Reklama

Reklama

Slečna Marplová

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Marple (více)
Velká Británie, (2004–2013), 35 h 47 min (Minutáž: 82–103 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha)

Hrají:

Geraldine McEwan, Julia McKenzie, Joanna Lumley, Herbert Lom, Griff Rhys Jones, Ian Richardson, Christian Coulson, James D'Arcy, Timothy Dalton (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Slečna Marplová je vedle Hercula Poirota druhou nejznámější postavou nekorunované královny detektivek Agathy Christie a hrdinkou dvanácti jejích knih. Čtenářům se představila už v roce 1930 v románu, nazvaném "Vražda na faře", a pak už v rychlém sledu následovaly příběhy další. Milá stará dáma se zálibou v zahradničení a sousedských klípcích, s všudypřítomnou velkou taškou plnou pletení a jiných nezbytností, je na první pohled zosobněním anglické staré panny poloviny minulého století. Běda však tomu, kdo se nechá zmýlit jejím nenápadným vzezřením! Kdo si neuvědomí, že se za ním skrývá bystrý mozek, pro který je řešení záhad všeho druhu nejen nejoblíbenějším koníčkem, ale přímo posedlostí. Dlužno říci, že tímto mírně přezíravým postojem vůči ní trpí zkraje zejména všichni inspektoři, policejní komisaři a vůbec vyšetřovatelé všeho druhu, kteří nelibě nesou, že se jim tahle neodbytná babka plete do práce. Každý z nich si ovšem dříve nebo později musí uvědomit, že na slečnu Marplovou prostě nemá. Protože to, k čemu se oni dlouze, složitě a „zdeúředně“ konečně doberou, to už ona dávno svým vlídným přístupem, pochopením pro lidské slabosti i znalostí prostředí odhalila a je zase o krůček před nimi… Tak jako všechny detektivní romány Agathy Christie jsou i příběhy slečny Marplové vděčnou a neustále znovu využívanou látkou pro filmové i televizní tvůrce. V roli tohoto „detektiva v sukních“ se již vystřídalo více hereček. V paměti českých diváků nepochybně dodnes zůstává např. Margaret Rutherfordová z filmu To je vražda, řekla, natočeného podle románu "Vlak z Paddingtonu", Angela Lansburyová, která byla slečnou Marplovou v Rozbitém zrcadle, či Joan Hicksonová, která řadu jejích případů natočila pro BBC. (Na naší obrazovce jsme z nich před lety viděli Ohlášenou vraždu a Zapomenutou vraždu…) ... Tvůrci nejnovějšího zpracování této dnes již klasické látky vsadili na Geraldinu McEwanovou, herečku, která dokáže ve svém projevu spojit sladkou vlídnost s tvrdostí švédské oceli. (Jak to právě v poslední době předvedla v roli sestry Bridget v působivém snímku Petera Mullana Padlé ženy). Geraldine, (která se této role ujala ve svých dvaasedmdesáti letech) je podle tvůrců slečnou Marplovou nového milénia, neboť se společně s nimi pokouší o nový, moderní přístup k této postavě. Umožňují jí to i některé nové prvky, k nimž autoři sáhli (byť samozřejmě velmi pietně zachovávají ducha a charakter, jimiž svou postavu obdařila Agatha Christie). Jedním z nich je třeba i to, že na rozdíl od všech minulých pojetí má zde Jane Marplová nejen svou přítomnost, ale i minulost. Geraldine sama je pochopitelně svým nejnovějším úkolem nadšena, což lze dedukovat i z jejího stručného vyznání: „Mám pocit, že mi rolí slečny Marplové byl svěřen svého druhu národní poklad, který mimořádně obdivuji a hodlám důsledně chránit… (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele HiddenDragon k tomuto seriálu (8)

Mrtvola v knihovně (2004) (S01E01) 

S01E01. Tenhle uvodni dil mam moc rad. Je v nem spousta vztahu minulych i soucasnych (napr. je tu rozpolcena rodina, kterou poznamenal vybuch bomby na konci valky) a take lasky, ktera je spolu s penezi nejtypictejsim motivem ke zlocinu. A tady je to hezky vypointovano, ty konce proste Anglicane tocit umeji. Clovek si jen musi zvyknout na odlisny styl teto "Agathy". Je to vpodstate logicke, ze nemuzou udelat "druheho Poirota", takze je to misty lehce "babsky" ulitle. Taky zde Marplova ani nebyva tolik videt, jako Poirot ve sve rade. Marplova je vetsinu casu lehce "na okraji", jen jakoby mimochodem vyzvida, spovida a ziskava stripky, aby je na konci, podobne jako Poirot, slozila. Velkou cast stopaze jsou ale v popredi napr. detektivove nebo jeji znami. Mne osobne se tenhle serial libi moc, zvlast s G. McEwan, ktera ma spravny sibalsky kukuc. Narozdil od J. McKenzie, ktera ji bohuzel nahradila od 4. rady (tedy v pulce) a ktera pusobi opravdu "babickovsky". ()

Vlak z Paddingtonu (2004) (S01E03) 

S01E03. Narozdil od Poirota je Marplova delana tak trochu "odlehcene". Je tu spousta malych "babskych" forku, ale treba samotne Marplove je v pribehu obcas jaksi "malo". Ale da se na to zvyknout. V tomhle dilu mi ale prece jen vadilo to, co uz tu nekteri zminuji. Celou dobu totiz zapletka vede divaka tim smerem, ze vlastne neni skoro nic znamo, ze jen pritelkyne Marplove, Elspeth, zahledne ve vlaku projizdejicim paralelne na druhe koleji, jakousi vrazdu. [spoilery!] Dlouho pak neni jiste, zda nekdo opravdu zemrel. A kdyz se to skutecne potvrdi, nevi se totoznost obeti. To vse je samozrejme ok a vysetrovani ma za cil vsechno odhalit. Ale ten konec byl na me trochu "deus ex machina". Elspeth se totiz vrati z Cejlonu a vraha pozna. Nevim. Vzhledem k tomu, ze v uvodni scene mu nebylo videt do obliceje, mel jen podobne obleceni, je to takove vareni z vody. Jinak by asi nemeli zadny dukaz. Pak si totiz clovek rekne....pokud vraha videla, nemusela nikam jezdit a jet s Marplovou rovnou do onoho sidla a treba by tam vraha poznala primo... Chapu, ze to neni Poirot, ale obcas je serial s Marplovou trochu "crazy" :) Poirot by urcite prisel na nejake dumyslnejsi rozuzleni :) Kazdopadne tento dil je vyrazny obsazenim nekolika znamejsich angl. hercu (Warner, Hannah), z nichz nejvice divakovy pozornosti pouta krasna Amanda Holden, znama spise jako porotkyne Britain's Got Talent. ()

Zapomenutá vražda (2006) (S02E01) 

S02E01. Tento dil byl tak slibny, ale nakonec nemuzu jinak, protoze po detektivni strance je to v zaveru docela fraska a to je to, o co v Agathe bezi. Cili jen 3*. Pritom vetsina epizody je super. Zpocatku to ma dokonce lehce hororovy nadech, protoze mlada snoubenka Gwen prijizdi poprve do Anglie, aby zaridila bydleni a svatbu s muzem, ktereho ma v Indii. Podvedomi ji ale zavede do domu na venkove, kde - jak se ukaze - zila nejakou dobu v detstvi. A nez ji poslali do Indie, videla uskrcenou zenu. A tyto vzpominky se ji vraceji. Spolu s manzelovym asistentem (coz je btw padouch z posledniho Poirota - Opona S13E05), ktery zavola na pomoc pani Marplovou, tedy patraji v minulosti, co se asi stalo. Trochu to stylem pripomina Poirotuv dil "Sloni maji pamet" (S13E01). Ozvlastneno je to pritomnosti lidi od zabavni kocovne show, odkud pochazela obet, a taky tim, ze se vse stalo pred valkou a ted maji vsichni uz docela jine zivoty. Jenze ten konec :( [spoilery!] Vsechno do sebe krasne zapada, presne dle vysvetleni Marplove, to ano. Ale boha, aspon mohli rict, proc vsichni spokli tu prvni, nahranou nehodu...kdyz prece nemohli najit zadne telo. Stacila jedna veta treba o tom, ze tamnejsi propast nebylo mozno vice prohledat. Ale nejvic mi vadi, ze se vrah proste priznal. I v Columbovi to nekdy bylo, ale tam to byla vetsinou nejaka lecka, nebo Columbo vraha vyvedl z miry. Tady proste Marplova vraha obvinuje a vysvetluje, jak co udelal...a on ji to odkyve. Pritom nemeli jeden jediny dukaz - vsechno bylo jen tvrzeni, ktere neslo potvrdit. No nevim, nebylo to ani zahrano tak, ze by se psychicky sesypal. Zkratka to vsechno odkejval, doplnil a bylo. To mi docela zkazilo tu dobre vystavenou zapletku i prekvapivou pointu. Aspon ze tam je ta hezka romanticka linka a i dcera Ch. Chaplina je zajimavym hereckym hostem. ()

Cukání v palci (2006) (S02E03) 

S02E03. Povedeny dil, s lehce halloweenskym nadechem, protoze se tu vyskytuji carodejnice a vsechno je hezky zahadne. V dumove duchodcu zemre jista Ada Beresfordova a dalsi pani Lancesterova je narychlo odvezena pryc. Pribuzne, Pentlicce (Tuppence) Beresfordove, je navic dorucen tajemny obraz se vzkazem. Nahodou je pobliz i Marplova, a tak spoji sily a vydavaji se po stope. Dostanou se az do vesnice, kde jsou vsichni pomerne tajuplni a navic lzou. Vsechno vypada na vrazdu a nitky opet sahaji davno do minulosti. // S dvojici Tommy a Pentlickou Beresfordovymi je natoceno take nekolik TV detektivek, na muj vkus pomerne slabe kvality: "Zahada sedmi ciferniku" (1982), "Tajemny protivnik" (1983) ad. + serial, vse v rezii T. Wharmbyho. Bohuzel jsou z toho dost citit 80. leta a lacinost tehdejsi TV produkce (vyblite barvy, odlesky kamery, studiovy feeling...). Tohle uz je nastesti moderni Marplova z r. 2006, takze po technicke strance, kostymove i co se tyce prostredi, neni co vytknout. Navic je to mnohem lepe zahrano. [spoilery!] Pointa je taky velmi zajimava. Jen si nejsem uplne jist, jestli by vrah mohl byt kombinaci na jedne strane dusevne nemocneho a nesvepravneho cloveka a na druhe byt vpodstate docele inteligentni, coz podle me uziti jedu pri vrazdach vyzaduje (narozdil od nejakeho hrubeho nasili). To jedine mi na konci trochu vrtalo hlavou, jinak je scenar skvely a cekal jsem s napetim, jak se to cele vyvrbi. ()

Sittafordská záhada (2006) (S02E04) 

S02E04. Po lehce halloweenskem a carodejnickem dilu "Cukani v palci" (S02E03) dostavame tentokrat trosku duchariny. Opet se jedna o zapletku z minulosti, jejiz dusledky ovlivnuji soucasne zivoty postav. Tentokrat je v popredi kandidat na premiera, kapitan Trevelyan. A jak se ukaze, politici jsou vsude stejni, vsichni maji nejake ty krivdy nebo kostlivce ve skrini :) To, ze pribeh pry nema s puv. knihou od Agathy nic spolecneho, mne osobne nyni nevadi - necetl jsem ji. Podle me to bylo vymysleno vkusne a cele se to navic odehrava v hezke, snehem zapadene atmosfere, v malem hotylku, kde skoro nic nefunguje a navic se zde sejde parta ruznorodych lidi. Problem mam s tim, ze jak postupne zjistuju, skoro kazda druha Marplova v teto serii ma velmi vratkou detektivni linku. Ano, vsechno do sebe krasne zapada, Marplova uvazuje logicky a nemyli se. Ale vsechno je to jen jeji tvrzeni. Spousta veci by nesla asi dokazat, a tak to autori resi bud tim, ze vrah provede nejaky kiks, diky kteremu ho dopadnou nebo je potrestan, anebo se sam prizna. Tady je to kus od obojiho. Bohuzel nabyvam dojmu, ze to je zamer. Chybi mi v tom zkratka vic dukazu. Navic kdyz jsme u dukazu....tohle se myslim odehrava cca v r. 1951, cili uz v dobe celkem rozvinute kriminalistiky. No a i kdyz chapu, ze je tu to omezeni "odriznuteho hotylku", neni tu policie ani dostupna technika, tak - "Pane rezisere!!!" - vrah saha na zapalovac, na nuz, na sosku skorpiona...div jim neudelal jeste otisk palce na sklo.... Mozna uz nevedeli, jestli dukazni a laborantskou praci maji nejak zaclenit do deje nebo autori predpokladaji, ze by se to pri dalsim vysetrovani samozrejme udelalo, ale ja jako divak koukam na detektivku, kde se vpodstate kasle na daktyloskopii ad. metody. Nasi tvurci "Dobrodruzstvi kriminalistiky" by jim asi rekli svoje :) Presto se mi na to velmi dobre divalo. Necham tedy asi lepsi hodnoceni, nez se z me recenze muze zdat. ()

Karibské tajemství (2013) (S06E01) 

Serie a epizoda: S06E01. Po delsi prestavce konecne nove dily - soubezne s finalni 13. radou H. Poirota (budiz mu zeme lehka). Na Agathe vzdycky hodnotim hlavne poslednich 15-20 min, cili logicnost, prekvapivost pointy a pak samozrejme i zbytek pribehu. A i kdyz se mi vic libila predchozi predstavitelka Marplove (Geraldine McEwan), primhourim oko nad nevyraznou babcou McKenziovou (ktera serii tahne tusim od druhe pulky), protoze rozuzleni zafungovalo jak ma. Vraha jsem neodhadl, mrtvol bylo jak v Shakespearovi a prostredi se jim povedlo. Sice jsem mel u dvou scen pocit, ze je pozadi malovane, ale tezko rict. Naprosto me ale dostala scenaristicka hricka s jednim nejmenovanym spisovatelem, ktery hleda jmeno pro sveho noveho hrdinu. A ejhle, on to byl mozna ornitolog :-D ()

Greenshawova Kratochvíle (2013) (S06E02) 

Serie a epizoda: S06E02. Klasicka anglicka detektivka z prostredi honosneho venkovskeho sidla. Zpracovanim opet nadstandard. Mam pocit, ze ITV ani vizuelne spatnou Agathu udelat neumi, coz je dobre. Trochu problem tohoto kusu je, ze se nijak vyrazne neodlisuje. Stara anglicka panstvi tu byla uz mnohokrat, snad jen ten zpusob umrti je trochu originalni. Je tu i dulezita detska postava. Ovsem nemoh jsem se zbavit dojmu, ze mi pripomina toho bastarda z "The Omen" :) Mohli mozna vybrat nekoho sympatictejsiho, nebo mu aspon tolik nelizat vlasy :) Kazdopadne je tu i par na Agathu dobrych vtipnych hlasek - vsechny ma na svedomi polic. inspektor. Co je ale nejdulezitejsi, je pointa. A ta prave alespon pro me taky nebyla az tak prekvapiva. Zkratka kdyz uz mate zkouknute Poiroty i dalsi Marplovky, uz tak trochu vite, jak se snazi oklamat divaka. A i kdyz na 100% jsem vraha nevedel, zaver me neodzbrojil a spis potvrdil mou predtuchu. Dramaticky i herecky je to ale samozrejme zvladnuto velmi dobre a vcelku i dojemne. ()

Nekonečná noc (2013) (S06E03) 

Serie a epizoda: S06E03. (spoilery!!) Teda...tohle bylo zvlastni, v dobrem slova smyslu. Zajimave prolnuti staroanglickeho venkova a mlade smetanky (pro me neznamy, a vyborny Tom Hughes s tvari jak z nejakeho antickeho mramoru - kde tyhle typky berou to mi je zahadou :). Vse se jako vetsina Marplovek odehrava v 50. letech 20. stol., ale je tu vetsina hodne mladych hercu, coz s luxusnim domem typu Vily Tugendhat dava zajimavou modernejsi atmosferu. Na Marplovou (respektive Poirota - proste tenhle styl detektivek) se navic jedna o vcelku netradicni zpracovani formou vypraveni. Marplova se zde mihne jen parkrat a i na vrazdu se ceka pomerne dlouho (hodinu). Ale ta posledni tretina me dostala. Sice jsem mel trosku tip na vraha, ale nejenze mi nevysel presne, ale z pomerne banalniho pomalu se linouciho pribehu se stala defacto studie vraha, srovnatelna s Jackem Rozparovacem. Az me z toho trochu mrazilo. ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Reklama

Reklama