Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 4
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze uživatele anatheman k tomuto seriálu (7)

Koruna (2016) 

Tak nakonec za 5* - The Crown je vskutku klenot! ()

Vyšší moc (2016) (S01E04) 

Srdce mé coby monarchisty plesá - "Monarchie je posvátnou Boží misí milosti a důstojnosti na Zemi. Aby dala obyčejným lidem ideál hodný následování, příklad vznešenosti a povinnosti, který je utěší v jejich bídném životě. Monarchie je posláním Božím. Proto jsi korunována v opatství, nikoli v budově vlády. Proto jsi pomazána, ne jmenována. Korunu na tvou hlavu pokládá arcibiskup, ne ministr nebo úřední osoba. Proto jsi za své povinnosti odpovědná Bohu, nikoli lidu." ()

Série 2 (2017) (S02) 

Patrně ještě lepší než první série. Atmosféra začíná houstnout - již to není taková "idylka" jako předtím. Hlavním tématem jsou především změny v 50. a 60. letech minulého století, jež postihly Spojené království a jeho bývalé kolonie. Série se dotýká i kapitol ze světových dějin, jako je studená válka a úřadování jednoho nejmenovaného amerického prezidenta, který si měl sednout do auta s uzavřenou střechou... Rád bych se pozastavil u kolonií. Oceňuji odvahu seriálu, že poukázal na to, že si za mnoho chyb mohou Afričani zkrátka sami. Když nahradíte portrét královny Leninem, je tu jistý předpoklad, že vaše země půjde do loje... Dále jsou na místě i společensko-kulturní transformace, které mě, těžkého konzervativce, uvádí do rozpaků. :-) Všechny tyto události jsou napojeny na osudy královské rodiny. Na postavách lze postřehnout jejich vyzrálost. Alžběta je docela i ostřejší, pozoruhodným vývojem prochází i Filip, Margaret konečně našla svůj protějšek a strýčka Davida dohánějí přízraky z minulosti. Sérií prostupují motivy, ve kterých se najde i nearistokratický smrtelník. Zejména těžké dětství, otázky rodičovství a rodinných vztahů a především pak odpuštění. Co se týče kompozice, oceňuji tematicky ucelené epizody. I když na místě by bylo výstižnější použít slovo kapitoly. Mezi jednotlivými díly totiž nepanuje příliš silná návaznost. Spíše celá série působí jako koláž, jež je sestavena z desíti tematicky uzavřených příběhů. Co by ale jinde nefungovalo, zde pracuje dokonale. Nutno však podotknout, že tento přístup je prakticky totožný s minulou sérií. Hudba je opět dokonalá. K ní nemá cenu nic dále dodávat. A herecké výkony? K těm prakticky také ne. Pouze možná jedna připomínka. Sice v druhé sérii chybí vyčnívající herec, jakým byl John Lithgow, ale to bych jako zápor rozhodně neviděl. Všichni z hlavních rolí jsou totiž brilantní. Sérií se rovněž táhne relativně smutná atmosféra. Tento stav bych chtěl napojit na herecký aspekt, neboť jsem zarmoucený, že v další sérii neuvidíme Claire ani Matta. Bude se mi po nich stýskat... A neodpustím si ještě jeden dovětek - Konstituční monarchie je prostě nejlepší. Na tomto tvrzení si zkrátka trvám. God save the Queen! ()

Mezi muži (2017) (S02E02) 

Teprve druhý díl a už tak geniální záležitost! Tleskám... ()

Série 3 (2019) (S03) 

Pořád za pět hvězdiček, byť poněkud slabších. Režie a výprava opět úžasná. Na nové herce jsem si zvykl okamžitě po prvním díle. Olivia si možná půjde po ocenění za Favoritku pro Zlatý Globus. Tobias jako Filip taky výborný. A Helena Bonham Carter jako Margaret? Fenomenální. Za pozornost stojí také představitelé princezny Anny a Charlese. Nyní jsem líný vyhledávat, jaká jména je ztvárnila ( :-) ), každopádně oba podali úctyhodný výkon. Potěší rovněž taková jména jako Charles "Tywin" Dance a Derek "Claudius" Jacobi. Rovněž soundtrack Martina Phippse úspěšně navázal na Zimmera a Ruperta G-W z minulých sérií. Na třetí sezóně je pouze znát, že už není tak výživný scénář. Pořád jde o skvělou práci, ale myslím si, že v minulosti to šlo Morganovi o něco líp. Ale na jeho obranu je třeba podotknout, že je obtížně skloubit historický vývoj s dramatickými příběhy královské rodiny. Někdy se mi zdá, že některé díly nejsou po dějové stránce tak účinně dotažené, jako tomu bylo v minulosti. Ale jak jsem uvedl, pořád jde o výbornou práci. Za pozornost stojí díly věnující se mé favoritce, princezně Margaret (2 a 10), kde si užijete její vroucí temperament. Nejšťavnatější látku ovšem představuje dění okolo prince Charlese (6 - dost možná nejlepší epizoda celého seriálu, 8, 9). Na jeho životní příběh navazují dosti přesné paralely k ex-králi Eduardu VII. I když Crown představuje "pouze" historickou fikci, pochopíte, proč vztah Charlese s Dianou zřejmě nefungoval tak, jak měl... Co se týče Filipa, tak zde můžeme mluvit o dvou epizodách (4,7), byť ta věnující se přistání na Měsíci vyzní poněkud naivně. Samotná Alžběta tu spíše působí jako "ideální" ikona a její charakter (až na několik okamžiků) není závratněji rozšiřován. Každopádně to asi (a to nemyslím nikterak negativně) má odpovídat i její roli coby královny, s čímž nemám problém. Líbí se mi i napojení na světovou či britskou historii - přistání na Měsíci, katastrofa v Aberfanu či spory mezi konzervativci a labouristy. Komentář tedy ukončuji stanoviskem, že třetí série Koruny pořád představuje fenomenální dílo a těším se na pokračování... ()

Margaretologie (2019) (S03E02) 

Jedna z nejlepších epizod třetí série. Řeší se zde opět vztah Alžběty a Margaret, což je jistě jedno z nejlákavějších témat celého seriálu. Do toho se zde v celé parádě předvádí nová představitelka mladší královské sestry. Helča Bonham Carter zkrátka jede! Celkově musím říci, že casting byl v této nové sérii naplněn úspěšně. Na Olivii, Tobiase a na Helču jsem si zvykl velice rychle. Navázali na mladší kolegy z předchozích sérií tak dobře, že mám pocit, jako bych si je s tímto seriálem pojil odnepaměti. ()

Tywysog Cymru (2019) (S03E06) 

Za mě zatím nejlepší epizoda třetí série, ne-li celého seriálu. Brilantní herecké výkony (především Charles) a skvělý scénář. V podstatě se jedná o Královu, respektive Princovu řeč napojenou na otázku Walesu a Charlesova dospívání. K tomu hrad Caernarfon na konci... Co si více přát? ()

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama