Reklama

Reklama

Gotham

(seriál)
Trailer 4
USA, (2014–2019), 72 h 58 min (Minutáž: 42–50 min)

Tvůrci:

Bruno Heller

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Hrají:

Ben McKenzie, Donal Logue, Jada Pinkett Smith, Camren Bicondova, Robin Lord Taylor, Andrew Stewart-Jones, John Doman, Cory Michael Smith, Sean Pertwee (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(100)

Dlouho předtím, než se stane komisařem, se policejní zelenáč James Gordon postaví zločinu a korupci v Gotham City a chce pomstít vraždu rodičů Bruce Wayna. (Netflix)

Videa (169)

Trailer 4

Recenze (310)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Bruno Heller / Postavy: DC Comics | Hudba: Graeme Revell, David E. Russo | Distribúcia: Warner Bros. Television Distribution | Štúdio: DC Entertainment, Primrose Hill Productions, Warner Bros. Television || V tomto prípade budem hodnotit už po pilotnom diely, lebo vlastne prečo nie? Že ucelený dojem z celej série? Preto dávam percentuálne hodnotenia po jednotlivých fázach, buď po epizódach alebo sériách... 42 minút stačí hádam k objektívnemu hodnoteniu úrovne základnej formálnej stránky a obsahu. To by na čsfd nemalo byť 100 stránok pre jednotlivé diely Pat&Mat (A je to), tam je to asi inak že? :D --- Takže. Nový Gotham sa úspešne vyhol kopírovaniu niektorých zásadných scén z všetkých predošlíých Batmanoviek (Burton, Schumacher, Nolan), a tým dal hneď na začiatku najavo, že si bude raziť vlastnú cestu. Mnoho fanušíkov hlavne Nolanovej ságy určite tajne dúfalo, že to bude naopak čo najbližšie k trilógii z doby 2005-2012, a že sa vymenia len tváre hercov. O to viac by ale boli sklamaný v priebehu vyvýjania sa deja seriálu, kde sa už nový počin nebude schopný držať zákonitostí a pevne určených charakterov z Nolanovho sveta. Takže vlastnú cestu Gothamu považujem za pozitívne pojatie, i keď je silne možné, že tvorca Bruno Heller bol DC arzenálom nariadený k vytvoreniu prequel scén k nadchádzajúcemu Batmanovi so Supermanom, čo ale zistíme až po jeho premiére 24.3.2016. --- Casting je naozaj podarený, je až neuveriteľné, jak charakteristické postavy vedeli autori do projektu nájsť. O to slabšie je obrazové prevedenie, z ktorého kôli komixovým scenériám v pozadiach často cítiť na dnešnú dobu lacnejšie digitálne plátno, čo je dosť prekvapujúce, nakoľko interiéry sú bravúrne a naozaj dobové. Dej zatial trpel introdukčnou horúčkou postáv, ale 2. epizóda nám prezradí o schopnosti staronového Gothamu rozpávať príbeh v oveľa intenzívnejšej miere. Najväčšia miera spokojnosti prúdi určite u všetkých fanušíkov z faktu, že môžu vidieť svoje obľúbené postavy v novom, pravdepodobne obsiahlom počine, a tak je úspech nie zaručený, ale silne podporený. Pilot: 75% | 25.9.2014, 1080p, THX, EN DTS | Update: Po niekoľkých ďaľších epizódach seriál opúšťam, nakoľko mi nechutí jeho stavba a dosť často nevysvetliteľný vývoj postáv. Možno sa to vysvetlí časom, ale ja na to čakať nebudem. S01-05: 55% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Ještě větší podřadnost než jsme (ne)doufali. Už prvních pět minut pilotu udělá z nejzásadnějšího momentu příběhu směšnou frašku, a pak se zbytek dílu zvrhne v pouhé defilování skoro komplet všech Batmanovských záporáků, přičemž každý z nich je tu tak tragický loser, že dělá ostudu dokonce i těm hypersračkovitým Batmanům od Joela Schummachera. Horší herce jen těžko pohledat, tupější scénář jakbysmet. A všechno tu tak zoufale vypadá jako derivát z nejprůměrnějších televizních kriminálek, že i ty animované Bat seriály pro pětileté děti jsou vedle tohoto zajímavější. 4/10 ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Totální pecka! Je to ještě lepší, než jsem si myslel. Přesně takhle jsem Gotham představoval. Prohnilý korupcí, mafií a zločinem. Nasadili laťku hodně vysoko. Celé to začíná vraždou manželů Wayneových. Celé to viděl malý Bruce Wayne. Na tuto vraždu je nasazený mladý detektiv James Gordon a jeho ostřílený parťák Harvey Bullock. Jsou toho plné média a tudíž jsou pod velkým tlakem. Zaplete se do toho i místní mafiánka Fish Mooney, která v komixu vůbec není... Celé se to komplikuje a případ nikam nevede. Objevuje se tu i spousta dalších známých záporáků jako jsou: Carmine Falcone, Maroni, Hádankář, Tučňák, Loutkař, Harvey Dent nebo mladá Poison Ivy, Catwoman a Scarecrow, Firefly, Mr. Freeze a Joker. Najde se tam i otec prvního Robina nebo Lucius Fox. Taky nemůže chybět rodinný sluha rodiny Waynových Alfred Pennyworth. Jim si zkusil práci v Arkhamu. Tam taky sbalil doktorku Leslie Thompkins. ;) Celé to má atmosféru detektivek ze 70. let. Naprosto úžasné, i když trochu otevřené finále. 2. série přináší nové problémy a záporáky. naše postavy se opět dostanou do nepříjemných situací, ze kterých se ale nakonec vždy dostanou. Ve 3. sérii musí Jim uklidit nepořádek po Hugo Strangeovi. Objevuje se řada nových postav a problémů. celé= město je vzhůru nohama. Svět se rozrůstá a Bruce je zase o krok blíž k tomu stát se Batmanem. ;) Ve 4. sérii se objevují noví padouši. Gotham je čím dál temnější a Bruce na své cestě k tomu stát se Temným rytířem. Na konci 5. série se to konečně stane. Je sice kratší, ale pořád dobrá. Je tam velký časový skok, 10 let. Postavy se změní a už je to jakoby jiný seriál. "Kdo ovládá Arkham, ovládá Gotham." ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádnej velkej fanoušek Batmana, ale seriál kolem města zločinu a zrodu Batmana by mě prej mohl bavit. Zezačátku nic extra, spíš se v tom najdou právě komiksoví fanoušci, ale nešlo si hned neoblíbit "známou" postavu Penguina, kterej se od podržtašky dostal řekněme na vrchol. Kolem něj dva největší gang rivalové, který se přetahovali o nadvládu. Pak nějaká Fish, kterou sem nemohl vystát žádnej díl, takže buďme rádi za to jak to dopadlo. Detektiv Jim Gordon, hlavní postava, typ člověka kterej se stará o dobro lidstva, ačkoli ho to může stát život. Nějakej Nygma, pošuk, hádankář. Přiběh Catwoman, ne až tak vymakanej. A nakonec asi nejlepší linka malej Bruce Wayne, jako budoucí Batman spolu s komorníkem Alfredem a jeho cesta za spravedlností. Celkově tam horší díl střidal lepší, nebylo tam nic až tak moc luxus. Možná finále vzhledem k tý sérii toho dost vyřešilo, ale tak to se čeká. V pohodě oddychovka, žádnej kultovní seriál, kterej bych doporučoval. ()

Cl3ricK 

všechny recenze uživatele

Takže po třech dílech zatím dost o ničem. Neskutečné, že po 10 minutách každá epizoda neuvěřitelně nudí. Těžko uvěřím po 2 dílech té černošce to brutální tvrďáctví, když zatím nic nepředvedla. To vlastně platí o všech, každý velký bouchač, ale hovno hovno. Nepatrné pozitivum bych viděl v postavách Tučňáka a ještě ne-Hádánkáře. Dám tomu ještě 2 díly a jinak s touhle nudou skoncuju. EDIT. Inu v průběhu 9. dílu už prostě nemám vůli sledovat tu kokotinu. Konec zvonec. ()

Galerie (1 391)

Zajímavosti (123)

  • Na stěně pracovny Bruce Wayna (David Mazouz) visí obraz „Přísaha Horatiů“ od francouzského klasicistního malíře Jacquesa-Louise Davida. Originál olejomalby se ve skutečnosti nachází v pařížském Louveru. (fifox)
  • Název epizody je první polovinou citátu z básně Johna Miltona „Paradise Lost“. Celý citát zní: „Lepší vládnout v pekle, než sloužit v nebi“, a tak se popisuje Satan. (G....)

Související novinky

Colin Farrell se vrátí jako Tučňák

Colin Farrell se vrátí jako Tučňák

08.12.2021

Obvykle je zvykem nejprve uvést film, v tomhle případě komiksový reboot Batmana od Matta Reevese (Válka o planetu opic) čistě pojmenovaný The Batman, počkat si, jestli bude úspěšný a fanoušci s vizí… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Spin-off Batmana se zaměří na Gordona

Spin-off Batmana se zaměří na Gordona

20.04.2021

A teď jedna špatná zpráva pro fanoušky oceňovaného komiksu Gotham Central. Před pár měsíci jsme informovali o tom, že se chystaný komiksový snímek The Batman s Robertem Pattinsonem dočká seriálového… (více)

Sebevražedný oddíl 2 má nové scenáristy

Sebevražedný oddíl 2 má nové scenáristy

11.06.2018

Zatímco hodnocení kritiků nebylo v případě Sebevražedného oddílu nijak oslnivé, po finanční stránce se filmu dařilo. Momentálně tak vzniká pokračování, které do kin pošle zkušený režisér Gavin O… (více)

Reklama

Reklama