Reklama

Reklama

Příběhy slavných

(seriál)
  • Česko Předčasná úmrtí (více)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2000–2013), 170 h 29 min (Minutáž: 45–60 min)

Režie:

Petr Lokaj, Zdeněk Gawlik, Pavel Křemen, Petr Kotek, Marek Dušák, Václav Kučera (více)

Hrají:

Josef Kemr, Helena Růžičková, Miloslav Šimek, Július Satinský, Zdeněk Štěpánek, Karel Zich, Jiří Kodet, Stella Zázvorková, Vladimír Dvořák, Eva Jakoubková, Libuše Geprtová, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(196)

Příbuzní, historikové, známí a kamarádi vzpomínají na slavné postavy českého, převážně uměleckého prostředí a snaží se je objektivně přiblížit ostatním. (MJMilan)

Recenze uživatele vypravěč k tomuto seriálu (2)

Jó, to jsem ještě žil (2000) (S01E05) 

Olga Sommerová dokonale oživuje dosti neohebný formát televizního dokumentu nejen smysluplnou kompozicí, důvtipným leitmotivem či poučenou volbou pamětníků, ale především úspěšnou snahou několikanásobně přesáhnout téma dokumentu, které přitom není nikterak umenšeno. Vedle závěrečného nadčasového poselství otce Jitky Maxové toho dosahuje mimořádnou pozorností věnovanou všem zúčastněným. Jejich svědectví zde nezaznívají jako ilustrace vyprávěného příběhu nebo životopisu, ale jako důvěrná výpověď o „sobě samém“. Namísto slovníkové skladby plochých dat se tak divák konfrontuje s lidmi, které poznává, a současně se seznamuje i s tím, o kom všichni mluví. Tak i tento snímek živě a plně uvádí do světa, v život, a to se stejnou intenzitou jako režisérčiny velkorysejší celovečerní dokumenty. Obdivuhodně bdělé… ()

Požehnaný prokletý básník Bohumil Hrabal (2000) (S01E10) 

„Nestavte pomník. Růži nechte jen / mu každoročně vykvést na oslavu. / Neb je to Orfeus. Jen proměněn / v to nebo v ono. Nelamme si hlavu // s jinými jmény. Když to zpívá, vždy / Orfeus je to. Přijde, zmizí zase. / Či nestačí, že růži přemnohdy / o pár dní přetrvá, než zajde v čase? // Tak musí mizet, byste pochopili! / A byť mu bylo teskno odejít. / Co jeho slovo nad vámi, v tu chvíli // jest on už tam, kam nemůžete za ním. / Břemenem lyry netísněn a skryt, / tak míjí v dál, co chví se nasloucháním.“ (Rainer Maria Rilke) ()

Reklama

Reklama