Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 6
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze uživatele Remivsremi k tomuto seriálu (25)

Wolfertonská senzace (2016) (S01E01) 

Precizní, chytlavý, inteligentní začátek. 90% ()

Hyde Park Corner (2016) (S01E02) 

Tohle je zatím naprosto úchvatné. Nejvíce se mi chce vypíchnout hudební podkres. Dělá dokonalé to, co má. Vzbuzuje ve vás ty správné emoce, bravurně doplňuje video složku a prohlubuje celkový pocit ze seriálu. Je to práce té nejvyšší, elitní ligy. A to jsme teprve u druhé epizody. Jsem pohlcen. 90% ()

Windsor (2016) (S01E03) 

Scény mezi královnou a Churchillem jsou plné energie. Na jedné straně, jeden z nejslavnějších politiků, který celý život vykonával státní funkci, chce předat své nepřeberné zkušenosti nové panovnici s tím, aby sloužila zemi s co největšími kompetencemi. Na druhé straně, nezkušená, přesto horlivá a jak se zdá, vhodná královna, která veškeré informace musí teprve vstřebat a sama se přesvědčit, jaké jsou pro ní ty nejvhodnější. 80% ()

Kouř a zrcadla (2016) (S01E05) 

Claire umí dokonalý pokerface. 80% ()

Scientia potentia est (2016) (S01E07) 

Epizoda doslova napěchovaná obrovským množstvím aspektů a činností královských povinností. Připadalo mi to skoro jako dva díly. Nahuštěné až po okraj. Perfektně vybalancovaná hodina. 90% ()

Atentátníci (2016) (S01E09) 

Překrasné a zároveň smutné rozloučení s kariérou muže, jehož si bude Spojené království připomínat po generace. 90% ()

Gloriana (2016) (S01E10) 

Celá první řada si udržela kvalitu a neskutečné tempo. Historické postavy jsou představeny jako opravdoví lidé. Bez zbytečného přikrášlení. Citíte tu tíhu a břímě nesoucí společně s korunou. Výborný zážitek. ()

Nedopatření (2017) (S02E01) 

Mezinárodní konflikt, osobní neshody, tíživá rozhodnutí. Pozice královny uvrhá Elizabeth do izolace. Stále přichází další pře. Se sestrou, manželem. Ona se snaží rozhodnout s vidinou jediného výsledku. Správného rozhodnutí pro království. ()

Mezi muži (2017) (S02E02) 

Pouhé střípky Philipovy minulosti zavdaly tomu, že by bylo skvělé vidět epizodu, kde by se ukázalo jeho dětství a okamžik setkání s Elizabeth. Jinak přichází politické důsledky minulé epizody a osobní životy lidí blízkých koruny, začínají důrazně zasahovat do integrity členů královské rodiny. ()

Lisabon (2017) (S02E03) 

Skandál hýbe vším a pořádně zatápí hlavním představitelům. Jsou tady lidské momenty, chvíle politikaření i silných emocí. A jako vždy je děj bravurně doplněn vynikajícím hudebním podkresem. ()

Beryl (2017) (S02E04) 

Povinnosti nebo svoboda? Vždy plný talíř či možnost seberealizace? Úděl člena královské rodiny, perspektiva a ochutnávka jiného stylu života. ()

Loutky (2017) (S02E05) 

Další střet monarchie a neustále se měnícího života dvacátého století. Lord Altrincham krásně ukázal, jak pozitivně může pracovat konstruktivní kritika. ()

Vergangenheit (2017) (S02E06) 

Téma této epizody jsem neuvěřitelně užil. ()

Matrimonium (2017) (S02E07) 

Ta slovní výměna dvou sester, zvlášť když jedná z nich je těsně po porodu. Emočně nabité. ()

Drahá Jacqueline (2017) (S02E08) 

Epizoda narvaná tím správným politickým pletichařením a Elizabeth se tady opravdu ukázala jako protřelý hráč v této hře. ()

Paterfamilias (2017) (S02E09) 

Ach ty často komplikované vztahy mezi otcem a synem. Rodič ovlivňuje své dítě i v těch momentech, kdy to nepostřehne, anebo si to neuvědomí. Bravurní představení školních let Philipa, velmi osobitý pohled na stejné životní období Charlese a souboj mnohá elementů na tom, jak se má budoucí monarcha formovat. Scéna pohřbu mě uzemnila a vyvolala silné emoce. ()

Záhadný muž (2017) (S02E10) 

Epizoda zaměřená primárně na vztahy dokázala připravit neuvěřitelně dusivé, ohromné a pompézní scény. Soulad režie, střihu, hudby a hereckých výkonů připravil dokonalou rozlučku pro původní herecký ansámbl. Kolážová scéna měla vše k tomu, aby se stala jednou z mým dosavadních oblíbenců. Elizabeth prošla změnou. Přitvrdila, narostla ji hroší kůže. Opevnila se a tak mohla být ještě silnější panovnicí. Ukázková práce dramatického zpracování té nejvyšší technické kvality. ()

Olding (2019) (S03E01) 

Přeobsazení je velkým zásahem a změnou. Mnohem více ale pozoruju posuny v jednotlivých charakterech. Vezmeme si to postupně. V závěrečné epizodě druhé řady se z Elizabeth stala silná, pevná panovnice, která nadevše upřednostňovala korunu a povinnosti s tím spjaté. Věděla, co její pozice obnáší a jak se má chovat. Naučila se politické obratnosti a stala se z ní důležitá hráčka na poli zahraniční i domácí politiky. Claire Foy dokázala prodat všechny nuance, pohledy a verbální výměny. Olivia Colman přináší nepatrnou humornou stránku. Je to rys její povahy, ale dost se promítá i do Elizabeth. Jakási neohrabanost, nepatrná podřízenost. To se dalo možná u Elizabeth pozorovat v prvních epizodách seriálu, rozhodně ne v druhé řadě. Ještě větší šok pro mě byl Philip. Tobias Menzies přišel s naprosto rozdílnou intonací v porovnání s Mattem Smithem. Hlasový rozdíl je veliký. I povahově je někde jinde. Více uzemněný, pro Elizabeth dostupnější a chápavější. Přitom příběhově dělí konec druhé a úvod třetí řady pouze pár měsíců. Konstantou tak pro mě zůstala Margaret. Helena Bonham Carter musela důkladně studovat projev Vanessy Kirby. Pozoruji zde jen nepatrné posuny a tomu kvituji. Příběh byl celkem obyčejný. Nejsilnějším momentem byl rozhovor Philipa a Anthony Blunta, který opět ukázal silné stránky tohoto seriálu. Dusivé osobní momenty. Stačí jeden bravurní dialog a jste uzemnění. Takže nejkomplikovanější bude si zvyknout na nový casting. Po technické a scénáristické práci bychom se měli dočkat stejných kvalit jako minulé. ()

Margaretologie (2019) (S03E02) 

Velmi hravá a důležitá epizoda zejména pro další vztah mezi sestrami. Každý musí hrát svou roli a když máte předpoklady k jiné části než pro kterou jste byli zvolení, (kvůli tomu kdy a komu jste se narodily) může vás to zásadně poznamenat. Helena Bonham Carter pojala Margaret přesně tak, jak bych si představoval i v případě, že by se v roli stále objevovala Vanessa Kirby. Už to nebudu opakovat, tady se casting trefil bezchybně. Margaretin výlet do USA přinesl osvěžující pohled na diametrálně odlišného člena stejné rodiny. Vtipné momenty střídaly ty vážnější a vše se výborně doplňovalo. Využití prezidenta Johnsona se podařilo a kombinace scén udržela diváka v pozoru. Velmi na mě zapůsobil Philipův proslov. V kombinaci s hudebním doprovodem a střihem opět přinesl mohutný a silný moment, který mě v seriál tak baví. Je se na další epizodu. ()

Aberfan (2019) (S03E03) 

Ohromné neštěstí a k tomu boj politických činitelů. Nikdo nechce uznat provinění a každý se snaží získat body na utrpení jiných. Bravurně natočené, plné emocí. Bezmoci, smutku a vzteku. Mimo toho jsem si povšiml jedné věci, se kterou tvůrci přišli až tuto sezónu. V každé epizodě se objevuje scéna s podobným kompozičním vystavěním. Samotná Elizabeth je vystavena v prostoru, který jí jakoby pohlcuje, a ona působí jako malý článek obklopený monumentálností. Reflektuje to její samotu, odtrženost od ostatním a svou stavbou připomíná obrazy. Je to často v porovnání její postavy vůči rozlehlosti paláce. Vizuálně podmanivé scény. ()

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama