Reklama

Reklama

Buffy, přemožitelka upírů

(seriál)
  • USA Buffy the Vampire Slayer (více)
USA, (1997–2003), 105 h 50 min (Minutáž: 42–83 min)

Tvůrci:

Joss Whedon

Hrají:

Sarah Michelle Gellar, Nicholas Brendon, Alyson Hannigan, Anthony Head, David Boreanaz, Seth Green, Emma Caulfield Ford, Marc Blucas, Charisma Carpenter (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(143)

Obsahy(1)

V každém pokolení je jedna vyvolená. Vyvolená, aby bojovala proti upírům, démonům a jiným zlým silám. A aby s nimi navždy skoncovala... je to přemožitelka.  Buffy je na první pohled obyčejná holka, která se od svých spolužáků liší tím, že je vyvolená pro boj s upíry. K tomu aby přeprala a zlikvidovala všechny démony potřebuje pomoc školního knihovníka Gilese, napraveného upíra Angela, nejlepší kamarádky Willow a kamaráda Alexe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele chrispe k tomuto seriálu (48)

Buffy, přemožitelka upírů (1997) 

Tento seriál prošel dlouhým vývojem a proto můžou být lidé, kteří znají první řady, překvapení z řad posledních a naopak. Budují se v něm vztahy mezi hlavními i vedlejšími postavami a řekla bych, že opravdu můžeme říct, že byl stvořen takový mikrosvět. Nevím jestli je Buffy kult... pro mě nejspíš ne, ale musím uznat, že mě vždycky dokázala zaujmout. Možná i proto, že v něm nic není černé ani bílé (včetně postav) a taky díky všem těm hláškám, hehe. ()

Série 1 (1997) (S01) 

V první sérii tvůrci dost hledali, co bude a co nebude fungovat a upírů je tu celkem po málu. Zato dalších démonických bytostí je tu přehršel. Hodně sázeli na vtip a jako plus beru i to, že je hlavní linka série vlastně ukončená. Dnes už se nad mnoha věcmi z Buffy pousmějeme - třeba pelech Pána mi přišel jako kdyby to byly kulisy pekla další Troškovy pohádky a kostýmy a triky jednotlivých démonů jsou už taky dávno za zenitem. Taky těžko říct, kde by Buffy byla, kdyby ji nehrála právě Sarah Michelle Gellar, která prostě má svůj kus teen kouzla a její kámoši, pozorovatel Giles a (zatím) platonická láska Angel ji zdatně sekundují. 3,5* ()

Vítejte v bráně pekelné (1997) (S01E01) 

No... rok 97. Podle toho to i vypadá (treba kulisy v podzemí,  nebo příchod Pána jsou dnes už k pousmání). Ale myslím, že minimálně Sarah Michelle Gellar člověka zaujme. Seznámení s postavama - done.,,A říkal ještě něco?" - ,,Něco o pekelný bráně... " ()

Žně (1997) (S01E02) 

Xander si hraje na hrdinu. Asi jsem srab, ale kdybych tohle v hrobce zažila já, už se tam dobrovolně nikdy nevrátím. :D Každopádně ve dvou úvodních dílech se do toho nebáli a rovnou to odpálili. Jakápak klidná střední. ()

Čarodějnice (1997) (S01E03) 

Jo, upíři mi tu vůbec nechyběli. Zvrat rozhodně potěšil. 3,5* ()

Učitelčin mazlíček (1997) (S01E04) 

,,Co to dělá?!" - ,,Já myslím,  že ententýky..." Vtipný díl! 3,5* ()

Smečka (1997) (S01E06) 

Tohle stádovitý chování je děsivý samo o sobě. Člověk ani nepotřebuje hyeny. ()

Angel (1997) (S01E07) 

Co napsat. Duo Angel/Buffy prostě funguje. Herci mezi sebou mají chemii, což je jedna z nejdůležitějších věcí. Zakázaná láska vždycky táhne. ()

Já robot, ty Jane (1997) (S01E08) 

Při čtení popisu epizody jsem si říkala, že to zní jako nuda. A pak si při koukání celkem dlouhou dobu zase říkala,  že to není tak špatný. Ale SPOILER!! ten robot (i když to bylo logický vyústění) to za mě úplně pohřbil. A taky mi přišlo, že tam chyběl vtip předchozích epizod. ()

Loutkohra (1997) (S01E09) 

Fuj! Buffy není rozhodně jediná, kterou děsí tyhle břichomluvecký loutky. Ale popravdě ke konci to působilo spíš směšně. A jelikož za nejlepší část epizody považuju závěrečný titulky,  nelze hodnotit jinak. ()

Noční můry (1997) (S01E10) 

Pán a Namazanej, pardon Pomazanej (blbej vtip, vím) sedí ve svým podzemním kutlochu a přemítají, co se jim asi děje nad hlavama. A děje se tam řádnej mišmaš, protože se díky jednomu malými klukovi zhmotňují noční můry kde komu. Nevím... bylo toho nějak moc na jeden díl. ()

Dívka z proroctví (1997) (S01E12) 

,,Nechci tam jít. Zůstanu doma, lehnu si a budu poslouchat country. Hudbu bolesti." A Buffy v plesových šatech jde vstříc osudu. ()

Série 2 (1997) (S02) 

Druhá řada. Vztah mezi Buffy a Angelem se dostává až do bodu, kdy ho chtějí posunout dál a pak šmik, zvrat a z Angela se stává kruťas. A nikdo mi neříkejte, že furt jako divák nedoufáte, že se v nějaký scéně na Buffy prostě koukne, srdce mu roztaje a bude vše jako dřív. :D Přibývají nám tu postavy, mění se vztahy i poměry sil. Parta kámošů se opět milostně sbližuje s pár příšerama a o smrt tu taky není nouze. A to i v řadách těch hodnejch. Tvůrci se toho nebojí. Jen je škoda, že co se týče triků a masek, tak to už teď o 24 let později, nefunguje jak má. ()

Když byla zlá (1997) (S02E01) 

Buffy po prožitém trauma vynechala návštěvy psychologa a stala se z ní zlá holka. Zlá Buffy mě neba, jen mě rozčiluje. ()

Vlastní montáž nutná (1997) (S02E02) 

SPOILER!!! Daryl chce zaskórovat a protože on sám je fešák, nespokojí se s nikým jiným, než dokonalou krasavicí. No... dokud se tam neobjevil, tak to šlo. ()

Smrtonosná škola (1997) (S02E03) 

Úchylná dvojka na scéně. Nikdo nemůže zpochybnit, že to Spike pořádně roztočil. A Podělanej? :D Ok, jeho verze je lepší. ()

Incká mumie (1997) (S02E04) 

Ampata byla fakt kost. A k dalším postavám nám přibývá Oz. A já si říkám, že divněji se Willow snad ani tvářit nemohla, když si jí všiml. :D ()

Hadí chlapec (1997) (S02E05) 

Angel by se měl rozhodnout, jestli bude drsňáckej playboy nebo bude házet štěněcí pohledy. Překvapivě díl s minimem akce. ()

Související novinky

Joss Whedon prolomil mlčení

Joss Whedon prolomil mlčení

18.01.2022

Je to zhruba rok, co jsme psali sérii článků na téma pozadí vzniku filmové Ligy spravedlnosti, kde po odchodu Zacka Snydera vznikl obří střet mezi hercem hercem Rayem Fisherem a zastupujícím… (více)

Buffy čeká restart

Buffy čeká restart

22.07.2018

Kultovní seriál Buffy, přemožitelka upírů se dočká rebootu. Studio Fox ve spolupráci s tvůrcem původního seriálu Jossem Whedonem (Avengers 1, 2) v roli producenta hodlá seriál restartovat s černou… (více)

Joss Whedon se vrací do televize

Joss Whedon se vrací do televize

15.07.2018

Režisér prvních dvou Avengers Joss Whedon se mezi geeky poprvé proslavil díky seriálu Buffy, přemožitelka upírů. Od té doby měla jeho kariéra jenom vzestupnou tendenci, jenže pak přišlo zklamání řady… (více)

Spielbergova apokalypsa se blíží

Spielbergova apokalypsa se blíží

30.09.2012

Přesněji „robokalypsa“. Dlouhá léta připravované historické drama Lincoln je připravené na start v kinech (oficiální světová premiéra 16. listopadu) a Steven Spielberg se může zase pustit do něčeho… (více)

Reklama

Reklama