no ale není to, co bývalo... Po první části mírné, ale rozpaky. Gillian v roli premiérky výborná, slečna, která hraje labilní, přihrblou hysterku, alias princeznu lidských srdcí, je taky přesná a líbí se mi, že ji tvůrci znázornili v duchu mého mínění, ale jinak to docela skřípe . Snad se to rozjede v tradičním duchu. ()

Balmoralská zkouška (2020) (S04E02) 

Lepší než díl úvodní, nicméně o korunu nejde, jelikož si celou část pro sebe suverénně ukradla Gillian Anderson, v roli Margaret Thatcherové. Její výkon zavání oceněním. Královna z dvojice "vládnoucích žen v přechodu" vychází jako omezená slepice, scény s Dianou se mi táhnou, je zřejmé, že má být pro diváka lákadlem, však premiérka ji válcuje s přehledem, Charles fajn, Heleny zoufale málo. ()

Pohádka (2020) (S04E03) 

5*. ()

Oblíbenci (2020) (S04E04) 

Ta Thatcherová je skutečně na ránu. :))) Výborné. ()

Michael Fagan (2020) (S04E05) 

Anglie pod taktovkou Železné lady... Líbilo a chválím i trefný výběr hudby. Příběh obyčejného člověka, který přišel o vše, nebyl ojedinělý. Jeho výstřední nápad zajít na kus řeči s panovnicí, lidsky chápu, vnímám to nikoli jako akt šílenství, nýbrž zoufalství. Často má k sobě obojí děsivě blízko. Věřím, že nákladná válka a šaškárny s tím spojené, jako vojenské přehlídky a mávání z tribun, muselo být pro zdecimované chudáky bez práce nepochopitelné, výsměch, plivanec do tváře. Čověk snadno přijde o vše, nakonec i o rozum a ne každý má schopnost hodit to za hlavu a začít zvesela a s nasazením od píky. Thatcherová to ale viděla jinak. Gillian jednoznačně seriálem vládne, velmi dobrá volba, že její role dostává tolik prostoru. Z mé strany zatím: díly, které se nezaobírají Dianou jsou výborné. Protože já ji nikdy nemusela. Na mě vždycky působila jako otřesně učesaná,prihrblá, úskočná hysterka, s podlým, ukřivděným pohledem, nepěkným atopickým exzémem v tváři, která skutečně šlápla do hovna, ale šlápla tam cíleně, čili jsem teď zvědavá, zda její válení se s kdejakým podržtaškou, porždveřmi, podržvolantem či podržvařečkou, zkrátka s každým, kdo ji byl ochoten utěšovat během manželství, v němž nechtěla být jenom ve třech, dostane od scénáristů také patřičný prostor. Já vím, že o mrtvých jen dobře, ale svatořečení téhle podivné osoby s máslem na hlavě, které ji zalilo až po kotníky, jsem nikdy nepochopila. Rozhořčení kolem toho, co všechno jí zlí, zlí, nejzlejší monarchové napáchali, vnímám v kontextu objektivního dojmu z vychcané přitom naivky, které to prostě nevyšlo, protože si ukousla větší sousto a její alotria daly následně královské rodině solidně zabrat, což je sice zábavné, ale stále mi z toho vychází přiblblá mstivost, obyčejná prohra . Ta se z ukřivděnosti nezastavila před ničím. Tož tak se podívejme do dalšího dílu, co nám páni tvůrci naservírují z jejich pohledu... ()

Země nikoho (2020) (S04E06) 

Spokojenost. Řekla bych že Diana vyváděla mnohem víc, ale i s tímto opatrným provedením jsem spokojená, scéna výšlapu na kopec byla všeříkající. Když se chtěla vdávat, urazila bez mrknutí čtyři hodiny v dešti po skotských kopcích v blátě i po čtyřech, ale v Austrálii? Po dvaceti metrech mňouká. Kňourá před kamerami a dupe střevíčkem, že už nemůže, je unavená, je horko a chce domů. Nezájem, neschopnost nachystat si na tiskovku aspoň základní tři věty, no ale jakmile se začne svítit blesky ze všech stran, tož to by bylo, aby si to neužila. Rozumím tomu, že byla matkou dítěte, že nechtěla být bez vřešťáka ani minutu, ovšem role, do které se dobrovolně provdala, byla i jejím zaměstnáním, které spočívalo krom rození dětí i v plnění stanovených povinností. A to takových, které tahají všem lidem pod britskou korunou prachy z kapes nejen na hadříky a korunky, bydlení, vyvážení se rollsem, na plíny malému, ale i na všechny ty zákusky, které do sebe házela a vzápětí vyblila do hajzlu. Svoji budoucnost vybírala mezi manželkou následníka trůnu a dočasnou variantou, kterou byla uklízečka za jednu libru na hodinu říznutá pomocnicí v mateřské školce, čili není o čem. Obdiv z mé stran by nastal v případě nebazírování na kravinách, vyhrnutí rukávů a řádném reprezentování, nejlépe už ze startu. A že je to kruté? Ano, je. Ale ona moc dobře věděla, do čeho jde. I co se týče povinností, i co se týče Charlesova vztahu s někým jiným. Ruku na srdce, vážně tahle fňukna mohla v očích Charlese definitivně porazit sice nesympatického, ale jím milovaného Kamila? Obávám se, že na to uctívání obyčejných, mávajících australských žen a děvčátek nestačí. Říkám si, že přes to by vlak nejel i kdyby byla dokonalá. Protože láska. A to je pak těžko. ()

Dědičné nástupnictví (2020) (S04E07) 

Dosud nejsilnější díl celé série. Helena svou nešťastnou princeznu Margot pojala excelentně, v kombinaci s opovržení hodným tématem, odhaleným smutným tajemstvým, které v mých očích definitivně tuto famílii degraduje do kategorie: sobeckých predátorů, kdy "čistota krve" pro ně znamená absolutně vše, kdy jsou proto schopni udělat cokoli, třeba odklidí své nevinné, bezelstné příbuzné z očí veřejnosti stejně, jako to dělal Hitler, nebo komunisti, mi připomnělo, v jaké úctě mám lidi hrdé a laskavé. Nejde o to, že byly holčičky v ústavní péči, protože ony ji evidentně potřebovaly a tato problematika je natolik složitá, že ji nelze zobecňovat. Chce se mi fakt jen věřit, že jim nic nechybělo a že se o ně pečovatelé starali celý život hezky.. Ovšem v kontextu, jakou péči by správně mohly mít a že je místo toho prohlásili za mrtvé, odklidili je z očí veřejnosti jako cosi nepatřičného, to je skutečně k pláči. Já to aspoň oplakala. Doufala jsem, že Margot, ta svérázná, nespoutaná bohémka, moje oblíbenkyně, zvedne zadek a udělá těm malým dětičkám v dospělých tělech, životní radost aspoň svou návštěvou. Chtěla jsem to.... ()

48:1 (2020) (S04E08) 

Souboj děvčat v bahně par excellence! Gillian Anderson naprosto šílená! :)))))) Klobouk dolů před Olivií, která jí poskytuje správný prostor, přičemž taky jede svoje bomby. Perfektní podívaná. Vysoká herecká ()

Lavina (2020) (S04E09) 

Ta tedy měla cit pro zatáhnutí za brzdu. Vychcaná jak mraky, tichá voda břehy mele, ale vše marné. Vysoká hra se neobejde bez disciplíny a na tohle byla snadný terč. No ale dobře tvůrci! Nečekala bych, že do toho šlápnete s takovou parádou. Vážně jsem se obávala, že bude lady Di vyobrazená jako bezelstná týraná světice, ale my máme možnost vychutnat si nervyžeroucí, promiskuitní herečku, která přesně ví, co dělá, brilantně tančí mezi vejci a záři reflektorů využívá pro svoji věc na max. Dobře Charles. V lásce a ve válce je povoleno vše. A samozřejmě, možná to bylo jinak, já jen, že tohle je voda na můj mlýn. 😉 ()

Válka (2020) (S04E10) 

Plný počet. ()

Série 5 (2022) (S05) 

Kritiku chápu, já se ale dívala se zájmem. Přeobsazení postav jsem zvládla statečně, až na Dominica Westa, který prostě není představitelem zakřiknutých, umořených, nejistých chlapíků. Rozumím, že chtěli zdůraznit, že Charles konečně našel půdu pod nohami, ale tato volba se mi nezdá. Velmi mě potěšil  Johny Lee Miller v roli premiéra. Byl naprosto skvělý a mohlo ho být klidně víc. Jako nejzajímavější mi přišel díl ohledně Romanovců, zbytek byla utahaná procházka sračkami, do kterých britská monarchie vstoupila, když jim jako dobrý nápad přišlo oženit synka s Dianou. Debicki ji vystihla brilantně! Sebestředná, blbá, krátkozraká, hysterická, vychcaná princezna lidských srdcí alias matrace Pákistánců a dalších Arabů z kolébky civilizace, která se školácky přepočítala a nebýt smrtelné nehody, kdy upřímně rozesmutnila především lidi, kterým bylo líto synů, ti museli snášet brutální bulvární čočku už nějaký ten pátek, neboť matinka neměla potenciál brát ohled na nic, krom sebe samé, zkrátka tato labilní, ukřivděná madam, s hlavu plnou nápadů a zbytečně volným časem, kdy se kopala do zadku a hrabala se jen v sobě, by nemusela vyvést až tak mnoho dalších kravin, aby upadla v zapomnění a opovržení naprosté a já jsem názoru, že klukům jistě maminka chyběla, však z určitého úhlu pohledu se dalo očekávat, že by tato žena dobře nedopadla, ani kdyby se smrtelné autonehodě vyhnula. Je to smutné, je dobře, že je celá tragédie už dávno za nimi, říká se, že William si vybral v usměvavé manželce ženu podobnou mamince, nejsem si tím jistá. Já myslím, že ženu podobnou mamince si vybral Harry,  ta má asi zlatou a čas ukáže, kam všude se ještě zajdou vykecat a poplakat si, že se stoletá babka opovážila zeptat, jakou barvu kůže jejich dítě má. Mě to tehdy rozesmálo, protože pokud by nám syn dovlekl do předsíně se slovy Hádej, kdo přijde na večeři? některou kardašájn, taky nepatrně zvedneme obočí. Stejně jako každý v naší zeměpisné šířce. A být mi facku pod sto let, neobešlo by se to bez debilních keců, ve smyslu "..a nechceš si najít raději nějakou jinou princeznu?", tutově. A důvodů by se našlo, v ten moment, kdy se taková situace dotkne přímo nás, několik určitě.  Čili snadno se trefuje do archaické monarchie, rasismu, předsudků, do zaostalosti a nepokrokovosti, však každý ať si sáhne do svědomí, na co má a na co už asi ani moc ne, Karlovi fandím, snad se s Kamilem mají dobře. Peklo, kterým si oba prošli bylo děsné. Je fajn, že se tvůrci Koruny neostýchali ukázat i tu stranu, která čtenáře bulváru až tak nezajímala. ()

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama