Reklama

Reklama

Příběhy slavných

(seriál)
  • Česko Předčasná úmrtí (více)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2000–2013), 170 h 29 min (Minutáž: 45–60 min)

Režie:

Petr Lokaj, Zdeněk Gawlik, Pavel Křemen, Petr Kotek, Marek Dušák, Václav Kučera (více)

Hrají:

Josef Kemr, Helena Růžičková, Miloslav Šimek, Július Satinský, Zdeněk Štěpánek, Karel Zich, Jiří Kodet, Stella Zázvorková, Vladimír Dvořák, Eva Jakoubková, Libuše Geprtová, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(196)

Příbuzní, historikové, známí a kamarádi vzpomínají na slavné postavy českého, převážně uměleckého prostředí a snaží se je objektivně přiblížit ostatním. (MJMilan)

Recenze uživatele subic k tomuto seriálu (38)

Jó, to jsem ještě žil (2000) (S01E05) 

Naštěstí autoři zařadili Jiřího Šlitra hned do první série, takže na něj stihli zavzpomínat ještě třeba Horníček, Lipský a další. ()

Holubí andante (2000) (S01E07) 

Příběhy slavných - Série 1 - Díl 1. z roku 1997, další díly byly až v roce 2000 a později a tento byl do cyklu tak nějak začleněn. Schelinger umřel moc brzo, ještě než jsem chodil do školy a jeho písničky se u nás moc nehrály. Za to potom v devadesátkách na Šelepce na oldies jeho jahody mražený jely pokaždé. Tak asi tak. ()

Neznámý známý Miloš Kopecký (2000) (S01E12) 

Tohle se mohlo jmenovat Miloš Kopecký, jeho ženy a jeho depky.  Naštěstí to natočili hned v první řadě, protože na něj vzpomínají ještě Plzák, Brodský a krátce i Horníček. ()

Oči Petra Čepka (2000) (S01E13) 

Dokument, který by za dalších 20 let už ani nemohl vzniknout, protože spousta těch, kteří tu vzpomínají na geniálního Petra Čepka, už tu také nejsou. Jen škoda, že tu nepromluvil i Jan Švankmajer o tom, jak točili toho osudového Fausta. ()

Být, či nebýt? (2000) (S01E15) 

Já jsem si ho v dětství zafixoval z Arabely a více jsem se s ním seznámil až vlastně v dospělém věku. Je škoda, že někteří mimořádně talentovaní "poděsové" odejdou moc brzy ()

Světák Jan Libíček (2000) (S01E17) 

Jan Libíček se dočkal pouze tohoto jediného vzpomínkového dokumentu o něm, v roce 2000 se ta série ještě jmenovala Nevyjasněná úmrtí. Zemřel předčasně a mlád v pouhých 42 letech, vzpomínají tu na něj zejména Sovák a Brdský. Jeho až panická hrůza z lékařů je zcela nepochopitelná, což taky zapříčinilo jeho předčasný skon, ale proč tomu tak bylo, to se divák nedoví. ()

Já se tam vrátím... (2000) (S01E22) 

Já jsem moc rád za tuhle sérii a stejně tak za tenhle díl, kdy na Františka Husáka vzpomínají lidé, kteří už tu taky nejsou. ()

To byl Jiří Sovák (2000) (S01E24) 

Je to jen jeden z dílů série, je v něm několik záběrů na Sovču, jak o něm říkala jeho žena, na samém sklonku života, ale je to prostě o mém velkém oblíbenci. ()

Ztracený hlas (2001) (S02E03) 

Já jsem si jí jako děcko na obrazovce začal všímat, když už tu nebyla. Ona byla prostě jiná než ostatní hérečky. Říkají, že toho v životě stihla hodně, přitom je podle mě stále spíš nedoceněná. Škoda formátu 4:3, ale zase jsou tu výpovědi těch, co tenkrát ještě žili a byli při síle, manžel Vlastimil Bedrna a kolega z divadla Karel Fiala. Mnozí si ji zafixovali jen jako herečku, ale její doménou byl hlavně muzikál z hudebním divadle v Karlíně. Já jsem rád za každý televizní i filmový záznam, na kterém je zachycena. ()

Já budu chodit po špičkách (2001) (S02E13) 

Dokument vznikl 4 roky po neradostném skonu Petra Nováka. Jak by vypadal, kdyby vznikl třeba po 15i nebo po 20i letech? Já už jsem to viděl teď asi potřetí, písničky Petra Nováka dokážou hladit do dneška, i když po dnešní komerční rádia už moc nejsou. Pamatuju si, že to byl vždycky hubeňour a že nosil ty masařky. Každopádně to byl velmi zvláštní člověk, zvláštní svou povahou, zvláštní svou odpovědností k sobě a taky k jiným, pro spoustu lidí měl úplně převrácené hodnoty. Kolik takových lidí je? ()

Příběh vypravěče (2001) (S02E15) 

Jaroslav Dietl je ten, o koho tu běží. Neštěstí díl byl natočen v době, kdy ještě žila řada jeho pamětníků, herců a spolupracovníků. Ten rozptyl témat je naprosto fascinující. Ale jeden scénář zůstal nedospaný, ale jaký, to neřekli ani zde a ani jsem to nikde nedohledal. Že by to byl scénář k dětskému seriálu Teta? Ten měl nakonec 3 scénáristy. ()

Nespoutaný živel (2001) (S02E16) 

Jeden z nejobsazovanějších filmových i seriálových herců. Nezapomenutelné jsou jeho brýle za začátku Bakalářů. Moc hezky na něj vzpomíná Mirek Horníček, jeho kamarád Jiří Sovák už byl bohužel v pánu. Lubin Kostelka vzpomíná už v dnes neexistující Menšíkově kavárně v Brně na rohu Dominikánského nám. a Veselé. ()

Miliony lidských očí (2001) (S02E19) 

Není to ten nejpodrobnější příběh o J.A.Gagarinovi, ale nakonec je člověku z té jeho předčasné a dodnes neobjasněné smrti celkem smutno. ()

Tichý muž (2004) (S05E03) 

Ještě ve formátu 4:3 a natočeno ještě v době, kdy vzpomínali Brzobohatý, Lukavský, Vinklář a další. A jak říkal Radek, on nepotřeboval ty grimasy, on to měl v sobě, on to všechno řekl očima. Přitom byl nestudovaným hercem, učil se v herecké kočovné společnosti rodičů a prarodičů. ()

Věčný Kristián Oldřich Nový (2004) (S05E04) 

Tohle je vlastně jediný dokument o životě Oldřicha Nového, i když ten by si zasloužil min celovečerní film. ()

Tak tohle je ten svět... (2005) (S06E04) 

Na tento dokument si najdu čas vždycky. Není ničím výjimečný, jde vlastně jen o povídání a vzpomínání milých lidí na Oldřicha Lipského. V neposlední řadě zde vzpomínají i Zdeněk Svěrák tehdy ještě i s Ladislavem Smoljakem na jejich začátky na filmovém plátně právě pod taktovkou Oldřicha Lipského. ()

Vichřice mezi životem a smrtí (2005) (S06E11) 

Helenka Růžičková byla tak výrazná a nepřehlédnutelná postava, že tím přemázla i to, že zase tak skvělá herečka nebyla. Navíc snad všechno, v čem hrála po roce 1990, už byly jen více méně sračky. Ale to důležité je, že na ní všichni vzpomínají jako na veselou a zábavnou osobu. ()

Dřevěný mikrokosmos (2005) (S06E15) 

Miloš Kirchner nastavil směr autorsky na několik desetiletí, procestoval svět v době, kdy jiní mohli cestovat jen prstem po mapě, ale konec jeho samotného nebyl zrovna šťastný. A bohužel jeho pokračovatelům už chybí ten um autorsky i zvukovým projevem na Miloše Kirchnera navázat. Zkrátka on je nenahraditelný. ()

Momentálně jsem mrtvý... (2006) (S07E02) 

Kupodivu ve formátu 4:3. Můj oblíbený slovenský herec a z dua Lasica-Satinský vždy ten oblíbenější. Je velká škoda, že předčasně a celkem nešťastně odešel na věčnost. ()

Reklama

Reklama