Reklama

Reklama

Láska je Láska

(seriál)
Kanada / USA, (2004–2009)

Hrají:

Jennifer Beals, Leisha Hailey, Mia Kirshner, Laurel Holloman, Eric Mabius, Kate Moennig, Karina Lombard, Pam Grier, Daniel Sea, Erin Daniels, Rachel Shelley (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Seriál popisuje skupinku lesbických žen a jejich přátel žijících v Los Angeles. Jenny (Mia Kirschner) je mlada talentovaná spisovatelka, která se po ukončeni vysoké školy přestěhuje se svým přítelem Timem (Eric Mabius) do Los Angeles. Tim a Jenny si ve čtvrti West Hollywood pronajmou dům sousedící s domem Bette (Jennifer Beals) a její partnerky Tiny (Laurel Holloman). Bette a Tina jsou spolu už sedm let a zastihujeme je ve chvíli, kdy hledají dárce sperma, doufajíc, že založeni rodiny jim pomůže posunout vztah ze slepé uličky. Do blízké skupinky přátel Tiny a Betty patří profesionální lámačka srdci Shane (Katherine Moennig), zaclosetovana vrcholová tenistka Dana (Erin Daniels), bisexuální novinářka Alice (Leisha Hailey) a Bettina nevlastni sestra Kit (Pam Grier), hudebnice a vyléčená alkoholička. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (134)

Belatris 

všechny recenze uživatele

Průšvih. Přes pro mne velmi zajímavý námět a několik krásných hereček, na které se velmi příjemně kouká, je ten seriál plochý, špatně napsaný, utahaný a nudný. Drtivá většina postav nemá šanci navázat na sebe čtenáře ani emocionálně, ani jinak. Veškerá invence zápletek končí u nevěry a kloubení osobního života a kariéry. Doufám, že se tvůrci seriálů nenechají odstrašit od podobného tématu a vznikne něco koukatelnějšího. Jedinou hvězdu zasluhuje Katherine Moennig. ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý pohľad do života prevážne lezbickej komunity. Páči sa mi obsadenie i dialógy, ktoré divákom umožňujú citovo sa naviazať na jednotlivé postavy. Autori v seriáli použili aj mnoho zaujímavých a originálnych kreatívnych prvkov - od scenára, cez kameru, až po réžiu. Čo ma však najviac zaujalo, bolo ako zručne sa tvorcovia chopili tematiky a úžasne empaticky vykreslili problémy, s akými sa LGBT denne stretávajú. Momenty ako keď Laru nechceli pustiť za Danou po jej operácii, pretože "nebola rodina", alebo keď sa Tasha musela brániť ešte aj pred armádnym právnikom, ktorý ju mal obhajovať pred súdom, aby ju nevyhodili z armády kvôli tomu, že je lesba - to sú momenty, ktoré robia zo seriálu významný umelecký počin nie len pre LGBT komunitu, ale pre celý svet, pretože ak priviedol čo i len jedného homofóba k porozumeniu a tolerancii, tak stálo za to ho natočiť. ()

Reklama

Darneth 

všechny recenze uživatele

Zhlédnout celý seriál je stále nad mé síly. Napoprvé mě začátek nenadchl, napodruhé překvapil. Lesbické i hetero peripetie jsem vydržěla cca do třetí řady a stále se nemohu po letech přemluvit k dalším, bez Carmen mi ona komuna už tak nevoní. V každém případě je L Word zajímavým seriálem, pravdou sice je, že vám po pár epizodách někdy solidně hrábne a člověk si potřebuje na čas oddechnout, ale i přesto stojí za pozornost. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Po pěti sériích pět hvězdiček. Na první řadu jsem náhodou narazila na youtube (nebo spíš ona narazila na mě, dodnes to sama nechápu...:) a úplně konsternovaně jsem jí celou viděla za jeden den. A od té doby se L Wordu už nemůžu zbavit. Baví mě na něm spousta věcí, je vtipný, je tam spousta dramatu (znalci Tibette kultu ví své) a některé hlášky prostě nelze zapomenout...Some people are straight ´till they´re not, třeba.__Tak po zhlédnutí všech 6. řad (včetně té poslední-rozhodně nejkontroverznější, po jejímž posledním dílu Last Word se na hlavy tvůrců sesypala spousta řekněme nesouhlasných vyjádření) zůstávám i přes kritiku na pěti hvězdičkách a do jisté míry chápu, proč je finále seriálu takové, jaké je. Stejně stojí za vidění. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Moje nízké hodnocení nemá nic společného s faktem, že v tomto seriálu jsou (téměř výhradně) ženské hrdinky, že je primárně o vztazích ani s tím, že jsem chlap (naopak, pak by mě někdo tuplem mohl obviňovat z toho, že L Word protežuju kvůli lesbickým scénkám… a že už jsem na internetu taková obvinění vůči jiným viděl). --------------- Pro mě u NIKOHO nestačí jenom to, že je "homosexuál". Oscar Wilde byl teplý, ale byl to literární a jazykový (narážka nezamýšlena) génius. U většiny lidí je jejich homosexualita spíše vedlejším dodatkem v biografii - navzdory tomu, co se nám totiž snaží sdělit většina těch "pochodujících za gaye", sexualita člověka nijak nevymezuje. Mezi homosexuály je stejné množství chytrých i debilů jako kdekoliv jinde. To ale znamená, že sama sexualita člověka ani nijak nedefinuje. Nemůže. --------------- Věřte mi, i když to zní absurdně, v L Word je "pozitivní" charakteristika hrdinek víceméně jenom ta jejich lesbičnost ("pozitivní" v uvozovkách, protože sexualita by měla být naprosto neutrálním atributem) a když se projevuje nějaký jejich charakter, buď šustí papírem nevypsaného scénáristy (Shane - Bůh ví, že jsem ji zpočátku měl rád, ale od jejího drastického stočení směrem ke klišé a k "navenek-nic-nedávající-najevo-ale-stejně-podivuhodně-ukňourané drsňačce" jsem na ni získal skoro alergii) nebo jsou otravné ("manželské" duo Betty/Tina) nebo jsou to naprosto nejhorší a nejotravnější postavy v americké televizi, horší než Meredith, horší než kdokoliv. Ano, Jenny. NIKDY jsem k fiktivní postavě nezískal takový neskutečný odpor, takovou nechuť, takovou touhu po jejich rakovině… až zde. Jenny, "hlavní" postava seriálu, je upištěná, "procítěná", "rozervaná", pseudoumělecká štětka, která mě naplňovala nejen bytostným odporem, ale pocitem, že scénaristi tohoto seriálu jsou snad nejvíc misogynní lidé na světě. --------------- V průběhu skoro tří sezón se nic neděje (dál jsem to nevydržel). Tím, že je seriál v kategorii "drama", má v americké televizi danou tříčtvrtěhodinovou stopáž… jenže děje je v každém dílu tak na dvacet minut. Zhustit, zhustit, zhustit. A přidat skutečné, dobře napsané ženské charaktery, takové, které nebudou dělat ženám a lesbám zvláště špatné jméno. ()

Galerie (317)

Zajímavosti (17)

  • V jedné z epizod si zahrál i pes patřící Katherine Moennig. (ČSFD)
  • Nové díly seriálu vždy vycházely v TV začátkem roku a v létě načínalo natáčení nových sérií. (ČSFD)
  • V USA vysílá seriál TV stanice Showtime. (ČSFD)

Související novinky

Reklama

Reklama