Reklama

Reklama

Milénium

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller / Horor
USA, (1996–1999), 66 h 27 min (Minutáž: 43–60 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Lance Henriksen, Klea Scott, Megan Gallagher, Terry O'Quinn, Brittany Tiplady, Stephen E. Miller, Bill Smitrovich, Kristen Cloke, Peter Outerbridge (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(67)

Obsahy(1)

Seriál z pera Chrise Cartera. Bývalý agent a profilista FBI Frank Black (Lance Henriksen) se stěhuje se svou dcerou z Washingtonu DC do Seattlu. Frank má schopnost dostat se do myslí vrahů a vidět jejich očima. Ve Washingtonu se připojuje do tajné organizace-Millennium. Společnými silami bojují proti vrahům. Ve vedlejší linii také sledujeme osud Frankovi ženy, kdy se dozvídáme, že byla unesena neznámým únoscem...

Celkem 3 sezóny. (djtoko)

(více)

Recenze uživatele VanTom k tomuto seriálu (3)

Série 1 (1996) (S01) 

I na dnešní dobu temná (často určitě na hranici televizního ratingu), lehce mysteriózní (kterýžto prvek ovšem výjimečně překročí rovinu Frankových vizí zločinu) kriminálka převážně vyšetřuje hnusné, úchylné sexuální delikty – sériové vraždy. Až bych řekl monotematicky, jelikož (zpočátku) scénáristé "modus operandi" příliš neinovují, zcela chybí jak větší propojující zápletka, tak podloží týmu Milénium a k osobnímu zatažení dochází minimálně. To poslední vynahrazuje výborný Lance Henriksen, přesvědčivě kombinující úlohy sebeukázněného, brilantního detektiva-profesionála a milujícího manžela-otce. Jemu (a nádhernému hudebnímu motivu Marka Snowa) adresuji 4. hvězdičku. ()

Série 2 (1997) (S02) 

Z jednotlivých, temně depresivních kriminálních vražd se uhýbá k příznakům nadcházejícího konce světa – zbývá 500+ dní. Hodně se řeší pozadí skupiny Milénium (resp. rozpoložení členů Petera Wattse a Lary Meansové), u Franka (tč. odloučeného od manželky) klíčí ze všech jejích tajností a polopravd (a rozštěpení na frakce) nedůvěra, přestože zjevně vědí. Autoři si již (podobně jako v Aktech X) dovolují (sebe)parodické díly (sraz démonů v bistru 2x21) a závěrečnou apokalyptickou epidemií zasazují silnou ránu (= těším se na S3). ()

Série 3 (1998) (S03) 

Organizace Milénium na mnoho epizod mizí ze scény, po minulých událostech psychicky zdrcený Frank je s ní vysloveně na nože a své síly tedy zaměřuje na vyšetřování (tuctových) temných vražd jako plnohodnotný zaměstnanec FBI (přičemž často nemá daleko k akčnímu hrdinovi s pistolí v ruce). Když se po polovině sezóny Skupina začne opět projevovat a řešit, jasně už stojí na teroristické straně zla a mocně tahá za konspirační nitky. Ani v jedné poloze se nicméně seriál příliš nevytáhl, tu "mytologickou" navíc vzhledem ke svému zrušení neuzavřel. ()

Reklama

Reklama