Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 1
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze uživatele Dupac k tomuto seriálu (6)

Série 1 (2016) (S01) 

Těžko najít atraktivnější způsob, jak ukázat členy instituce britské královské rodiny jako lidské bytosti a nahlédnout pod vosk jejich veřejných (sebe)prezentací. Oni sami to udělat nemůžou, a pokud se o to pokusí, nedopadá to pro monarchii příliš slavně. Kdyby nic jiného, tohle ze seriálu vyplývá poměrně jasně, tedy aspoň co se týče první série. Nemám nastudované dějiny monarchie ve 20. století, takže neumím zhodnotit míru fabulace historických událostí ani to, nakolik je seriál k jednotlivým historickým osobnostem (abdikující král-kreatura Edward VIII., princezna Margaret,...) spravedlivý, ale pro divácký zážitek to není podstatné. Notabene když si produkce dala tolik záležet na výpravě a vizuální podobě hereckých představitelů (Winstone!). Užívám si nový návyk a těším se na každý díl směrem do současnosti. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Historické události výrazně pomáhají udržet v chodu řemen, nahozený první sérií. Díly, kde jsou s nimi členové královské rodiny konfrontováni (kolaborace Edwarda VIII. během války, setkání s Kennedyovými), jsou zdaleka nejsilnější. Naopak díly věnované manželským (královna-princ) a sourozeneckým vztahům a krizím (královna-princezna) působí zbytečně melodramaticky a natahovaně. Laťka nastavená první řadou se rozkmitala, ale zatím drží. ()

Tywysog Cymru (2019) (S03E06) 

To je snad poprvé, kdy se setkávám s tím, že Charles někoho zajímá jako člověk a přistupuje k němu s citem a empatií. Zatím nejlepší díl třetí rozkolísané série. ()

Měsíční prach (2019) (S03E07) 

Na to, abych pochopil vnitřní pnutí a zahleděnost do sebe u prince Philippa, nepotřebuji cestu na Měsíc ani do terapeutické skupiny, to jde vydedukovat z předchozích dílů. Ne nejnudnější, ale doteď rozhodně nejzbytečnější díl. ()

Na území nikoho (2022) (S05E07) 

Posedlost Dianou začíná sérii z vod Netflixu nebezpečně přibližovat k melodramatickým vodám TV stanic typu Prima Love. Při scéně, kdy zoufalá, koketně pomrkávající Diana svádí pákistánského ranhojiče, jsem se styděl za to, že se dívám. ()

Pár č. 31 (2022) (S05E09) 

Nejslabší díl série, čistokrevná telenovela, kde i závěrečný pokus o dialog mezi Charlesem a Dianou působí, jako by ho scénáristům poradili spin doctoři najatí Korunou. ()

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama