Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele sirien k tomuto seriálu (102)

Star Trek: Enterprise (2001) 

Chtěl sem tomu dát 3* v duchu hodnocení seriálu podle nejlepší série... ale podobně jako u DS9 nějak nemůžu. Postavy sou nezajímavý, herci sou slabý (nejlepší dvě postavy a herci jsou vedlejší role Shrana a Sovola), zápletky sou nenápaditý (a často vykradený z dřívějších ST seriálů), provedení je děsně předvídatelný, nenápaditý a obvykle nudný, nosné storky Time Wars i Xindů jsou nelogické na úrovni nesmyslnosti. Nejhorší je, že tvůrci jakoby to věděli a z nedostatku sebevědomí utíkali k recyklování silných tropes dřívějších ST, často nelogicky a na křeč - Klingoni, Borgové, Ferengi, Mirrorverse... a to na úkor vlastních konceptů (Sulivans...) V kontextu nedávných shit-treků se říká že "Enterprise kdysi byla ten špatný Star trek" - bohužel, existence shit-treku na tom ve skutečnosti nic nezměnila. Zatímco DS9 sem dal 2*, ale ve skutečnosti to byla hrozná horská dráha fakt dobrejch a fakt shit věcí, Enterprise je celá vyrovnaně meh - s01 je ještě fajn, 02 je slabá, 04 zachraňuje Vulkánská trilogie. (s03 je anti-trek hereze a jakejsi hrozně nepovedenej pokus o Farscape/BSG kopii, od který tvůrci v s04 naštěstí rychle zas utekli.) ()

Série 1 (2001) (S01) 

Jakože... nejsou to úplně nezasloužený 3* z milosti jako u s01 TNG, ale sou to hodně vodřený a slabý 3*. Pětina dílů je 4*, ale žádnej z nich neni přesvědčivě nebo fakt silně 4*. Zato tu je asi deset 1-2* dílů co byly útrpně nudný a o ničem. Nápady a zápletky tu sou, ale často selhává a až zrazuje exekuce - scénáře i režije sou těžkopádně přímočarý, dramatizace nefunguje, akce má správnej styl, ale často postrádá napětí, postavy nejsou špatně zahraný, ale chybí jim nějaká jiskra, charisma, herecky prodaná osobnost, něco navíc. Dá se na to dívat, zejména když to běží na pozadí k něčemu (dílů co by si "vynutily" pozornost je fakt málo, těch co by člověk jinak proklikal bohužel hodně), ale terno to moc neni. s01 (a s02) TNG sice taky byla slabá, ale měla aspoň určitý kouzlo navíc (na svojí dobu áčkovej rozpočet a efekty, zajímavější, líp napsaný a líp prodaný postavy...), který tady chybí. ()

Setkání u Broken Bow (2001) (S01E01) 

ok, s tím jak těžké pilotní díly sou, tenhle vyšel ještě vcelku dobře, tak budiž odřený 4*, i když reálně by to bylo tak za 3. Představí posádku, představí éru světa ve které se nacházíme, nadhodí zamyšlený metaplot série s temporal cold war - poněkud to trpí na rozpočtu pro lokace a výpravu, ale tak dá se to snést. Že se musí řešit Klingoni asi budiž no. ()

Bojuj nebo uteč (2001) (S01E02) 

Natočený to je hezky a atmosfericky, to bych tomu neupíral - ale děj nedává prakticky vůbec smysl, časování událostí spoléhá na nesmyslnou náhodu a celý to je násilně roubovaný aby tam Hioshi mohla mít svůj character growth moment. ()

Tajemný nový svět (2001) (S01E03) 

Námět dobrej, provedení ale kulhá a celá zápletka tak je brzo velmi čitelná a předvídatelná. Škoda. Btw. ten aspekt novosti a nevyzkoušenosti všeho je přetaženej do sebeparodičnosti - aby průzkumná loď určená k oběvování nových světů neměla protokol na průzkum planety před návštěvou je dost absurdní. ()

Nečekané setkání (2001) (S01E04) 

Bylo to fakt dobrý - konečně nějakej netriviální a ne úplně snadnej první kontakt, cize působící mimozemšťani a... pak přišla "ftipná" pointa co to podsekla tak moc, že to už nezachránilo ani jinak slušně pojatý finále. ()

Terra Nova (2001) (S01E05) 

Možná slabý 3*. Ale je to totálně předvídatelný, nijak zvlášť dobře zpracovaný... a situace a její řešení reálně dost nedotažený. ()

Střet s Andoriany (2001) (S01E06) 

ok, cool - Andoriani výborně uvedený, Vulkánci hezky vykreslený. Bohužel setup je trochu ne moc zajímavej, takže to ve výsledku působí trochu roztaženě, ty katakomby by si zasloužily možná trochu lepší budget a Andoriani by mohli působit trochu profesionálnějc - neni to díl co by asi uchvátil na druhý zkouknutí, ale na první byl dost dobrej. ()

Ledy se lámou (2001) (S01E07) 

Díl hlavně o Vulkáncích - ale tak nějak bez tahu, nejen co do dění na kometě, ale hlavně co do výměn mezi Archerem a... tim vulkánskym kapitánem. Linka T'Pol taky moc nefungovala, protože - srsly, je to sedmej díl, nic o ní nevim a rozuzlení je zjevný. I tak skoro váhám nad 4*, ale... spíš ne. ()

Civilizace (2001) (S01E08) 

ok - takhle mají epizody s novými světy vypadat. Zajímavá civilizace s hezky skoro-steam-punkish feelingem, rozumně postavená situace kolem Prime Directive, zajímaví mimozemšťani - škoda, že mi něco říká, že ani MZáky ani planetu a její nativní civilizaci už nikdy nepotkáme, z konfrontací by mohla být hezká vlastní mini-série ()

Dítě štěstěny (2001) (S01E09) 

Vlastně velmi hezkej díl ukazující ranné vesmírné doby Země v před-Federační éře - a jejich nevyhnutelné změny. Bohužel, Travis je slabá postava (herec?) na to k ní centrovat díl a vlastně tu je víc otravnej než co jinýho a ten příběh je stavěnej příliš jednostranně (a okolnosti sou až účelově vhodný) než aby to zanechalo fakt silnej dojem. ()

Studená fronta (2001) (S01E10) 

Zajímavej námět, ale bohužel to nějak nemělo ten správnej thriller feeling, co bych od podobný epizody čekal - půlku toho vyžvanili aktéři sami, druhá půlka byla průběžně ukázaná bez větší nejistoty toho jak se věci mají. 3* asi jo, ale z těch slabších. ()

Tichý nepřítel (2002) (S01E11) 

wow, Enterprise poprvé použije phaserová děla, so cool. Škoda, že v nesmyslný zápletce proti nepřátelům, co dělaj náhodný nesmysly tak jak scénář potřebuje. Kdyby tam byla nějaká logika nebo aspoň její náznak, dal bych tomu 2 - se solidnější logikou klidně i 3* za to jak to je, ale takhle... možná hodně silná 1, ale pořád jen 1. ()

Drahý doktore (2002) (S01E12) 

Slavná Prime directive začala jako smysluplný princip (nekontaminování primitivních kultur jako překážka pro postavy), ale zvrhla se v totální bullshit (nechte všechny vymřít, hlavně neovlivňujte jejich přirozený vývoj!) - efektivně zcela nemorální, eticky zvrhlé a totálně neobhajitelné pravidlo. Tady se pár postav snaží argumentovat ve prospěch Prime Directive - což vyzní přesně tak debilně, jak to vyznít nutně musí. Ten námět koexistujících ras v rámci jedné planety a civilizace je zajímavej by stál možná za větší rozvedení, perspektiva doktora na službu na lidské lodi je taky zábavná - ale bohužel to je jediná věc, která ten díl zvedá na ty 3*. ()

Spící psi (2002) (S01E13) 

ok, tohle je hezkej Klingon díl se zajímavym námětem a docela dobrym endingem. ()

Stíny P'Jem (2002) (S01E14) 

Vlastně hlavně nuda - o planetě a její civilizaci se nedozvíme nic, o jejích vztazích s Vulánci ani Andoriany vlastně taky ne, celé to je přípočarý, vcelku předvídatelný a hlavně o tom, že Vulkánci sou arogantní. Ale hlavně že se přihodí pár lascivních záběrů na T'Pol. ()

Raketoplán Jedna (2002) (S01E15) 

Poprvé sem se odhodlal začít Enterprise prostě proklikávat (u čehož sem v dalších dílech do nějaké míry zůstal, bohužel). Koncept je ohranej trope, Trip a Malcom to bohužel nezvládaj táhnout ani za sebe ani svojí interakcí - a vlastně se ani o jednom z nich nedozvíme nic, co bysme už dávno nevěděli. ()

Splynutí (2002) (S01E16) 

Námět zajímavej, docela dobrý rozuzlení - nicméně celý promarněný ve vlastně dost nezajímavym díle kde se efektivně nic moc neděje. ()

Bludná planeta (2002) (S01E17) 

Třetí divná nová planeta s divnejma mimozemšťanama - ale to zasazení bylo nevýrazný a vlastně takový nijak zajímavý. A popravdě ten koncept planety letící vesmírem mimo hvězdnou soustavu spíš dost promarněnej - stejně jako nějaká větší reflexe náhledů na lov atp. Ty 3* tu sou možná víc za dojem a formu, než za obsah a když nad tím přemýšlím s odstupem, tak nad nima začínám dost váhat - ale budiž. ()

Zisk (2002) (S01E18) 

Ferengi skutečně sou nejdebilnější záporáci okolo - a jejich zesměšňující hloupost bohužel neni vtipná. Mimochodem že sou do ENT narvaný Klingoni ještě budiž ok, ale tahat tam Ferengi co maj mít first contact až v TNG je fakt tvůrčí trapnost. ()

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama