Reklama

Reklama

Bylo, nebylo

(seriál)
Trailer
USA, (2011–2018), 114 h 2 min (Minutáž: 41–45 min)

Hudba:

Mark Isham

Hrají:

Jennifer Morrison, Ginnifer Goodwin, Josh Dallas, Lana Parrilla, Robert Carlyle, Jared Gilmore, Colin O'Donoghue, Lee Arenberg, Emilie de Ravin (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(156)

U dveří lovkyně uprchlých zločinců Emmy se jednoho dne objeví malý kluk, který tvrdí, že je jejím ztraceným synem. Podle něj jediná Emma dokáže zvrátit hroznou kletbu, kterou uvrhla zlá čarodějnice na celou říši pohádek... (TV Prima)

Recenze uživatele VanTom k tomuto seriálu (6)

Série 1 (2011) (S01) 

Příjemný seriál se strukturou vyloženě jako LOST (současnost v tajemném izolovaném městečku Storybrooke prokládají flashbacky na předchozí život hrdinů v pohádkové říši, v každé epizodě věnované jiné postavě). Podobné jsou i neduhy: hlavní dějová linka se rozplétá velmi pomalu, neochotně a často končí ve slepých uličkách (užuž to vypadá na velký průlom, ale ten se těsně nekoná a vše se vrací do starých kolejí), navíc ji zašmodrchává spousta vedlejších motivů. Množství nepravděpodobných náhod, nelogických rozhodnutí, komplikovaných intrik a snadných řešení nebudu ani zmiňovat, jedná se přece o pohádku. :-) ()

Série 2 (2012) (S02) 

Jako by se obnovením magie ve Storybrooku naopak velká část kouzla vytratila. Určitě ne všechno, po nezáživném rozjezdu měl souboj s Corou docela jiskru, ale překombinovaných posledních cca 6 epizod s "agenty", chtějícími vymýtit magii z lidského světa, už vyloženě nebavilo. Nejvíc však štvala nekonzistentnost v chování postav (hlavně Regina byla střídavě zlá-hodná-zlá-hodná ob tři díly), vše kvůli plakátovým rodinným hodnotám ("láska k Henrymu" vede). ()

Série 3 (2013) (S03) 

Kompletní famílie se přesunula do Země Nezemě, aby zachránila Henryho a zatnula tipec zlotřilému Petru Panovi, kujícímu nejasné pikle. Změna prostředí by osvěžila více, kdyby se jen neprocházelo po lese a nerokovalo o lásce, rodině, důvěře atp. Avšak navrácení do Storybrooke, tentokrát s novou kletbou a vymazanými vzpomínkami na poslední rok (za což mohla prohnaná, závistí zelená Čarodějnice ze Západu), dodalo potřebný impuls. I přes tu úsměvnou rutinu vytrhávaných srdcí. :-) U povedeného happy-endu jsem jen zalitoval necitlivého cliffhangeru na další nadbytečné pokračování. ()

Série 4 (2014) (S04) 

Vyloženě se navazuje na Disneyho superhit Frozen: do města přibyla ledová královna Elsa, hledající svou roztomile zmatkářskou sestru Annu (moc fajnová dívčina), a také další zlá čarodějnice, která se vyhlazením všech pokoušela o (znovu)vytvoření ideální rodiny. No, bylo to chvílemi ještě hloupější a strojenější, než to zní, hrozná soap opera. A protože jedna nestačila, ve 2. půlce nastoupily rovnou tři zlé čarodějnice: Maleficent, Cruella a Uršula, které spiknuté s Goldem pátraly po všemocném "autorovi", aby napsal zloduchům (ne)zasloužené ŠŤASTNÉ KONCE. Telenovela se ještě prohloubila („Nemůžeš mě zabít, jsem těhotná!“), snad jen povedený závěrečný dvojdíl pachuť trochu napravil. ()

Série 5 (2015) (S05) 

Temná Emma, Regina spasitelka, Gold jako hrdina s čistým srdcem - moc hezky rozestavěné figury, k tomu nejoblíbenější scénáristická finta: vymazané vzpomínky na 6 týdnů na hradě Kamelot, kde se všechno tohle upeklo. Zápletka kolem "zlého" Artuše mi sice přišla dost navíc, rozhodně však lepší než naprosto plakátová Henryho první láska. Pro 2. polovinu přišla ještě povedenější změna: výprava do záhrobí, tzn. Hádem ovládaného "Underbrooke", kvůli záchraně Hookovy duše přivedla nazpět mnoho starých známých a představila vcelku neotřelé výzvy. ()

Série 6 (2016) (S06) 

Uprchlíci ze Země nevyřčených příběhů, spasitelské prokletí, Zlá královna (fyzicky oddělená od Reginy!) rozeštvávající RODINU (třeba střídavou spící kletbou na Sněhurku a Krasoně) - zmiňuji jen těchto pár základních událostí, protože se jich na nás přivalilo opravdu mnoho, jenže žádná mne nijak zvlášť nezaujala. O to víc v druhé polovině sezóny, kdy další pomotaný (nakonec tedy "ovládaný") mocný čaroděj usiloval o život Emmy, jelikož jenom tak dosáhne svého osudu a štěstí, meh. Vše se ovšem rychle nasměrovalo k rozhodující "poslední bitvě" (TM) mezi spasitelkou a superevil Temnou vílou, po níž konečně zůstala vrátka (skoro) uzavřená a se seriálem se tak mohu v klidu rozloučit. O to spokojeněji, že "rozpomínací" finále se povedlo i mírně dojalo. ()

Související novinky

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

05.03.2019

Visí vám v pokojíčku plakát Jokera, v dětství jste vždycky fandili Darthu Vaderovi a Hans Gruber je podle vás pravý hrdina Smrtonosné pasti? Pak pro vás má studio Disney dobrou zprávu, po vzoru… (více)

Star Wars v televizi?

Star Wars v televizi?

07.08.2016

Kdo by zapomněl na Star Wars: Underworld? Ještě než George Lucas prodal Lucasfilm, objednal si 50 scénářů k epickému seriálu, který měl navázat na Epizodu III. Projekt se nikdy nerozjel a nakonec se… (více)

Čeká nás Trainspotting 2?

Čeká nás Trainspotting 2?

08.09.2015

O pokračování kultovního Trainspottingu se mluví už mnoho let. Irvine Welsh, autor románové předlohy, sepsal už v roce 2002 sequel nazvaný Porno. A režisér Danny Boyle (Sunshine) je od té doby… (více)

Reklama

Reklama