Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (210)

Yardak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to zajímavé, ale tohle je můj nejoblíbenější seriálový Star Trek aneb jak to bylo na začátku :-). Tolik vědeckých dílů, kde se objevuje etnocentrismus a kulturní relativismus v praxi se jen tak nevidí:o). Slušné počítačové efekty. Slabších 5. Promiň Picarde. PS: Třetí série je naprosto bezkonkurenční! ()

MadChick 

všechny recenze uživatele

Návrat k dějovým začátkům mě velice potěšil. Příběhově velice zajímavé, obzvláště později více-díly a ucelenější příběh skrz celou sérii. Moc sympatická posádka. A pro mě nejlepší seriál o Star Trek vesmíru (promiň JEAN-LUCU).Klidně bych si nechal líbit další sérii. 90% To moje hodnocení berte trochu s nadsázkou, je to z pohledu fandy. Pokud bych se na tento seriál díval okem nestraného pozorovatele, vyšlo by mi cca 70% ;) ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Enterprise je vynikající seriál. Je škoda, že se neudržela déle a možná znamenala svými tržbami a ratingem hřebíček do rakve Star Treku (i když nový film se blíží), ale nedá se jí mnoho vytknout. První série obsahují vzrušení z objevování nových světů, v podstatě sledujeme první lidskou loď, která zkoumá vesmír, potkává různé kultury. To vše podpořeno celkem zajímavou posádkou, občasnými setkáními se "starými známými" rasami a vynikajícími efekty a akčními scénami. A v okamžiku, kdy by seriál mohl začít nudit, přijde zvrat jak hrom a celou třetí sérii se rozjíždí velkolepý kontinuální příběh, který nemá chybu a posadí Vás na zadek. A ve čtvrté sérii zase potkáte mnoho starých známých, poznáte jak to bylo s Vylepšenými, historii Vulkánců, Andorijců i Klingonských hladkých čel. Enterprise je Star Trekem, který v sobě spojuje to nejlepší z mnoha jiných - dodrodružství ale původní série, kontinuální příběh ale Deep Space Nine, efekty a akci ale Voyager a stojí opravdu za to. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Enterprise se evidentně pokouší o rozšíření Star Trekovského světa mezí širší publikum. Snaží se o více cool vzhled, ale přitom trpí úplně stejnými nedostatky, jako její starší úspěšnější sourozenci. Tím myslím kýčové masky a rasy - někdy prostě nestačí namalovat něčí obličej na zeleno a modro, barvou, která vypadá jako vodovky a vydávat je za mimozemšťany. I přes velmi vlažný pilot jsou první dvě řady fantastické, sympatickou posádku jsem si během pár dílů zamiloval. Se třetí řadou už jsem měl trochu problémy. Přeci mi víc svědčí ty jednorázové mise a dobrodružství a forma telenovely mi moc neseděla, navíc i příběhy začaly dost slábnout. Čtvrtá řada už naznačovala, že tvůrcům dochází nápady a upřímě, i když mám Jeffreyho Combse celkem rád, tady jsem ho s těma svýma anténkama a modrým pudrem už začínal mít plné zuby. Za 1.2. sérii 80%. Za 3. a 4. 70% a zakončující díl slabota, nebo abych byl objektivní průměr, čekal jsem na závěr něco epičtějšího! Celkově lehce pod Novou generací. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Z Enterprise mám velmi rozpačité dojmy v závislosti na jednotlivých dílech, které v mé oblibě jsou vším možným, jenom ne konstantním. Je tu propracovanost v charakterech postav, každá má svůj otisk a v závislosti na ostatních se vyvýjí. Pokud si lze obrazně představit že hlavní příběh vede vertikálním směrem, jsou tu i vedlejší horizontální příběhy napojené na vertikální. Některé situace jsou uvěřitelnější, jiné nedomyšlené a vycucané z prstu (studená časová válka) jako příliš umělé vytváření nových nelineárních dějů. Poslední dvě hlavně dokládá třetí řada. Seasion 1 [7/10] Seasion 2 [7/10] Seasion 3 [5/10] Seasion 4 [6/10] ()

Galerie (642)

Zajímavosti (36)

  • Vesmírná loď Enterprise-D, známá zejména ze seriálu: Star Trek: The Next Generation (od r. 1987) a z filmu Star Trek VII: Generations (1994), se po 10 letech znovu objeví na obrazovce v seriálu Star Trek Enterprise. Můžeme si ji vychutnat v závěrečné epizodě čtvrté série (a celého seriálu) "These are The Voyages..." (Honzíno)
  • Lebka ptačího druhu Xindů je ve skutečnosti lebka žirafy. (Žralok)
  • Vzhled lodi navrhli výtvarníci společnosti Paramount Pictures John Evans a Doug Drexler, kteří se inspirovali letounem Lockheed P-38 Lightning z období 2. světové války. (Illuminare)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama