Reklama

Reklama

Buffy, přemožitelka upírů

(seriál)
  • USA Buffy the Vampire Slayer (více)
USA, (1997–2003), 105 h 50 min (Minutáž: 42–83 min)

Tvůrci:

Joss Whedon

Hrají:

Sarah Michelle Gellar, Nicholas Brendon, Alyson Hannigan, Anthony Head, David Boreanaz, Seth Green, Emma Caulfield Ford, Marc Blucas, Charisma Carpenter (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(143)

Obsahy(1)

V každém pokolení je jedna vyvolená. Vyvolená, aby bojovala proti upírům, démonům a jiným zlým silám. A aby s nimi navždy skoncovala... je to přemožitelka.  Buffy je na první pohled obyčejná holka, která se od svých spolužáků liší tím, že je vyvolená pro boj s upíry. K tomu aby přeprala a zlikvidovala všechny démony potřebuje pomoc školního knihovníka Gilese, napraveného upíra Angela, nejlepší kamarádky Willow a kamaráda Alexe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele ArsenalEagle k tomuto seriálu (15)

Buffy, přemožitelka upírů (1997) 

Hodnocení 51 % je ignorantská zrůdnost, které se dopustili uživatelé, co se seriálu snad ani nedotkli, pokud ano, bylo to v českém dabingu v prvních, lehce slabších, přesto slušných dílech. Tohle není seriál pro teenagery, to je seriál o teenagerech. Zatraceně dobrej seriál. Co se práce s jednotlivými charaktery dospívajících lidí týká, nevím jestli jsem si někdy všiml něčeho lepšího, kvalitnějšího nebo dokonce realističtějšího. NUTNO SLEDOVAT V ORIGINÁLU, neboť strašně moc vtipů a slovních hříček úplně ztratí s dabingem smysl ("I was Rat, you?" - "Dead"). Dost jsem na tomhle ujížděl, a fakt mě to bavilo, i když pro normálního staršího diváka je to naprostá blbina. To co vzniklo později (The Vampire Diaries, Twilight..) tomuhle nesahá ani po kotníky, bohužel, kdo si dnes vzpomene na UŽ what the fak 20 LET starej biják. Mimochodem, jde o jeden z největších rozdílů mezi IMDB a ČSFD, co jsem kdy viděl. IMDB hodnotí Buffy 8,2/10. _____________________ Hodnocení po maratonu všech dílů viděných v roce 2017: I po 20 letech neuvěřitelný seriál řadící se mezi naprostou špičku, který má jen pár slabších míst, která jsou v konečném výsledku úplně zanedbatelná. A muzikálová epizoda (Once More With Feeling) byla skvostná. Oblíbené postavy: Anya, Spike, Clem a ústřední kvarteto (Buffy, Willow, Giles a Xander/Alex). Neoblíbené postavy: uječená a otravná Dawn. ()

Série 1 (1997) (S01) 

1. série je jakýmsi lehkým odrazovým můstkem s celkem (oproti zbytku seriálu) podprůměrnými díly. Nicméně se zde seznámíme s většinou hlavních postav. Pokud jste zvládli první sérii, pokračujte dál, už to bude jenom lepší. ()

Série 2 (1997) (S02) 

Kvalita šla oproti první sérii strmě nahoru, přesto se najde pár slabších dílů. Vše vrcholí fantastickým dvoudílným finále, které by čekal jen málokdo. ()

Smrtonosná škola (1997) (S02E03) 

Konečně je ve hře Spike. Geniální tah scénáristů s tímhle pošahanym maníkem, který dokáže utáhnout téměř jakýkoli díl. ()

Série 3 (1998) (S03) 

Téměř bezchybná 3. série představí hned několik zajímavých postav a velmi dobrého záporáka. Spolu s výborným finále končí i typická středoškolská Buffy a seriál s posledním dílem získává i svůj spin-off - Angela. ()

Série 4 (1999) (S04) 

Čtvrtá série obsahuje hned několik opravdových skvostů - například 10. či 12. díl. Bohužel ani skvělý Spike nedokáže zastínit (pro mě) nepříliš oblíbeného Rileyho a všechnu onu polívku kolem něj. Absence střední školy je naneštěstí také znát. ()

Ticho (1999) (S04E10) 

Jedna z nejvtipnějších a také nejlepších epizod seriálu a to hlavně díky Gilesovi a jeho kreslířskému umění, které doprovází dosud nevídaná hororová atmosféra. ()

Nový muž (2000) (S04E12) 

Brzy po "Mlčení" další velmi vtipný díl. Opět za to může Giles, kterému skvěle sekunduje Spike. ()

Série 5 (2000) (S05) 

Pátá série se opravdu povedla. Můžou za to hlavně dva skvěle napsané a zahrané charaktery dvou vedlejších postav. Anya, ex-démonka pomsty, nyní Alexova druhá polovička, a Spike, zdánlivě nenapravitelný upíří "dobrák". Tyto dvě naprosto svérázné postavy dodávají seriálu pořádnou šťávu a náboj, díky kterému si Buffy udržuje nesmírně vysokou laťku. ()

Všude dobře, doma nejlíp (2000) (S05E05) 

Tak tu máme vysvětlení, kde se sakra objevila ta otravná Dawn. Mimochodem, všiml si někdo češtiny v originálním znění? ()

Šíleně zamilován (2000) (S05E07) 

Jeden z dílů, který je prakticky věnovaný Spikovi. A je to blaho. ()

Série 6 (2001) (S06) 

Vážně výborná šestá série řeší vztahy mezi jednotlivými postavami a vnitřní boje mezi nimi více než kdy předtím. Až do "Dark Witch" stojí zlosynové za starou belu, přesto dokázali napáchat pěknou paseku. Závěr je ovšem naprosto fantastický. Navíc je skvělé sledovat Spika, který se snaží získat svou lásku. ()

Ještě jednou a s citem (2001) (S06E06) 

NEJLEPŠÍ MUZIKÁLOVÁ EPIZODA (jakéhokoliv seriálu) VŠECH DOB. Asi tak bych shrnul Once More with Feeling. Dokonalý díl se skvělými písničkami, které bravurně vystihují nálady a pocity postav. Rest in Peace + Walk throught the Fire jsou moje srdcovky, které jsem si dokonce musel natáhnout do mobilu, vážně dobré. ()

Krvavý pohled (2002) (S06E18) 

Jeden z nejlepších, bohužel nejemotivnějších a nejsmutnějších dílů celého seriálu. ()

Série 7 (2002) (S07) 

Je neuvěřitelné, že takhle dobrý seriál skončil tak brzy. Proč nesmyslné kraviny jako Ulice mají mít 4000 dílů, když něco tak dokonalého jako Buffy má pouze 7 sérií. Tato poslední série se v mnohém velmi odlišuje od všech předchozích. Hlavně mi je líto osudů několika mých vážně oblíbených postav. Monstrózní finále, ke kterému směřuje více než polovina celé sezóny, stojí za to. ()

Související novinky

Joss Whedon prolomil mlčení

Joss Whedon prolomil mlčení

18.01.2022

Je to zhruba rok, co jsme psali sérii článků na téma pozadí vzniku filmové Ligy spravedlnosti, kde po odchodu Zacka Snydera vznikl obří střet mezi hercem hercem Rayem Fisherem a zastupujícím… (více)

Buffy čeká restart

Buffy čeká restart

22.07.2018

Kultovní seriál Buffy, přemožitelka upírů se dočká rebootu. Studio Fox ve spolupráci s tvůrcem původního seriálu Jossem Whedonem (Avengers 1, 2) v roli producenta hodlá seriál restartovat s černou… (více)

Joss Whedon se vrací do televize

Joss Whedon se vrací do televize

15.07.2018

Režisér prvních dvou Avengers Joss Whedon se mezi geeky poprvé proslavil díky seriálu Buffy, přemožitelka upírů. Od té doby měla jeho kariéra jenom vzestupnou tendenci, jenže pak přišlo zklamání řady… (více)

Spielbergova apokalypsa se blíží

Spielbergova apokalypsa se blíží

30.09.2012

Přesněji „robokalypsa“. Dlouhá léta připravované historické drama Lincoln je připravené na start v kinech (oficiální světová premiéra 16. listopadu) a Steven Spielberg se může zase pustit do něčeho… (více)

Reklama

Reklama