Reklama

Reklama

Gotham

(seriál)
Trailer 7
USA, (2014–2019), 72 h 58 min (Minutáž: 42–50 min)

Tvůrci:

Bruno Heller

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Hrají:

Ben McKenzie, Donal Logue, Jada Pinkett Smith, Camren Bicondova, Robin Lord Taylor, Andrew Stewart-Jones, John Doman, Cory Michael Smith, Sean Pertwee (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(100)

Dlouho předtím, než se stane komisařem, se policejní zelenáč James Gordon postaví zločinu a korupci v Gotham City a chce pomstít vraždu rodičů Bruce Wayna. (Netflix)

Recenze uživatele Spiker01 k tomuto seriálu (6)

Gotham (2014) 

27.9. 2014 : Pilot mega luxus. Stan Lee je mi svědkem, že jsem velkým fanouškem i Batmanovské mytologie (což asi jako jediné od DC), ale k seriálu jsem měl ze začátku velké pochybnosti. Arrowa jsem sledoval skoro od začátku, započal i Gotham, to je úplně jiné kafe. Skvěle napsaná, brilantně uchopená noir detektivka s jednou sympatičtější postavou než druhou a pečlivě vypiplanou geekovskou atmosférou. Takto se na to musí. Asi ze všeho nejvíc mě pohltil casting, přičemž sice znám odjinud pouze Donalda Logue, což naopak přispívá na faktu, že si herce nespojujete s jinými rolemi a užíváte si jejich postavy. Ke castingu nemám jedinou výtku (Catwoman, Penguin, Falcone užasní)...EDIT 28.4.2019 : Jelikož jsem u výše zmíněných seriálů změnil názor, u Gothamu tak trošku taktéž. Seriál začal výborně, platonicky jsem zamiloval do Catwoman, Gordon ačkoliv občas házel divné xichty, tak celý seriál dokázal utáhnout a hodně mě zajímala linka s Brucem a Alfredem. Celkově jsem první sezóny hodnotil velice pozitivně, ovšem předfinálové díly a samotné finále mě nezaujalo tolik ačkoliv to bylo zamýšlené velkolepě, bohužel jsem měl občas pocit trapnosti (Příkladem budiž Tučňákův "proslov" nad městem v první sezóně). Ale to jsou jenom drobnosti, bavilo mě to sledovat a vydržel jsem až do konce. Bezkonkurenčně nejlepší pro mne byla čtvrtá sezóna, jež byla bez jediného hluchého místa a užíval jsem si ji plnými doušky..bohužel Legend of the Dark Knight už mě nechytlo vůbec až na finálový díl, který měl být roztažen na celou sezónu. Celkově to bylo krásných pět let a jsem rád, že to nikterakt extra už nenatahovali. Best moments : 1) Magor Joker sice nevynikl nijak extra, ovšem mě i na malém prostoru dokázal zaujmout. 2) Ochutnávka Edvarda Nygmy, jehož každá scéna stojí za to. 3) Prostě Selina Kyle! 4) Loajální Butch. Komentáře ke všem jednotlivým sezónám zde. | S1: 4/5 | S2: 4/5 | S3: 4/5 | S4: 5/5 | S5: 3/5 | .....75% ()

Série 1 (2014) (S01) 

27.9. 2014 : Pilot mega luxus. Stan Lee je mi svědkem, že jsem velkým fanouškem i Batmanovské mytologie (což asi jako jediné od DC), ale k seriálu jsem měl ze začátku velké pochybnosti. Arrowa jsem sledoval skoro od začátku, započal i Gotham, to je úplně jiné kafe. Skvěle napsaná, brilantně uchopená noir detektivka s jednou sympatičtější postavou než druhou a pečlivě vypiplanou geekovskou atmosférou. Takto se na to musí. Asi ze všeho nejvíc mě pohltil casting, přičemž sice znám odjinud pouze Donalda Logue, což naopak přispívá na faktu, že si herce nespojujete s jinými rolemi a užíváte si jejich postavy. Ke castingu nemám jedinou výtku (Catwoman, Penguin, Falcone úžasní). Těším se na další díly...EDIT 8.6.2015 : Jelikož jsem u výše zmíněných seriálů změnil názor, u Gothamu tak trošku taktéž. Seriál začal výborně, platonicky jsem zamiloval do Catwoman, Gordon ačkoliv občas házel divné xichty, tak celý seriál dokázal utáhnout a hodně mě zajímala linka s Brucem a Alfredem. Celkově první sérii hodnotím velice pozitivně a moc se těším na druhou, ovšem předfinálové díly a samotné finále mě nezaujalo tolik ačkoliv to bylo zamýšlené velkolepě, bohužel jsem měl občas pocit trapnosti (Příkladem budiž Tučňákův "proslov" nad městem). Ale to jsou jenom drobnosti, bavilo mě to sledovat a vydržím i nadále. Best moments : 1) Magor Joker sice nevynikl nijak extra, ovšem mě i na malém prostoru dokázal zaujmout. 2) Ochutnávka Edvarda Nygmy, jehož každá scéna stojí za to. 3) Prostě Selina Kyle! 4) Loajální Butch .....75% ()

Série 2 (2015) (S02) 

Druhá série pokračovala na podzim v podobném duchu, bohužel přinesla jako hlavního záporáka Galavana, kterého jsem teda vůbec nemusel. Letos už do toho tvůrci vlétli opět na plno a počínaje skvělým obsazením Doctora Hugo Strange přinesli mnoho ikonických záporáků z Batmanovy mytologie, včetně Victora Friese a hlavně Azraela, který mě po těch pár dílů bavil asi nejvíce. Celkově je zejména závěr druhé série velkým příslibem do budoucna, kdy se pomalu z mladého neotesaného Bruce stane sebejistý bojeschopný člověk (když ne Batman) a zformuje se ještě mnoho dalších tolika známých postav, kterých má toto univerzum takřka bezpočet. Ani druhá série seriál neřadí mezi vrcholy seriálové tvorby, ale pokud tvůrci neusnou na vavřínech, máme se ještě na co těšit...8/10 ()

Série 3 (2016) (S03) 

Už bych si říkal, že Gotham má to nejlepší za sebou, jenže pak tvůrci ve finále přijdou s novými postavami, které jsme v hrané formě ještě neviděli a neustále nám dokazují, že to Batmanovské univerzum je mytologicky strašně našlapané. Tahle série byla hlavně o Sovím tribunálu, který jsem nikdy moc nemusel, ale objevil se i Jerome, Mad Hatter, Ivana Milicevic z Banshee!!, omlazení Poison Ivy, Executioner o kterém jsme si všichni nejdřív mysleli, že bude Banem. Snad se ještě někdy v budoucnu vrátí Azrael, i když určitě v nové formě..i když kdo ví, co Lazarus Pit všecko dokáže. A ten konec! Už jste slyšeli teorii, že Bruce Wayne se vlastně může stát někým úplně jiným? :D ()

A Dark Knight (2017) (S04) 

Nejlepší série. Bezkonkurenčně. U žádné z předešlých tří sérií jsem se nebavil více, byly tam nabité díly, ovšem pokaždé to v nějaké části ustrnulo. Tady ne, tady mě to chytlo od začátku až do konce a dokonce tu nebyl ani jediný průměrný výplňkový díl, ba co více, bylo tu hodně těch naprosto bombových. Včetně finále, které je sice jeden obrovský cliffhanger, u něhož jsme se modlili za oznámení další série..Které naštěstí přišlo, takže už se nemůžu dočkat až to v lednu konečně vypukne. A příště už zpět toho Denta prosím. ()

Legend of the Dark Knight (2019) (S05) 

Nejlepší sezónu střídá sezóna nejhorší, je to bohužel tak. A jak jsem se na zároveň posledních 12 dílů těšil, tak jsem i velice brzy vystřízlivěl. Vůbec mi totiž nesedla adaptace obléhání Gothamu, většina dílů byla průměr, vůbec to neutíkalo a já se nebavil. Vše dokonale zlomil až úplně poslední díl celého seriálu, který poskočil o 10 let dopředu a přinesl mimo jiné dokonalou Lily Simmons jako Catwoman, Jokera, Tučňáka i Hádankáře a nastolil přesně takový rámec, jaký jsem už dlouho chtěl vidět. Tvůrci už od začátku seriálu měli v plánu skončit pohledem na pózujícího Batmana, ale za mě příiš pozdě a příliš málo. Kdyby na to navazoval další seriál, byl bych nejvíc happy, takhle jsem jen mírně uspokojený z finále a velmi zklamaný z páté sezóny. ()

Související novinky

Colin Farrell se vrátí jako Tučňák

Colin Farrell se vrátí jako Tučňák

08.12.2021

Obvykle je zvykem nejprve uvést film, v tomhle případě komiksový reboot Batmana od Matta Reevese (Válka o planetu opic) čistě pojmenovaný The Batman, počkat si, jestli bude úspěšný a fanoušci s vizí… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Spin-off Batmana se zaměří na Gordona

Spin-off Batmana se zaměří na Gordona

20.04.2021

A teď jedna špatná zpráva pro fanoušky oceňovaného komiksu Gotham Central. Před pár měsíci jsme informovali o tom, že se chystaný komiksový snímek The Batman s Robertem Pattinsonem dočká seriálového… (více)

Sebevražedný oddíl 2 má nové scenáristy

Sebevražedný oddíl 2 má nové scenáristy

11.06.2018

Zatímco hodnocení kritiků nebylo v případě Sebevražedného oddílu nijak oslnivé, po finanční stránce se filmu dařilo. Momentálně tak vzniká pokračování, které do kin pošle zkušený režisér Gavin O… (více)

Reklama

Reklama